LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Friday, August 28, 2009

Teacher Diyana

Skrg cuti sekolah..best juga ek bila cuti-cuti camni dapat duduk lepak2 di rumah and jd housewife sepenuh masa..Boleh buat kerja-kerja rumah yg jarang buat..bahagianya hidup..klu masa keje ,bkn bley ari2 nak mop lantai..tak sempat.huhu. And bila cuti2 lame camni,bila bangun subuh tu,tak yah terkejar2 bersiap gi skolah, hantar Damia kat pengasuh, pegi sekolah..meeting la ,kursus la..tahun ni saya dikecualikan lagi dari sebarang kelas tambahan masa cuti sekolah macam masa kat sekolah lama dulu..sebabnya GB kesian tengok saya preknen..hehe. Gb skang ni ada juga macam Gb sekolah lama kat Batu Pahat, consider dengan cikgu-cikgu yang ada anak kecil or cikgu yg preknen. Mau aje aku preknen tiap tahun macam ni..hahaha.

Tapi bila dah cuti, ada plak rasa rindu dengan anak-anak saya kat sekolah nun..hihihi. Korang ingat teacher Diyana heartless sangat ke, teacher hati kering masa mengajar je..tapi sayang juga dengan hampa semua....Rasanya macam jarang plak saya stori secara detail saya kerja apa kan?Hehe.ari2 asyik cerita Damia aja...heh

Pada kekawan yg blum tahu, saya ni,cikgu. Cikgu di Sek Keb Kulim,Kedah. Saya dulu penah amik degree sc comp kat UTM,skudai. Pastu, adalah 1-2 kali kerja dalam bidang yang saya belajar dulu...hmm,last2 kena paksa dengan my mum suruh masuk kursus perguruan [yg orang dok sebut KPLI tu la]
..huhu..hmm,tapi bila dipikir2..ada juga baiknya mak saya paksa dulu..best rupenye jadik cikgu ni...hehehe


Haa,kat bawah ni antara aktiviti saya dengan anak-anak kat sekolah..

Sorang anak saya Tahun 4 yang kena dera kat depan kelas..bising sangat haa..itu yg kena panggil pegi depan ,jawab soalan..heh


Perhatian: Sila abaikan tulisan saya kat black board yang macam budak-budak itewww..susah jg ek nak straightkan tulisan atas black board ek..baru ku tahu bile jd cikgu ni...dulu main bantai gelak je klu tgk tulisan cikgu senget2..heee...


Saya akan terus mengajar dalam Bahasa Inggeris ,ok..walaupun TPM kita dah umumkan PPSMI akan dimansuhkan. Nak mansuh lambat lg la...skrg ni, mane2 cikgu pada pandangan saya jangan2la memandai terus ubah cara mengajar kepada 100% Bahasa Melayu..bengong budak2 tu jadinya..kena slow2..amik masa dulu..

Tapi,saya akan teruskan sampai bila2 juga..ada ku kisah mansuh tak mansuh??hahaha

Tak rugi pun ,anak-anak belajar ilmu sebegini penting dalam Bahasa Inggeris..bukannya saya ajar dieorang lupakan bahasa melayu terus...lagipun, orang ramai salah faham sebenarnye, belajar Matematik n Sains dalam BI bukan bermaksud budak-budak terus lupakan BM, ala..lagipun, belajar memahami istilah Bahasa Inggeris tu untuk memudahkan pembelajaran dan pemahaman dieorang di masa hadapan.Tak adalah jakun sangat bila kena buat rujukan secara global..brapa kerat la sangat rujukan berbahasa melayu di dalam dunia intenet sekarang ni...hmm.

Geram betul saya dengan sape yg dok provoke suruh mansuhkan PPSMI dulu...hish...rugi anak bangsa...:(.Matlamat PPSMI bukan untuk agungkan Bahasa Inggeris. Saya tak nak anak-anak saya jadi macam saya masuk U dulu,macam rusa masuk kampung bila kena mengadap buku-buku rujukan english yang maha tebal semua tu...tensen siut, tergagap-gagap nak faham istilah2 dalam buku-buku tu...

Ini pula 2 orang anak saya yang kena dera masa assembly harian, padanla muka..teacher dah ingatkan hari2 suruh hafal sifir,sape tak suruh hafal..kan dah kena panggil ke depan baca sifir..

Korang nampak itu yang warna warni tu?Haa, hari2 anak2 saya ni kena menatang alah tu..hehe.Tak adalah..cikgu tak dibenarkan sama sekali tau rotan budak2. Hak merotan ada pada Guru Besar n cikgu disiplin aja. Saya letak camtu,acah2 aja kasik anak2 saya hafal sifir..
tapi,
kadang-kadang tu, hinggap juga atas tangan budak2 ni ..pada sape yang degil sangat..heh.



Malu-malu kucing plak korang ye bila teacher amik gambar.Haha. Tau takut..Saya ugut derang masa ni,konon nak hantar gambar kasik Cikgu Adnan, cikgu disiplin sekolah kiterang sebab derang bising dalam kelas...hahaha.

Ini plak bengkel Kemahiran Hidup. Antara kelas,yang seronok diajar..tak stress sangat,budak-budak pun suka..boleh gunting-gunting kertas,buat kotak pensel kayu, buat projek elektronik, tanam-tanam pokok...



Haa, kursus dengan pegawai kerajaan..macam biasalah..tak boleh dipisahkan. Ni, masa saya berkursus subjek KH kat PKG daerah baru-baru ni..



Nama dah kena kursus KH, mestilah kena wat menatang alah macam ni...mula2 tensen dah saya kenapa la lampu saya tak kelip2 semua..bile dah amik gambar,baru prasan, ada 1 perintang tak pasang lagi..haha. Klu ajar budak2 ni,klu cikgu pun kantoi mcm ni..malu tu..haha

Entry ni saya dedicate untuk kawan-kawan sealiran saya, Teacher Zuraida yang berada nun jauh di Sarawak...hang dah pandai speaking Sarawak blum,ida?heee...dan juga teacher Zura yang berada nun di Muar, Johor..dengan akhir kata, weh ida n zura, cepat2 la kawin ..senang sikit dapat tukaq macam aku...hehehehe..

Dan juga kepada semua insan yang bergelar guru..


Guru dalam ajarnya ada harapan,

dalam tegurnya ada doa,

dalam marahnya ada sayang,

dalam tawa ada mesra,

dalam diam ada bijaksana,

dalam tangannya kita terbina

Berbahagialah menjadi seorang guru..


GURU PEMBINA NEGARA BANGSA..


eceh, jiwa2 la plak..ok,yg last tu moto Hari Guru tahun ni ye kawan2..hmm.

15 comments:

halen said...

amboiii..garangnya cikgu nih siap jadi ninja lg ha hahahaha. sape amik gambar cikgu tgh garang tu yer takkan suh student kot ekekeke..

bila tgk cikgu duk cuti ni rasa mcm nk jd cikgu la plk hahaha

Diyana Zulkifli said...
This comment has been removed by the author.
Diyana Zulkifli said...

hmm,hehe..mai2 apply cpt jd cikgu.tp ikut nasib gak,klu kene skolag GB strict , takde cuti bagi mu la jawabnya..[nasib Gb ku prihatin..hmm.hehe]

p/s:mmg student pun yg amikkan tu..lg 5 minit nak keluar kelas,mmg ana suke panggil bbudak baca sifir.sape,tak bleh hafal, esok kena 2 kali ganda soalan sifir.

skrg cikgu, sume keje kena ade dokumentasi, amik gmbr ..siapkan diri sblum ada parents yg cerewet datang mai tanya mcm2..hmm

nornilia said...

memang best cuti...tak yah gi sekolah...tapi bekalan buku akak berkepuk kat umah....Alhamdulillah da settle tanda....malas tul nak tanda buku2 kerja..knp la mesti ade buku kerja...cikgu pun tkejar2 nak guna buku mana satu..buku tulis ade...buku kerja ade...lagi la thn ni ajo BM n Mt...fening2...tapi syok gak ajo BM cume tensen bile tanda karangan...nak pecah pale.....
tapi akak takde la rajin mop lantai tiap ari...sakit badan je...sapu cukup..mop seminggu sekali..hehe......

Jiey^Mien said...

tingin ah nk jadik cikgu gak..
ni kena buat post pasal cita2 ms dolu2 kala nih.. :P

leadleedeea said...

yeah....idup teachers~!! hehehehe lead pon rinduuu kat bebudaks kat skool...diorang buat pe yek time2 cuti skolah neh? confirm tido n tgk tv...ehehehehehhe~! kan?

eiNa said...

hehee.. xdak rezeki kak eina nak jadi cikgu... dh dpt surat tawaran time tu tgh peknen aira.. tak leh masuk.. apply lain x dpt plak..
malasss daahh...

Diyana Zulkifli said...

kak ailin:damia skang tgh galak meniarap,merangkak, menyusur merata ats lantai..huhu.klu tak sapu n mop slaloo..hmm,jwbnye makan habuk la kenit tu...lasak kemain skang..saye bkn rajin sgt pun buat keja rumah yg lain, except basuh n lipat baju..haha,itu hari2 saye sanggup buat.

jiey:hihihi, ada la jg bestnye jd cikgu ni kkdg tu..tp skang mencabar skitla jiey...mak ayah skang, tmbh lg kat bandar jns amik tahu sgt2..anak die jatuh B je,dah dtg kelas tny cikgu mcm2..siap kate cikgu abaikan anak die..[?].bkn die nak selidik ..anak die tgk tv lebih ke, main byk ke..sume letak atas batu jemala cikgu..haduila..

leed:leed cikgu gak ek?hehe,samala kite..hehe

eina:hmm,itula..skali dah tolak mmg susah dah nak dapat kpli tu k eina..tkpe, tkde rezeki nak ajar anak org, didik anak sndiri pun namanye cikgu juga..hehe

nanawynnejones said...

oooooohhhh cikgu math ghopenyeee.
haha.
engat cikgu sekola menengah ajar sejarah!
aha.
selalunya cikgu math garang sesinga,adakah kakak juga garang?
aaaaa.;P

Intan said...

Hu hu...Arissa takut lah ngan cikgu diyana nie ibu. Dia ada rotannnn!

Diyana Zulkifli said...

aina:garang..garang..akak garang.abihla ekau nnti nana..haha

intan: ala..arissa..acah2 je tu..aunty tak rotan btul2..hehe

atulhani said...

seronok ye jadi cikgu ni..sekolah cuti, ang pun cuti..

Diyana Zulkifli said...

atul:sronot.sronotla sgt.haha.tp bukan cuti spenuhnya..ada mcm2 program sekolah haa masa cuti skolah..nasib2 aje,contoh mcm cuti skolah bln 8 ni..itu pun sbb jatuh bln posa..klu idak,penuh dgn kelas tmbhn bla..bla.

MuMMy 2 Haqq said...

teringat masa saya sekolah dulu kena hafal sipir depan cikgu. salah sket dia lastik teliga ngan getah sampai merah telinga.

Diyana Zulkifli said...

mummy to haqq:uii..skang tk bleh lastik2 camtu..klu cikgu lastik budak,mau esoknye mak budak mai lastik cikgu..haha