LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, August 25, 2010

Jadikla 500 pun

tenkiula kan pada big bos besar sebab kasik duit raya 500.jadikla tu.ikutkan suspen jugak sebab hari raya tahun ni kan seblum 15hb.dan itu bermakna,gaji september tak akan masuk awal seperti sebelum2 ni.kalau masuk awal tu,bolehla nak merancang dengan berhemah sikit perbelanjaan di hari raya.nak2 plak raya ni,balik sabah..kenala top up en suami sikit.

500 di zaman barang semua mencekik darah ni.sekali tekan kat atm mesin tu.zas trus habis bayar macam2..huhu. Nilai duit semakin mengecil dari hari ke hari..rasa macam takut nak membayangkan ekonomi 10 tahun akan datang.hmm

Dulu sangat bercita2 untuk mempunyai anak yang ramai2...ramai lagi berlemon2 pun takpa.rasa orang lain boleh 10,kenapa tidak saya?wah.wah.



tapi..sekarang disebabkan berpijak di bumi yang nyata ditambah lagi dengan ketidakmampuan diri untuk beranak banyak2. kuota anak pun ada 1 ja lagi.*sedihnya mengenangkan ketidakmampuan yang ini...huhu. tak pun,kalau berani..bley try 2 orang lagi.impian anak ramai2  tu telan sendirik saja.

Ada la kot bulan lepas borak2 dengan en suami. sorang lagi bley sebelum umur 30?saya tanya dia. terjegil bijik mata dia...aha. soalan saya disambut dengan jawapan ,nantilah dulu.keh keh. yang dok ada pun,tak larat dok ligan.

Saya ni la kan.kalaulah boleh normal beranaknya haa.agak2nya memang kerap dah  beranak.

gov servant ,limit 5 orang anak untuk dapat keistimewaan cuti ke,gaji ke.lebih dari tu..lu pikirlah sendirik! big bos kata.ahaha

17 comments:

d i d a said...

Alhamdulillah dapat jugak..aku dok sembang2 dgn zed igt nak terus je tambah pas kuar yg ni..tppp...ckp bole la..biaqla aku melalui pngalaman tu dlu..kang serik kang huhu..

BabyIbu said...

ok aa tuh 500 - dr tak dapet langsung - huhu (aku aa tu)

aku pn nak cb tmbah sorang lg b4 30. Hehe. sempat lagi kan? :P nk ligan hang.

atulhani said...

benci dengar berita gomen dapat 500 tuh! terus aku teringat PCB tahun ni masa bonus gomen amik duit aku almost 1.4K. benci tau benci! huhu

* sorry.. emo sikit.

atulhani said...

btw.. sblm 30 aku ada sorang ajer kottt... huhu. ni gara-gara ekonomi meleset ni.. anak pun kena ada kuota...

Diyana Zulkifli said...

dida:ehehe.mmg awal2 rasa mcm tk bley arrange masa dgn baby.tp 6 bln ke atas umur dia..ang akan rasa macam nak tambah anak la2 tu jugak.haha

baby ibu:keh keh.sempat2

atulhani:haa,ang jgn la marah.ok la tu.duit ang byr cukai tu la..buat byr aku n zuda.keh keh

mila.ibunajihah said...

ramai yg tak tau pn pasal ni, member semua tak percaya..haha.. boleh la..500 pn.

FrH said...

i like walopon 500 :) alhamdulillah, maklumlah aku tumpang sekaki jek hehe :)

eh gomen cover sampai anak 5 org jek eh? baru aku tau .. aku keje pvt pon cover sampai 5 org jek ..

Farah said...

ok ape dapat 500..kitorg tak dapat huhu..memang kena berhemah berbelanja time raya ni.

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. said...

cis! cis! dapat la jugak 500..aku?nan adoo..harapkan gaji bulan ni laaa..matikla mcm ni wehhh..

erkk..nak tambah jugak sebelum 30 boleh?limit 35 kan?hmm..aku nak lagi 2 je kot..itu je yg sempat pun..teringin jugak nak anak banyak..tapi tu laa..sape suruh kawen lewat?(ditujukan kat aku ye..hehehe..)ko ok la..at least dah ada 2..mcm aku, 2 jugak.tapi lagi 1..dah 'simpan'..sedih..

kinna said...

kalo dok perak lg best, dpt dabel!

tula, hajat dihati pon nk anak ramai gak..yg ke3 umo 30, pastu 32, dan 34..cewah..ingat kilang ka apa..murah rezki oo anak ramai ni,kan? :)

adianiez AIDA said...

aida nak tambah 2 org lagi before 35 hi hi hi...

RM500 angpow raya... saya suka!

nani said...

kalo duit cukai aku tu byr gaji org yg btl2 wat keje takpe lg,tp kalo duit cukai tu byr gaji minah india yg slumber ber'fb' spjg2 waktu keje(kisah benar ni),pekes???tu lom lg cite bab time keje google resipi, mengait & ntahpape aktiviti yg lyk di'unpaid'kan je..mmgle org tak puas ati don,keje swasta dahle kudrat kena kerah,at last ptg PCB melampau2..rasa2 nape semua yg komplen psl ni org swasta bkn org gomen?atul,aku pun emo jgk

atulhani said...

nani: banyak orang gomen tak reti buat keja, or banyak makan gaji buta.. bukan dituju kepada cikgu2.. tapi yang dok opis wat keja lagho tuuu..

Diyana Zulkifli said...

nani & atul:keh keh.marah btul korang.nnti aku wat entry private vs gomen servant plak.

aku pnh keje opis gomen kejap,praktikal.situasi2 yg korang sebutkan itu mmg wujud.tak dinafikan.itu blum bab staf yg kejenye duduk kat kaunter prtanyaan,tp bila kita pegi tny dia..dia marah kita blk.itu lg satu,ape kes?


*hmm.bab org swasta maki org gomen ni..imun dah telinga aku. laki aku pun,kdg balik mmg asik bawa cerita yg lbh krg jg la..psl org jkr..tadah aje telinga.keh keh

nani said...

katala gji hg kena ptg tiap2 bln 100 pun cukuple,pastu bg kat org yg dok gyg kaki je,peluh setitik pun tak kuo,hg pun angin.tu blm cite bab duit abis nak wat sanggul puan2 isteri org kenamaan ke hape lg (opps terlebih sudah).baikla pi amal jariah kat anak yatim....

Diyana Zulkifli said...

haa.aku tau sanggul sapa ang maksudkan.keh keh.sanggul ke weh?ke blow rambut?hihi

nani said...

tak kisahle sanggul ke blow rambutke...janji yg sewaktu dgnnye...rambut tu cth je...baju ke kasut ke, selendang ke lom dihuraikan dgn lebih lanjut....