LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, July 6, 2010

Kenapa budak pandai selalu keje doktor n engineer

*Blogspot bengong hari ni.penat je saya comment blog kawan2.pesal tak da ek?haish..pastu plak yang view blog ni ramai dr europe belaka.jarang sgtla saya dpt visitor dr europe ni.slalo msia ja.pasai pa?pasai pa?sapa budak celik itu,gitau sikit reasonnya..huhu.rajin plak dr europe sana dok menspy blog msia ni..


5 Arif,1999

Tadi masa tengah un tag kan gambar2 kat fb, saya terperasan gambar ni yang ditag oleh sorang member sekolah.

ahahahahaha.mari gelak panjang dulu.

ok.sambung balik.

kat caption gambar ni,member tu tulis ..'Kelas 5 Arif yang skema sungguh'.

ceh.cam haremm jek.

saya tak suka kenangan masa di kelas ni. sungguh. 1 tahun bersama budak-budak-yang-boleh-buat-latihan-add math-sebijik-macam-skema jawapan-cikgu ni..adalah tahun paling memeritkan bagi budak yang belajar main main macam saya.gila tension!

masa form 4 ,saya bahagia sebab dok kelas kedua.belajar pun tak tension. bila akhir tahun,naik shekh apa ntah,result bley elok plak.nama bley lekat dalam kelas Arif ni..weh,aku gi jumpa cikgu naa.nak mintak turun kelas,sbb saya sangat fobia dengan budak2 dalam kelas ni....depa pandai tak masuk akal.huhu...

disebabkan kemurungan fobia dengan dieorang suma..makanya ujian 1 masa form 5,saya dapat SAP.haa..btui.tak salah tu..memang Sap.sijil am pelajaran .sebabnya..saya tension.langsung tak jawab soalan.maka semua subjek F.kaunselor.pengetua panggil mak abah.mak saya siap salahkan boifren masa tu ..ahaha.bukan salah dia la,mak.memang ana yang tension.

dalam semua ujian,exam ka...saya ja nombor tercorot.last.

cuba korang carik saya mana?cepat.cepat.3 saat je cari.cepat.atul.zuda.nani.yana.korang dikecualikan.hehe

yang duduk sebaris dengan saya..kiri saya pn anis sekarang ni adalah seorang doktor.sebelah saya juga, marfuah..mentor add math saya,juga adalah seorang doktor.dok UK lagi,dia takmo balik kot.ahaha.sebelah marfuah..balqis..yang ni engineer.sebelah balqis akma..yang tu pun doktor.

yang barisan di tengah, dari kiri atul,exec Tm,aina sue engineer, marini lecturer kolej mara,rena biz women,saira engineer,naza..hmm,kawan yang sorang ni..saya tak sure dia keja pa,ffazida engineer jugak and tengku hasnita..doktor.

boys dari kiri,so ot..engineer tak salah.luqot engineer jugak.apai engineer.feizol usahawan it kalau tk silap.adzreil doktor.aman..yang ni sorang lain,dia pilot.pastu sebelah aman adalah pak am,sazly,cepoi ..tiga depa pun engineer. sebelah cepoi,zamri.zamri doktor yang berpangkat leftenan..ni lg mantop dua2 dia balun. and last tu,zulkapli.yg ni kepala otak cam komputer..saya paling tak bley nak cerna otak bila dok makmal fizik ngan depa semua ni..boleh dok argue cikgu lim masa dalam kelas..setiap kali depa dok respon mana2 soalan dr cikgu,saya nganga je.sebab saya bengap gila fizik.itu yg dapat kredit 5 ja.orang lain semua dapat a1 tak pun a2.huwaa.

walaupun saya terasa keazabannye duduk sekelas dengan budak2 otak sponge ni..saya nak ucapkan terima kasih jugakla pada depa.kerana takutkan pengetua panggil saya lagi,makanya saya gagahkan diri juga belajar.walaupun tak boleh dapat full mark dalam add math macam marfuah ,tapi dengan bantuan dia dan kawan2 lain jugak...add math saya kredit dan saya bulih dapat single aggregat dalam spm.semuanya pasai hangpalah! tu yang bulih gak i menjejak kaki ke menara gading tu..kalau study sorang2,i dapat gi menara kl ajalah...huhu

19 comments:

atulhani said...

wei.. dah lebih 10 tahun berlalu.. memang nostalgia giler kan.. aku pun tak sangka masa form 4 and 5 aku dok kelas pertama tau... orang kata semua 5 arif tu "kelas mayat" sebab senyap aje semua dok pulun study.. tapi masa batch kita dulu takde la jadi kelas mayat sangat pun..kan kan?

wei.. miss all those days laa...

atulhani said...

btw.. budak kelas kita tu, semua dapat below 10 agregats masa SPM.. ingat tak.. kira hebat la kan.. tahniah buat hang juga!!

miss M said...

Donat,

Aku dah balik laaaaaa.. kan aritu aku tukar no handphone. Tsk tsk

Btw donat, getting full marks in addmaths is only on paper. Bile dah keluar sekolah, it's better to be street smart too.

Mommy Lyna said...

Haha. Sy pun taknak masuk kelas no 1 sbb malas belaja. Huhu. Padanla bengap smpai skarang sy ni huhu.

nisa said...

terfikir jugak kenapa budak cerdik pandai nk jadi doktor or engineer..cthnya sy sendiri, bukan nk puji diri cerdik pandai..tp memg ada kaitan gak dgn tajuk entry ni...sy tanya diri sndiri, kenapa sy kerja in medical?further in medical?skolah sy aliran sains..finally sy ase sbb sy aliran sains sy pun plih keje in medical..tp skunk mcm dh nk brenti ja pulak..sbb nk tumpu bisnes n anak..ksimpulannya, benda ni depends on background kita n mind set kita sndiri, sbbnya kekdg kita make a choice jd doktor sbb aliran sains mse skolah dll..ye kot..just bg opinion..hehehe

atulhani said...

miss M: peah.. hang balik diam-diam jee naaa....

Harnida said...

tu la..kenapa kelas pertama diorang suka gelar kelas robot la...kelas skema la..padahal budak2 dia pun main2 gak..x der la pulun over sgt..

Diyana Zulkifli said...

atulhani:hmm,rindu kan dgn suma..semua below ten ka atul?rs aku aman sorang kot yg 10..tp dia pilot seh.gaji dia pukui habis kita semua...ahaha.

miss M:oo..ko balik dah ek peah.aku baru nak buat report govt.yg ko tak balik...hihihi.beb,govt dah keluarkan pekeliling batalkan trus permohonan student yg nak stay kat luar.nasib ang balik dah.

mommy lyna:saya ni blajar memain.result tak penah stabil.kejap tinggi,kejap jatuh teruk.itu yg fobia sgt bila kena tinggal sekelas dgn budak2 pandai ni..terserlah kebengapan saya.uwa.

Diyana Zulkifli said...

nisa:huhu..btui jg tu.maybe sbb kita science stream,itu yg byk fokus nk jadi doktor n engineer.tapi saya terkecuali ok.saya tak minat..ahaha

harnida:hihi.nida pun budak kelas robot ek?keh keh

The Juggling Queen said...

atleast jejak ke menara gading, kira pandai jugak la tu..

FrH said...

errrr .. aku xbrape pandai pon .. jadik engineer pon sbb suke sgt dgn maths hahaha.

kau skolah sains dah kire pandai laa tu .. aku dulu dok pikir aku xpandai sbb xdpt msk asrama penuh tau .. huhu.

nani said...

huhu...sedihnye mengenangkan aku yg tak segenius korang dulu...tak serajin korang...

Diyana Zulkifli said...

juggling queen:uhuk uhuk.ya..hmm.tp saya tak rajin.huhu

frh:haa,engineer adalah orang yg rajin berfikir pd aku.aku tak suka..haha

nani:sepuk kang.nasib ja aku naik kelas tu.ngat nak sama e***,tu pulun bagai nak rak kot.alih2 dia yg turun kelas.erk

miss M said...

atul: yes, i'm back atul. tapi i'd like to stay under the radar hehehe

donat: wehh, selame ni aku decide dok kat UK, i made sure jpa knows la my plan - sumer dgn kebenaran. and doctors yg stayed kat UK, cam kwn2 aku yg lain .. they paid back to the govt. :p

nani said...

engineer seorang yg rajin berpikir?emm...jap nak berpikir akan statement ko itu...
nak sepuk aku lak..betulle tu...aku dulu results cukup2 makan je...sedih2...

Diyana Zulkifli said...

miss M : hihi..;).peah..rindula kat hang.jom la kita jumpa.ko skrg jd pensyarah sambilan ke hape?ko keje spital mn ni skrg?ipoh kah?

nani:kan,btui kan?engineer adalah pemikir yg byk.klu tak pikir byk,nnti buat bangunan,bangunan runtuh.buat produk,bleh lingkup..hehe

peah said...

Nnt bile2 ko dtg kl, buzz la aku. insya Allah Ok je nak meet up. lame sgt tak jumpe korg sumer, setiap kali reunion or wedding selame ni takleh attend.

aku masuk uitm meaning aku full time la dgn diorg, jadi trainee lecturer.. pastu next few months diorg hantar la aku buat specialization, pastu jadi specialist uitm la. tapi sbb we all doctor, we still practice in hospitals as opposed to other lecturers. uitm skang hospital die cume selayang and sg buloh, so aku kat selayang for 3 months. then aku will buat attachment kat hkl sbb selayang takde bahagian kanser(onkologi)

Diyana Zulkifli said...

oo.ko bhgn onkologi.klu bhgn beranak2,bley pi branak kat ko..ahaha.

nani said...

peah : aku nak trn KL hjg minggu ni...
donat : aku bab ape pun mmg jns byk pikir...hehe...end up emo sorang2 pastu