LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, February 9, 2011

Kat KL tak dapat le derrr..


Rumah untuk dijual. Lokasi di Bukit Indah, Bandar Darul Aman, Kedah. 22km to Alor Star, 5km to Jitra, n 3km to Taman Tasik Darul Aman. Double storey house dgn keluasan tanah 6,867 k/p, keluasan bangunan (atas & bawah termasuk lantai) 4,163 k/p. Jumlah bilik adlh 7 dgn 4 bilik air. Tanah rizab Melayu. Dalam proses pengecatan. Harga RM450k. Ada yang berminat : boleh kontek Fb member saya : See D Pru
Di utara semenanjung dikecikkan skop kepada negeri Kedah dan Perlis, kalau  budget rm300 k je pun dah boleh beli bunglo besar punya.tapi kecik sikitla dari yang kat atas ni.

Harga rumah zaman sekarang ni..takut kan tengok. Saya dan suami awal2 lagi dah buat keputusan pejam mata percepatkan urusan membeli rumah..dok fikir lagi tangguh, lagi nipis budget jadinye.

Harga tanah dan rumah yang melambung sekarang ni dijangka akan naik berkali ganda lagi dalam masa 10 tahun ke depan. Tambah lagi kat kawasan pesat macam KL dan Penang sebelah pulau sana ok..kawasan macam saya ni , ada tempias Kedah lagi..still boleh dikatakan murah.

Saya penah tengokla kan 1 projek yang suami handle dengan former kompeni die dulu kat area Bayan Baru. biasa ja pun tengok tapi sampai 3 juta. gila apa. rumah orang kaya saja la kat belah Penang nuu haa.

risau kan, aci kerat jari one day harga rumah di KL dan Penang akan jadi macam Singapore lagi beberapa tahun ke depan..^^

Agak2 korang rasa nak beli rumah  dan masa yang sama takmo rasa serba salah beli kereta banyak2..mai la beli kat Kedah noo..keh keh

14 comments:

mila.ibunajihah said...

rumah mmg mahal la skrg, huhu...bersyukur la saper yg dah berjaya beli rumah. ada member beli rumah 3 tahun lepas rm150k...nak jual balik rm230k sebab dah wat renovation comel lote

BIONIC WOMEN said...

kat kelantan pun dah mahal tau..huhu.
husband dah kata kita beli rumah kat pahang ler, umah murah ag..
yahoo, duk kampung sendiri ler..best2

Diyana said...

mmg mila..diyana nye rmh owner lama tkde renovate apa pn..itu pn harga dah up rm10k.bank buat penilaian pun tggi 50% dr harga asal.sib bleh nego ngan owner je dpt murah dr bank nilai

Diyana said...

bionic women:eily,sbb pikirkan itula husben cek mau beli kat utara..kalau nak beli kat sabah ka..cek kena nek moto ja la..rumah kat sabah pun harga hilang akal...huhu

Mrs Hardlena said...

ana ok la dh selamat membeli rumah kami ni ntah bila la dpt beli. klu skang duk semenanjung konpem dh survey2 dh tp selagi tak pindah jwbnya duit abis beli tiket kapal terbang la sobsobsob.. :(

aritu blk survey geram je tgk byk projek yg tgk buat, hopefully lps ni rezki murah la skit dpt beli rumah dpt pindah muhaha

ch@ said...

Johor-Selangor-Kedah. Alamatnya yang Johor tu kena tunggu bertahun nak balik sebab tersekat kat Selangor, urgh! tidak ku rela.

transformed housewife said...

mmg area KL, Selangor kalau tak de 300K atau 400K tak payah harap nak beli rumah yg elokla. tu yg ramai sanggup dok setinggan atau rumah pangsa je sbb lg murah. Knur & hubby dok pening kepala pasai nak beli rumah la ni. huk huk

Diyana said...

kak nur:hmm.itula kan kak..mahal betul area sane.member2 diyana pun kbykn mmg beli rumah pangsa yg around 200 - 250k sahaja bersesuaian dgn budget dan keperluan..yela..kereta pun perkara wajib dah skrg.macam kita ni, dah berduyun2..kalau boleh nak rumah yg selesa,kenderaan yg selesa sikit ..tp kewangan jd kekangan. :|

Kimmi Zarul Hamzah said...

Jauhnye babe...

Diyana said...

zarul:zarullllll!!lame x dgr citer..rindu taww.asik soping oversea ja mmjg..menci mak tau...:p.

Anonymous said...

Cikgu Diyana..kat sabah ni rumah pangsa pun da lebih 150k.kalo sewa dalam RM500 ke RM600 sebulan. double storey ada yg dekat sejuta ( pakai bata berlian..kot..hu..hu)..jiran saya sewa rumah dekat RM800..tu pun owner nak up lagi..makan serba serbi mahal..dulu sya duk melaka (psttt..sya org melaka arrr dapat org beronai sabah..muahaah)kat rumah mak saya area melaka tengah doble storey ada yg masih bawah 230k.Dulu selalu makan luar..skang hu..hu sebulan sekali pun payah..(mak nak balik melaka..waaaa)

Diyana said...

anonymous:eheh.kita sekapal..;)suami saya org sabah jg,dr beaufort.kat sabah mmg harga rumah hilang akal pun..tp klu cikgu mcm saya pi dok sana..bonus ribu pun ,buat sara hidup ajela.nak beli rmh half million..rs x mampu jg.*pujukla hubby balik sini...heee

mzhany said...

betol diyana, lagi tunggu lagi harga rumah naik kan...mencanak plak tu naek nya.gerammm sgt. hany masih lagi duk survey ni diyana, taktahu la kat mana nak cari...erkk mmg kena tgk bajet betol2 la kan...

Anonymous said...

eheh...Cikgu oiii...hubby saya sayang mak dia lebih ( muahahhh....saya pun sayang mertua saya lorrr )...apa nak buat..dulu dok gatal nak org sabah...takpe tambang percuma setahun sekali ada..tawakkal jer la..hubby saya org sipitang la..lalu beaufort kalo nak balik kg..lagipun kitorang da beli rumah arr kat area Indah permai nak g 1Borneo dekat tapi 2 3 bulan sekali pun lom tau jalan2...(hu..hu bila nak naik gaji nih...bayar duit rumah je..)...kalo balik raya beaufort...roger2 la saya..meh turun sipitang