LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, December 15, 2010

terima kasih



hmm,terima kasih pada insan yang rajin edit gambar neh,dan buat peringatan macam ni.

saya memang melenting ,kalau saya yang pakai macam neh. sure telinga berapi.muka pun.

kadang tu,bila baca entry yang berapi2 dok marah orang yang 'busybody' pasal pemakaian perempuan neh..memang saya terikut2 pun emosi si penulis blog..dah nama pompuan,emosi beb. haha

ntahla kan.sensitif la bab2 pemakaian bertudung tapi nampak berbogel macam ni..

kalau nak disenaraikan semua cara pemakaian bertudung yang menjolok mata,rasanya panjangla entry ni..ini tak boleh,itu tak boleh,itu itu itu..ini ini ini.. tapi,hakikatnya..yang orang dok tegur tu, betulla kan??

memang tak patut pun.

pada saya,dari pakai camni..baik free hair trus.sama aje.

apapun ,sebagai perempuan..mari kita sama2 amik cermin dan tengok muka dan penampilan kita sebelum keluar rumah..

rasa2 ada dak yang terliur tengok,kalau kita pakai macam ini?

kalau rasa,sendiri pun telan air liur tengok muka sendiri dalam cermin tu..

maka,pilah cari tudung lain..ka cari baju lain..mari kita kasihan mak dan abah yang nak kena tanggung dosa kita.tak pun pada suami yang nak kena carry akibat dari perbuatan sendiri..huhu

awal2 dulu,setiap kali..en suami tegur bila saya tak pakai tudung bila keluar ke pekarangan rumah..memang rasa berdesing telinga. tak pun bila ,en suami menegur tak pakai tudung,bila ada tetamu datang..terasa tercabar ego...

lepas dah banyak2 usya muka sendiri dalam cermin...saya campak ego tu jauh2. saya rasa keredhaan Dia dan en suami lagi penting...lagipun memang betul pun,apa yang ditegur tu...huhu

teringat alkisah saya free hair masa gi melancong ngan kawan2 ke Langkawi dulu..kantoi eh sebab mak tengok gambar.1st n last,sekali cukup kene syarahan mak 5 hari 5 malam....:(

8 comments:

Liz Rohaizat said...

sama2 mengingati tu perkara yang baik asalkan tidak secara kasar kan?

orang kata, kubur masing-masing tapi seringkali kita lupa, bila kita buat dosa, ibu bapa dan suami juga ada share mereka masing2.

ch@ said...

peringatan untuk semua wanita, kadang-kadang tak perasan, tapiii lebih banyak yang sengaja. fesyen terkini katanya.

transformed housewife said...

ramai yg mmg ikut fesyen dulu dr ikut syariat. sama2lah kita ikuut syariat dan bukan ikut fesyen.

n a n i said...

liz rohaizat:yup, sokong..kubur mmg masing2, tapi selain drp lupa ibubapa/suami tanggung dosa,org lupa jgk yg masa mati sebelum masuk kubur masing2 tu, org lain kena uruskan, bknnya bgn-jln-mandi-kapan-kebumi diri sendiri dlm kubur masing2 itu. hehe.
donat:even aku tak pakai legging tp statement hg psl drp pakai cmtu baik takyah pakai tudung tu,aku krg setuju.camne kalo alim ulama lak kata kat kita, "solat tak ikut sunnah rasul, baik takyah solat langsung"?hidayah yg dibagi kat setiap org tak sama but at least dia dah cuba wat apa yg dia tau/termampu & mungkin perlu bimbingan lg utk next improvement.

atulhani said...

err.. aku pun penah kena lazer ngn laki aku kalo tak pakai tudung kat luar.. dia cakap nak kena panah petir ker... hoho

sisdee said...

tq for peringatan itu...sama2 kita ingat mengingati kan :)

kdg2 orang kita dah salah ttg menutup aurat nie...now ni the way kita bertudung pun ada yg salah :( tapi takpelah..ingati mengingati tu adalah sangat bagus dalam agama kan :)

Mrs Hardlena said...

bagus entry ni sebagai peringatan untuk kita semua kaum wanita. kekadang bila terlampau nak berfesyen bergaya sampai terlupa dosa pahala huhu. termasuk diri ini yg kekadang tu masih berpakaian yg tak sesuai ekeke..pakai tudung tp bj masih tshirt lengan pendek, camno tu hehe..

Diyana Zulkifli said...

nani:baik ustazah nani..hehe.
atulhani:haa kan.sblum kene panah petir,dah kene panah dari suami..keh keh
sisdee::)
mrs hardlena: hmm..ya btul itu.ana pun ,baru thn ni pandai nak pakai guard tangan tu ,itu pun sbb sayangkn t shirt lengan pendek..sblum ni slumber jg sarung t shirt dgn lengan berbogel.huhu.