LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, October 24, 2010

bukan tekak Jawa


bakso
                   Gambar dari sini: http://www.diningindonesia.com/2009/09/snack-indonesia/


empal penyet.ini baru try tadi petang
 Gambar dari sini: http://www.cintarasa.com/cintarasa/2008/01/23/waroeng-penyet-the-curve-mutiara-damansara/

Setiap kali try, hasilnya..bila balik rumah..

saya akan masuk bilik air,dan mandi laju2..
sebab kepala pusing
perut berangin

huhu

saipa ya? selalunya perut saya memang kental la,tahan segala jenis makanan. baik western.nasi kandaq ka..kari kapla ikan ka..chinnese food ka..suma boleh masuk punye.

so, saya buat kesimpulan

saya belum bersedia untuk melawat Indonesia..heh

Shiken, menu Indonesia ada letak ramuan herbs ke tak ye?kadang perut aku neh memang ,tak tahan sikit herba2 neh..uhuhu.mungkin itula punca saya kena mandi laju2 lepas pekena menu dr seberang.

Ada lagi satu,menu Jawa yang saya tak boleh sangat tekak nak terima.

Tempe.

sila ketuk kepala saya. memang saya dok johor 5 tahun dulu,plus 1 thn lepas dah kawin dulu..walaupun hari2 dalam menu kat cafe/kantin ada tempe..tapi saya tak reti makan. sian kan?huhu 

8 comments:

atulhani said...

tempe sedap laaah.. yang lain2 tu.. hmm ada yang ok, ada yang tak brapa kena selera gak..

Mrs Hardlena said...

alaaa ruginyer.. i like tempe so much.. :)
klu kata mknan indon mmg x menolok that's y sy dh smp indon hehe..
nampak gayanya klu nk pi indon nnt kena bw megi ngan sardin la haha

BabyIbu said...

aku pn tak suka tempe..hukhuk..

BIONIC WOMEN said...

saya pun x minat sangat tempe..en suami saya pun sm..memang x pernah masak tempe kat rumah..beli pun x pernah....huhu..
tapi ayam penyet tu boleh ler makan..tapi xder ler sampai jd feberet

Shikhin Ishak said...

aku dulu pun tak makan benda2 tu semua..tp lps kawen kena 'paksa' makan...end up memng kena dgn taste aku...lagi2 ayam penyet tu..kena dengan sambal dia..pergh terangkat...tempe?bukan lagi masalah untuk aku...

Diyana Zulkifli said...

atulhani:hihi.aku tk taule naper aku tk brape bulih nk mkn tempe.tp klu goreng dgn ikan bilis kasik garing2..aku makanle jg.

mrs hardlena:hehe.sbb tula alin dh smpi indonesia..pandai mkn mknn sane.

babyibu:hang bkn tempe ja.mcm2 lg tk ske.hehe

bionic women:aritu tgk ayam penyet tu cam aym grg,itu yg try empal tuh.rs mcm rendang tok.sdp la jg.tp sygnye,perut tk tahan..huhu

shikhin:woohoo.sambal ayam penyet tu,aku tk mkn..pedas.heh

n a n i said...

bakso ok jela...tak pedas mana pun...

Diyana Zulkifli said...

nani:prob bkn pedas bakso tu.tp sos2 die tu..aku letak suma.pdnlah muka kan..haha