LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Monday, February 28, 2011

No wonder suami saya 'melayukan' anak2 atas sijil beranak...

 Info penting : Bayi yang lahir selepas 2008, termaktub dengan peraturan baru Jabatan Pendaftaran Negara yang membolehkan ibubapa memilih sama ada anak mengikut kaum bapa ataupun ibu.

Ada cerita di sebalik status fb saya yang satu ni..

Border pas 3 sekawan. valid sampai 2 Ogos ni...^^

Dah nama pun dok dekat ngan sempadan siam, kirenye memang kalau masa bujang dulu..rajin jugakla abah saya bawa kami sekeluarga masuk Siam..pi sampai Danok .kire jalan kaki ja tak sampai 1000 m dari Bukit Kayu Hitam tu.^^

Pernah juga pi ikut rombongan sampai ke Hadyai sane..tgk patung duyung bogel dekat pinggir laut kat Songkla..haha. Apapun, kalau sebut siam..paling heaven saya rasa kat sane..of cosla tengok barang2 jualan yang memang susah betul nak kenal mane ori mane tipunye..murah lak tu. makanan lagi satu...aduhla..sedap tak yah cakap.lagipun macam pinggir sempadan macam tu, senang cari makanan halal.ramai Melayu Pattani. paling mantap Tom Yam  dan lidah lembu masak merah...huhu.memang ade satu kedai tu ,abah selalo bawa kiterang.

Tapinye..sejak2 semua kami adik beradik dah beranak pinak ni...Siam jarang dah pi.tambah2 pulak,sejak kecoh2 tembak-menembak kat situ...huhu.takut trus nak pergi.

Hmm.tapi, hari tu..mak and abah tiba2 cadangkan nak konvoi dgn anak2 menantu ke Siam. kalau tak pergi jauh sangat pun..takat Danok tu pun,jadikla..nak hilangkan kempunan makan di situ..rindu jugakla kan aktiviti2 habiskan duit bershopping mcm dulu tu..haha

Maka di atas arahan bapa mertua,semua menantu lelaki bergegas mendapatkan border pas.begitu jugakla anak2 dan cucu2...termasukla menantu jauh sorang ni.yakni en suami.

En suami sudah diketahui tidak layak mendapatkan border pas disebabkan beliau bukan lahir kat Kedah dan alamat ic pun masih beralamat kg lingkungan,beaufort.

Berkobar2 tau bininye ni..ajak suami pergi Imigresen untuk siapkan border pas 3 sekawan dan dapatkan pasport antarabangsa utk en suami. pasport kan 1 jam je siap.

tapi ka..spoil betul.

Untuk kes macam en suami, paling cepat adalah 1 bulan kate pegawai di imigresen tu.siap kene minta permission dari Negeri Sabah pulak tu.. nak ic mama dan bapak mertua di Sabah nuuu...dah settle urusan kebenaran,baru boleh mohon buat pasport di Kulim.ngat laki aku ni budak bawah umur ke,nak tgk2 ic mak bapak die?aduhla

Apakah ....? dah trus laki i sentap tak mo buat pasport...:|

Oh,kempunan lagi bininye..dah satu hal nak pujuk laki  pulak soh apply jugak2 pasport itu..huhu

Bila en suami isi ape2 borang, dia akan letak ruangan kaum: Melayu saya tanye kenapa. Dan sekarang saya dah tahu, kenapa & mengapa dia berbuat begitu.

Nama aje  Bumiputera tapi ada pengkelasan pulak Bumiputera semenanjung,bumiputera sabah sarawak. Diskriminasi dan birokrasi kecil-kecilan begini masih berlaku di Semenanjung khususnya.

Mungkin ada yang terlepas pandang penduduk Sabah Sarawak yang menetap di Semenanjung juga perlukan keseimbangan layanan dalam memudahkan semua urusan seharian. 

Biras saya, Pn Halen [orang Terengganu]..1 jam je pun buat pasport antarabangsa di KK. cuma layanan dan prosedur di Semenanjung ini aje yang masih ada 'border'..check pulak sama ada ko tu orang semenanjung atau pun tidak...pelik betul.Inilah yang dikatakan kera di hutan disusukan, anak di rumah kelaparan.eh btui ka perumpamaan tu?haha.lantakla.


sapa kera?angkat ketiak...^^

tension ni.laki i tak mo buat pasport ..huhu.cepat meh tolong pujuk en suami cepat.

Friday, February 25, 2011

PhotoGediks Contest

TQ Alin sebab tag saya dengan contest ni.

Menarik.Photogediks gitu temanye..;).


Jangan kata gambar anak2 je,gambar gediks mama derang pun banyak..

Tapi, perlula mamanye sedar diri..letak gambar anak suda..haha


Ini anak yang terpilih.antara mia dengan ali..mia lagi menonjol gediks2 sikit bila berfoto
 Pn Penganjur, anak saya ni namanye Damia Aleya bt Khairul. baru berusia 2 tahun 4 bulan.Damia ni memang pantang nampak lensa kamera..dari masam2 mukanye,trus boleh jadi macam di atas. getek gile..haha.

Bagi memeriahkan lagi Photogediks ini, saya nak ajak tiga orang kawan join sama2..;)

1. Eily
2. Kak Ros
3. Kinna

Contest akan berakhir pada 15 Mac 2011

Roh bersatu dalam mimpi

Tadi masa tengah tidur satu kejadian yang pada saya agak pelik berlaku.

Saya terasa macam nampak Damia buka pintu bilik sambil gendong togel dia masuk ke bilik tidur kami. Terus saya bingkas bangun, dan sergah dia tanya dia pergi mana tengah-tengah malam ni.

Serentak dengan tu,saya terjaga dari tidur dan Damia di sebelah saya pun terbangun tidur,menangis sambil tunjuk dapur.

Saya mimpi rupanya yang saya nampak Damia keluar bilik tu..^^

Tapi tataula kenapa ringan je mulut tanya dia, 'mia mimpi  keluar bilik ke?mia nak susu?'

Dia angguk-angguk.

Dan saya terasa macam mimpi kami bersatu...

Oh misteri pulak rasa di pagi-pagi Jumaat ini..

memang pernah dengar, yang kata semasa tidur roh kita keluar dari badan.

betul ke eh macam tu?

nampaknya roh saya tidak menerawang hari ini..masih memantau roh damia dalam rumah.

itu pendapat saya.Waallahualam.

Thursday, February 24, 2011

Budaya last minute

Kerja last minute memang budaya rakyat Malaysia kan? ^^


including me.pang.pang.pang.dah cukup.dah lempang diri sendiri 3 kali






serabut kepala bila nampak berita utama utusan hari ni, last day sebelum disenaraihitamkan JPJ adalah pada 28hb Feb ini..untuk semua saman tertunggak berjumlah 18 juta since 2000 till 2009

En suami dah settlekan 900 Ringgit Malaysia dengan PDRM
Ingatkan en suami nak bayarkan bininye kereta skali .ala 300 haje pun...haha
Banyak cantik.masing-masing punye saman,masing-masing bayar..


Harap maklumla kan, pedal minyak tu memang sedap aje kalau tekan . maklum sangatla bila laki bini memang jenis suke tekan pedal minyak kuat-kuat...^^


Ni tengah cuba masuk le 3 laman sesawang yang kat notis JPJ tu ..naper ntah susah nak akses...hmm. karang tengah malam ,kena cuba lagi lah.

Padanla muka.

Monday, February 21, 2011

Kurangkan 'talk and chalk'

Hari ini saya banyak kerja . Jadinya untuk jimatkan masa entry ini ada di sini dan juga blog sekolah. 2 IN 1. ^^


Maaf ya pada pengunjung blog sekolah saya. adminnya bahasa campur-campur.\(^~^)/





'main-main' jeruk buah-buahan
subjek : Science Year 6[Pn Noor Hayati ]



'main-main' game tembak sifir
subjek: aktiviti Pusat Akses [Pn Nur Diyana ]




'main-main' plastisin
subjek: Kajian Tempatan Tahun 4 [En Abdul Halim ]


'main' tulis-tulis lekat-lekat
subjek: Pendidikan Sivik Tahun 4 [Pn Nur Diyana]


'main' susun susun


'main' tanya-tanya

subjek : Mathematics Year 4 [ Pn Nur Diyana ]

*buruk eh tulisan cikgu ni[tulisan sendiri la ni]..isk isk. en suami slaloo kata tulisan saya buruk..:(

'main' pilih-pilih



Guru membebel,murid main


Guru ajak main,murid makin suka main..;)

Bermain semasa P & P mampu menjana minda kreatif anak-anak kecil

Friday, February 18, 2011

Orang perempuan jarang lupa tentang anak


Hmm. hari tu ada saya stori tentang abah saya plan nak bawa mak naik Star Cruises masa besday mak.entry itu DI SINI. tapi plan abah tu tak menjadi disebabkan mak saya kata, dari pegi bercuti berdua2an naik kapal ..baik gi mandi mandi di Golden Sands Resort. cucu-cucu pun boleh ikut.  Lagipun Acara wajib tahunan keluarga En Zulkifli,yang belum lagi dilaksana pada tahun 2011. At least 1 tahun sekali, kami macam wajib aje mendaftarkan diri di Golden Sands Resort,Penang untuk berendam kecutkan jari jemari...heh

Itula kan lumrah alam. Sang ibu biasanya, dalam apa cara pun hal anak dan cucu tu susah nak dipisahkan...keh keh.macam tu lah dgn mak saya. dalam abah nak romantik2,last2 kena jugak usung cucu-cucu main air...hehe.

Tapi kan, saya dan adik2 saya tak buta perut la. Kiterang pegi masa siang aje.cukup masa, kiterang balik. bagi can la mak dan abah nak hanimun dua2 an..haha.


kredit to: Golden Sands Resort, Penang.
Kami sangat admire kolam-kolaman di sini.....jangan naik ke darat,selagi tak kecut jari ye.tapi sejak-sejak banyak 'hand bag' ni..saya selalu berendam aje kat tempat kanak-kanak...huhu




hantu air bernama Ali

as usual, papa mia dan ali adalah pekerja yang komited. papa tak ikut..hmm.

Ali rempit dengan echa tepi kolam


posing sebelum tolak basikal laju2 masuk  kolam

anak anak en zulkifli yang lapang.lagi 3 orang ,tak lapang. yang peace belakang saya tu,adik ipar Najah

tok dad layan cucunda sulung

cucunda yang getek

mia dan echa sibuk tengok jet ski belakang derang tu.ali sibuk kira pasir ada berapa biji

Besday mama meniup kek yang anak sulungnya belikan. weh.gile sengal saya ni...terlupa umur mak sendiri. jawabnya atas kek muda 1 tahun dari usia yang disambut..heeee.
dalam best ada rasa tak best..sebab tak cukup happening bila ahli tak cukup.sob sob
Since kecik, hatta pegi ke kedai beli bawang pun..mak dan abah suke yonggg kami 5 beradik naik kereta..suda terbiasa.jadiknya..kadang2 tu,bila tak cukup ahli seperti di atas...terasa mcm kehilangan. hmm.hehe 

Kan Chong Wei pun dah merajuk

Padan muka semua...boo.

Chong wei pun dah lari pi Indonesia.

Persatuan/kelab Sukan Malaysia ni banyak kerenah.kan?padanla muka

sumber : Kosmo


en suami cukup marah kalau saya kata muka dia masa bujang dulu macam chong wei...haha.memang ada pun sebab dulu en suami cengkung.contoh macam ni...hehe

Monday, February 14, 2011

Saya macam jakun aje..

Malam Sabtu baru-baru ni, saya ikut en suami ke annual dinner kompeni die. Dah kate annual dinner...yang bini die ni..pasangla badan kan.blink blink la baju i. yang Mia pun saya pakaikan gaun..haha.

Tapi bila suami saya balik petang tu , dia tersengih2 gelakkan saya..' ingat nak pi majlis rasmi kerajaan ke?'
'pakai seluar dah le..'

dinner tu buat sekali dgn launching projek baru..buat kat site projek baru tu.

ceh.habaq la awai. nasib ,tak bawa anak2 tunggu depan rumah dengan kasut tinggi bagai. sepantas kilat, saya tukar pakai jeans dan blaus aje.dah bile tengok en suami pakai jersey je pun..^^

biasala kan yang lakinye tu, jarang pi dinner.samala bininye pun.dah laki tak pegi, tak merasala dinner2 ni...haha

ngat itu je insiden yang buat tersipu2 memandang muka suami..haha. tapi,bersambung pulak di lokasi kejadian kedua.yakni masa kat majlis...

yang saya ni,tak pandang kiri kanan..bile nampak ramai orang kerumun kat meja buffet..saya pun turut beratur. meleleh haa tgk macam2 makanan dok ada. siap ada butter prawn.ayam bbq ,nasi goreng cina yang memang nampak marveles gile..saya cedok cepat2 dua pinggan sementara suami pegangkan budak dua orang tu. siap bangun nak beratur amik kuih muih pulak..haha.

pastu saya nampak en suami sengih macam kerang busuk lagi,sambil juih mulut ke sebelah kiri..saya pandangla.huhu..

rupenye saya cedok2 makanan tu, yang sebelah staf chinnese punya. non halal dowwh..

malu thaye...again. saya memang malu nak bangun dah,sebab jakun sangat tadi kan..ahaha. jadiknya ,saya soh suami ajela..takmo dah memandai2...hehe.



2 pinggan yang depan ada udang tu,yang en suami pegi amik lane halal. yang dua di belakang tu,yang saya cedok kat lane non halal...:|
 Staf Muslim kat kompeni suami yang saya nampak ada 2-3 meja ja pun including meja kami 4 beranak.


Sambil makan, saya still jeling2 kat meja buffet sebelah non halal tu..sebab ternampak chow koey teow yang gile sedap [saya rasa sedapla dari segi visualnya]..oh,kempunan. makanan halal punye, tak syok pun. makanan berkari banyak...:(.

Majlis mula pukul 7malam. hmm.745,kami ni dah panas buntutla kan.yang lain tu,karok lagu gong xi fa choila ,tong tong ceng suma dok ada..815 angkat kaki trus...maghrib gajah la jawabnye...hmm.

Ok.sekarang saya dah tahu,kenapa en suami sebelum2 ni malas nak pergi annual dinner kompeni dia. kali ni pegi pun, sebab bos dia  janji nak bagi ang pau masa dinner. tapi itu pun,kiterang balik awal..ang pau tak dapatla jugak..kene tunggu en suami pegi opis la jugak amik ang pau...^^

eh sebelum tu, meh berangan sama2 ngan saya..kite tengok rumah - rumah di site baru kompeni en suami neh.tak mampu beli pun,takpela..janji boleh berangan..haha








bilik pakaian ini adalah sebesar master bedroom rumah saye..harap maklum.
Show house di atas harganya tak sampai 1 juta pun. 900 ribu lebih aje...haha. bapak mahal. memang sekadar berangan di pinggiran ajela kite ni...hehe

Friday, February 11, 2011

Cikgu Mokhtar Sabah

Semalam saya ada beli paper Utusan Malaysia dan bila tengok ruangan forum saya perasan ramai kasik feedback hentam sorang yang bernama Cikgu Mokhtar Sabah tentang artikel yang dihantarnya pada 8hb Feb. Tingin juga nak tahu apala yang cikgu ni kata,sampai ramai sangat marah...^^


tak susah pun nak cari kat intenet..ramai dah yang ulas rupenye.


ini petikan dari Utusan, artikel yang berjaya menyentap hati ramai insan bernama pendidik

SAYA ingin memberi reaksi kepada pandangan saudara Norhisyam Mohamad dari Kuala Kedah di ruangan ini pada 3 Februari 2011 mengenai Jawatankuasa Khas mengkaji beban tugas guru.


Masyarakat Malaysia sering kali diperdengarkan dengan keluh-kesah warga guru yang mengatakan mereka banyak kerja, kerja sampai ke rumah, waktu cuti pun dipanggil bekerja dan seribu macam lagi. Namun tidak ada statistik sebenar yang menunjukkan bahawa warga guru ini adalah benar-benar dalam keadaan tertekan.


Saya telah berkhidmat sebagai guru mulai Disember 1992 sehingga kini. Saya berasa malu dan bersalah jika mengaku terbeban dengan kerja mendidik. Rasionalnya:


* Hampir setiap guru hanya akan diberikan tanggungjawab mengajar minimum dengan enam waktu seminggu dan maksimum 25 waktu seminggu. Secara purata ramai daripada di kalangan guru hanya diberi waktu mengajar 16 waktu seminggu. Satu waktu bersamaan 30 minit atau paling lama 40 minit. Secara purata kebanyakan sekolah rendah atau pun menengah menggunakan satu waktu bersamaan dengan 30 minit sahaja. Purata waktu mengajar guru ialah 16 waktu X 30 min= 480 minit atau lapan jam seminggu iaitu bersamaan satu hari bekerja penjawat awam yang lain. part ni paling ramai buat cikgu bengang.


* Tugas-tugas khas selain daripada kurikulum akan diberikan dengan agihan saksama. Berdasarkan pengalaman saya sebagai pengurusan sekolah, seorang guru akan diberikan satu tugas khas dan satu tugas kokurikulum. Misalnya, jika seorang guru diberikan tanggungjawab guru kelas atau tingkatan, ketua rumah sukan, ketua persatuan atau kelab dan jawatan berupa tanggungjawab ketua, maka guru tersebut tidak akan diberi tanggungjawab lain kecuali sekolah kekurangan guru. yang ni pun.


* Tugas menanda buku kerja pelajar, menanda kertas ujian atau peperiksaan dan menyediakan kertas soalan adalah tugas hakiki guru. yang ni betu. ini adalah tugas hakiki yang tak dapat disangkal.


* Guru-guru wajar mengetahui dengan jelas tugas hakiki mereka. Jika tidak mengetahui, sila rujuk kepada SPP [Panduan tugas hakiki Pegawai Perkhidmatan Pendidikan].Tolong rujuk Falsafah Pendidikan Kebangsaan, Falsafah Pendidikan Guru, Visi, Misi dan Objektif Kementerian Pelajaran. Lihat juga Tonggak 12 dan semua jenis Perintah Am, Pekeliling Perkhidmatan dan panduan-panduan perkhidmatan guru yang lain. cikgu mokhtar ni memang rajin buka Pekeliling...saya mcm musykil jugak..agak2 dia ni..Pengetua atau GB ni..pengetua/gb sahaja yang rajin baca pekeliling..macam kat sekolah saya, gb kiterang memang rajin maklumkan mana2 pekeliling untuk makluman cikgu sebab dia tahu,cikgu memang takda masala kan nak belek buku pekeliling yang tebalnya macam Kamus OXford tu..^^

 
Guru sebenarnya tidak terbeban dengan tugas hakiki yang ada kecuali mereka sendiri yang membebankan diri mereka. Alasan saya:


* Ramai guru yang terlibat dengan pelbagai aktiviti ekonomi seperti jualan langsung, insurans, jualan runcit (kain tudung, baju, kain pasang, tuisyen, kedai burger dan seribu macam lagi). Cuba rujuk laman sesawang seperti Facebook, kita akan jumpa kebanyakan penjawat awam termasuk guru menguar-uarkan produk jualan mereka dalam Facebook. yang ni betulla kot..fakta yang benar.fakta benar belaka. :)


* Masa mengajar bukanlah berterusan. Pihak pengurusan sekolah tidak akan berlaku kejam. Setiap guru ada masa senggang. Misalnya, jika guru A telah mengajar tiga waktu sebelah pagi, maka pada waktu empat dan lima, lazimnya beliau akan rehat. Ada juga yang tidak mengajar seharian.yang ni saya akui benar.tapi dia MUNGKIN TERLEPAS PANDANG, ADA GURU YANG MEMANG MASA MENGAJARNYA 40 WAKTU!langsung nak berhenti rehatkan anak tekak pun tak sempat.memang ada, dan contoh macam di sekolah saya..ustaz dan ustazah yang ajar jQAF.kesian ooo...takde masa senggang.


* Guru teknik, guru vokasional dan guru Kemahiran Hidup mempunyai masa mengajar yang lebih senggang. Ada di kalangan mereka yang mengajar tiga hari sahaja dan dua hari akan bercuti daripada mengajar. Purata mereka mengajar tidak lebih daripada 14 waktu seminggu kecuali guru yang mengajar Kemahiran Hidup. Ada yang sempat mengambil projek membuat pagar, membaiki kenderaan luar, mengecat kereta luar, membuat pendawaian rumah dan bermacam kerja lagi dalam waktu kerja. bukan semua ler derr...saya rasa dia ni serkap jarang ni...mungkin pengurusan sekolah dia ,super adil la..boleh bagi jadual mengajar macam ni kat cikgu2..ataupun cikgu sekolah dia ada tak sampai 10 orang ,dan budak skolah dia tak sampai 200 orang..bolehla susun jadual macam tu.3 hari mengajar, 2 hari nganga.


* Ustaz-ustaz juga tidak ketinggalan menyampaikan ceramah berbayar di merata tempat tetapi tugas hakiki mendidik pelajar terabai. Kalau tidak masakan ada pelajar yang masih tidak mengenal huruf jawi dan tidak boleh membaca al-Quran. huhu.sadis.ni pun serkap jarang. setahu saya,kebanyakan ustaz dan ustazahla yang kena 'tindas'..orang selalu soh pi, bayaq pakai ayaq liuq.alasannye senang..depa ustaz/ustazah..semua yang depa buat perlu kerana niat kerana Allah. [?]


* Guru-guru juga sibuk dengan kejohanan sukan diri sendiri, bukan untuk pelajar. Ada yang terlibat dengan kejohanan sehingga semingu lamanya, sedangkan ia hanya peringkat dalaman sahaja. Jika peringkat kebangsaan hanya setakat itu sahaja kerana tidak ada kejohanan sukan dunia untuk warga pendidik. Masalahnya anak murid yang terabai maka berlakulah guru tidak habis silibus. Guru-guru sukan amat kurang. selalunya kebanyakan guru sukan memang agak tersepit antara pihak pengurusan sekolah dengan pihak yang lebih atas seperti PPD dan JPN. tak pegi,arahan atasan. amanah jugak tu..tapi selalunya ,semuanya dalam tangan pihak pentadbiran sekolah. kalau tak setuju, guru yang terbabit ,boleh untuk MENOLAK JEMPUTAN untuk jadi pengadil kejohanan luar,atau jadi s/u olahraga ka hapa la..demi anak2 murid.


Saya meminta mana-mana pihak, terutama golongan guru, agar memberi dan menunjukkan bukti imperikal bahawa mereka (lebih kurang 126,171 guru lelaki dan 279,545 guru perempuan) adalah dalam keadaan tertekan. Tunjukkan juga berapa ramai guru yang dirujuk kepada Lembaga Perubatan kerana masalah mental disebabkan ‘Beban Tugas’.yang ni..statistik yang tidak akan direveal sewenangnya..mampos jadi isu. nanti takut la weh mak ayah murid-murid nak hantar anak mereka ke sekolah..kalau tahu,ada CIKGU GILA /MERENG kat sekolah. tapi hakikatnya, memang makin ramai guru yang sudah tak terurus emosinya akibat bebanan kerja...


Saya menyeru semua warga pendidik iaitu guru, Pensyarah Guru, Pensyarah IPTA & IPTS agar menilai diri dan memahami fungsi kita sebagai pendidik. Jika kita tidak boleh, maka ada pekeliling yang dikeluarkan oleh kerajaan untuk kita melepaskan jawatan kita dan carilah kerja yang sesuai dengan kita.


Mokhtar Sabah


Keningau, Sabah.

......................................................................................................................
yang tulisan  merah itu.feed back dari saya.


komen saya?


saya punya pendirian natural. saya ada tinggal komen di satu blog ni





Hmm..susahla nak selesai isu bab beban kerja guru ni..disebabkan KEKANGAN UTAMA yang memang saya nampak sangat2 adalah berkaitan bab kebergantungan pengurusan data kepada penggunaan teknologi yakni komputer.


Orang muda seperti saya,komputer adalah makanan ruji harian. tapi bukan pada orang lama means staf/cikgu senior..saya kadang tu kasihan jugak bila berdepan dengan guru-guru yang bila tengok komputer nampak macam tengok hantu. takut nak guna.


Dan lagi satu yang saya perasan, sistem-sistem online yang dibekalkan oleh pihak atasan kadang tu..TIDAK MESRA PENGGUNA. memangla kadang tu, create sistem pakai Microsoft Excell saja pun..tak pun Access,tapi ka haa..macam2 perlu disetting.Kalau bagi pada aku ni yang memang budak sains komputer tak apela haa..pandaila godek2,kasik sistem tu jalan. Ni kadang tu, serah bulat2 pada cikgu..patutnya senang ja kerjanya,jadi ke hal la plak..nak setting2,kejap tak boleh guna vista la, nak install kat xp tak boleh la..nak disable security la,disable macro tak macro...melecehkan kadang tu.

 
Saya akui, saya kadang tu..disebabkan kasihan sangat pada cikgu2 yang agak 'rabun it' ni..saya amik ja kerja tu..dan tolong buat. kesian weh..kadang tu, ade yang nak cari button save as pun tak tau...tak kan nak buat dunno.


Tapi...kadang tu,pengurusan sekolah pun tak berapa nak memahami hal ehwal tekanan guru menangani isu teknologi ni..yang depa tau, nak siap.nak siap ikut due date. itu yang double stress.


Wahai guru sekalian, marilah kita betulkan niat, banyak2 bersabar..dan tangani isu di sekolah dengan baik dan tanpa beremosi ..sekali sekala nak emosi boleh,tapi under control.


bukan lagi membakar diri bagai lilin dah ni..tapi membakar diri sampai hangus.hehe.


Cadangan saya pada Kementerian Pelajaran Malaysia : lepas ni, serap guru-guru KPLI yang berkelulusan komputer untuk jawatan khas seperti Guru Data, Guru Penyelaras Bestari, S/U Peperiksaan secara menyeluruh.Di harap dapat kurangkan beban guru yang lain.


Fakta penting : Guru Penyelaras Bestari, Guru Data waktu mengajar yang dicadangkan oleh pihak Kementerian adalah 6-8 waktu sahaja. selebihnya, digunakan untuk membantu pengurusan pejabat. kire kalau still dapat masa mengajar 15-18 waktu tu..bolehla. masih boleh buat kerja.


Tulus ikhlas,
Diyana
Guru Penyelaras Bestari ..;)


ramai kenal Cikgu Dahlia?..saya salute die,guru data yang mantap tu..rsnye 24 hours tu mengadap komputer..tension2,memang ske gi blog dia..^^.kadang tu memang saya ade juga mengajar cikgu tulis blog..satu cara terapi tekanan kerja..;).

itam

kulit yang semakin malap



makin itam mia ni..kulit belang2.lengan itam,betis  itam, kepala lutut itam.angkara mama dia la jugak ske pakaikan gaun.

 muka ja 'sabahan', kulit dah jadi 'kedahan'..ngeeee.

*first time saya jumpa mak mertua dulu..saya usya lama2 kulit pipi die..cekang tu satu. nampak bayang urat darah weh. en suami agak mewarisi mak die.tp serupa kes mia la..kulit en suami dah itammmm...ikut bini dia.

Thursday, February 10, 2011

hidup ibarat roda

hari ni saya rajin.jalan banyak blog kenalan. banyak baca kisah hidup orang.dan mula teringat sejarah diri sendiri.

saya takut sebenarnya. apabila terasa laluan saya , Yang Satu sentiasa lapangkan. Kesenangan juga ujian.

Ya.sekali sekala dilanda badai. bangun dan jatuh dengan bantuan Dia dan juga ahli keluarga dan sekarang suami dan anak-anak.

Dan mula terfikir pasal mati.

Bila dah mula fikir pasal kematian..hati mula sedih.

satu.teringat amalan yang sikit.
dua.teringat insan2 yang kita akan tinggalkan di muka bumi.


sesungguhnya sekarang ini tengah bulan mengambang mungkin..emosi naik turun macam roller coaster.

Astaghfirullahalazim..

Ampunkan aku,Ya Allah

Wednesday, February 9, 2011

Kat KL tak dapat le derrr..


Rumah untuk dijual. Lokasi di Bukit Indah, Bandar Darul Aman, Kedah. 22km to Alor Star, 5km to Jitra, n 3km to Taman Tasik Darul Aman. Double storey house dgn keluasan tanah 6,867 k/p, keluasan bangunan (atas & bawah termasuk lantai) 4,163 k/p. Jumlah bilik adlh 7 dgn 4 bilik air. Tanah rizab Melayu. Dalam proses pengecatan. Harga RM450k. Ada yang berminat : boleh kontek Fb member saya : See D Pru
Di utara semenanjung dikecikkan skop kepada negeri Kedah dan Perlis, kalau  budget rm300 k je pun dah boleh beli bunglo besar punya.tapi kecik sikitla dari yang kat atas ni.

Harga rumah zaman sekarang ni..takut kan tengok. Saya dan suami awal2 lagi dah buat keputusan pejam mata percepatkan urusan membeli rumah..dok fikir lagi tangguh, lagi nipis budget jadinye.

Harga tanah dan rumah yang melambung sekarang ni dijangka akan naik berkali ganda lagi dalam masa 10 tahun ke depan. Tambah lagi kat kawasan pesat macam KL dan Penang sebelah pulau sana ok..kawasan macam saya ni , ada tempias Kedah lagi..still boleh dikatakan murah.

Saya penah tengokla kan 1 projek yang suami handle dengan former kompeni die dulu kat area Bayan Baru. biasa ja pun tengok tapi sampai 3 juta. gila apa. rumah orang kaya saja la kat belah Penang nuu haa.

risau kan, aci kerat jari one day harga rumah di KL dan Penang akan jadi macam Singapore lagi beberapa tahun ke depan..^^

Agak2 korang rasa nak beli rumah  dan masa yang sama takmo rasa serba salah beli kereta banyak2..mai la beli kat Kedah noo..keh keh

Tuesday, February 8, 2011

Power Rangers bernama Ali

Lokasi : Rasamas Landmark Kulim
Tarikh: minggu lepas
1 minit pertama
2 minit kemudian..warm up sikit..


3 minit..stretching leher dan pinggang...


5 minit seterusnya..poco-poco atas kerusi


copycat.apa adik buat,itu yang Mia nak tiru

Papa cakap,dia rasa cam boleh kena darah tinggi kadang tu ..tengok anak2 meloncat2
Itu papa yang kata, mama ni lagila..
bukan setakat darah tinggi..mama depa pakej sekali dengan pitching tinggi ..

tapi selalu tempat awam, control kasik ayu sikit...keh keh keh

Apapun, ini merupakan  hiburan terhebat. Dalam nak marah, kita boleh gelak kan tengok kerenah anak-anak...macam2 gaya..

suka makan tapi takut nak siang

ikan apa yang sedap dimakan tapi korang takut nak pegang? ada tak?
kalau tanya saya..saya memang takut sejenis ikan tu...agak2 ikan ape eh?
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

taraaa!!
bukan bawal tu eh. yang tindih atas bawal tu..

ini pun ehsan pakcik kedai tolong siangkan.kalau harapkan saya,sampai ke sudah  saya tak gamak nak pegang ikan yang badan cam alif-wau-lam-ro ni....meremang bulu ketiak je rasa....hahahha.

tengok macam ni pun rasa geli kan...hihihi. dok ada lagi dalam peti ais..hari tu beli trus lambak dalam bekas.langsung tak pegang...haha.
terasa cam nak pi beli gloves....tak penah seumur hidup beli ikan keli ni.first time.tringin sangat ritu lama tak makan keli goreng..dulu kat johor,hari2 hadap ikan ni..tapi yang dah bergoreng, yang dah bercili padi..ini mentah lagi ni...mak geli u.....hahaha.