LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, July 10, 2008

Opss,sori ye Aliff..



Hmm, sementara mmg saya masih ngadap lagi laptop neh n ade la plak idea nak menulis neh, baiklah hendaknya saya continue ngan catatan strusnye. N utk kali ni, saya nak stori pasal apa saya wat hari ni pada sorang student saya. Ntahle, rasa mcm kelakar pun ade..tp biler teringat muka sebek that boy, Ya Allah, sian lak saya kat dia.

Alif Zakwa namanya. Comel. Baru darjah dua.

Bebudak kelas darjah dua ni memang sangat popular di kalangan cikgu di sekolah . Semuanye disbbkan satu perkara - nakal. Tambah2 lagi si Alif n the geng tu. Punyala susah nak control. Memang klu masuk aje kelas neh, mmg hancur la saya punyer class management..memang tahap mega punyer nakal derang ni. Masa awal2 mengajar derang ni dulu, rasa nak nangis pun ade...ingatkan saya akan gagal control derang untuk selama2nya, tp biler dah lame2 , berdasarkan panduan dr cikgu2 senior, barulah saya dapat control kelas ni. Tahap kenakalan bebudak ni dah bleh ditangani TAPI dengan cara paling tidak popular - rotan!! Eh,tak2...jangan salah faham. Saya tak rotan hidup2 budak2 ni, nak mampos..mau masuk Harian Metro saya esok klu rotan derang sebarangan. Hmm,tak. Saya guna pembaris panjang ke, bulu ayam ke sebagai ganti rotan ..itupun acah2 je pada meja. Tapi dalam acah2 tu pun, kekadang terlepas jugala acah2 tu betul2 atas meja. Piaapppp!!Piaappp!!...haa, sunyi terus kelas biler dengar cikgu Diyana naik angin...barula boleh nak teruskan pengajaran bile dah semue fokus kat depan. Tapi tu semue bertahan kejap je, esok klu saya masuk kelas lagi ..melompat2 juga budak2 ni..buat macam takde mende jadi..itula budak2 namanyer..hepi je takde masalah..hehe.

Eh,eh,kembali pada kisah Alif tadi. Si Alif ni manja ngan saya sebenarnyer..skit2 cikgu, skit2 cikgu..n saya pun kuat juga melayan si alif ni..yela ..budak nak minta perhatian, kasik ajela. TAPI, bile kadang2 Alif over act sangat, kasik kejer ,tak nak wat. Soh bawa buku, tak bawa...haa, angin jugala saya dengan die..Saya cubit2 juga si Alif ni kadang2 tu.

Tadi pagi , saya keluar tak sampai 5 minitje pun ke toilet tapi biler masuk semula kelas derang, kelas punyela gamat.Macam ade pesta lagaknye. Haa, tunggu lagi ..bergemalah suara Cikgu diyana yang nyaring neh. Terkujat budak2 tu semue..menikus. And memang tak sangka la plak, rupenyer saya dah pun balun meja tulis Alif sekuat hati [yela, hati ngah panas...tangan pun refleks je pukul..]..patutle budak2 ni menikus...And mata saya beralih pada Alif, saya tengok dia tunduk aje...sambil pegang something. aduh, ghupenyer saya dah terbidas klip kertas die. Dah terbelah dua mende alah tu..aisey,muka that boy dah sebek tu..ap den nak wat neh...

Biler yang lain tu mula khusyuk wat latihan , saya panggil Alif.

Saya : Cikgu minta maaf tadi,haa..tula kelas awak ni..pantang cikgu tinggal kelas , mulalah bising..tu yang cikgu marah sangat tu. Haa, ape tadi mende cikgu pecahkan tadi tu?

Alif : Klip kertas plastik,cikgu diyana..

Saya: Hmm, awak beli mane tu?Nanti cikgu belikan,ganti balik.

Alif senyap je.

Saya: hmm.Bagitau le saya..mane mak awak beli?boleh saya beli ganti nanti..

Alif: Takde kat sini ,cikgu. Mak saya belikan masa gi Singapore...

Aaaaa...sudah. Mati aku. Gulp!! Mane saya nak cari ganti neh mende alah tu..

Moral of the story: Kena ke saya pergi Singapore ? pikirlah sendiri ek...:D

4 comments:

Ms said...

hahaha.. apa susah pegi jerla singapore. kan dkt je johor ngan singapore tu.. =p

saya said...

semata2 nak beli klip tu ke?uhuhuhu.mmg saya kena cr alternatif lain ni naik ganti..;)

supermummy said...

hai cikgu diyana..first time lawat sini..aha..kelaka baca ur story ni..takpe cari altenatif lain ganti ngan duit tak bole ek? heheh..takyah gi singapore

love4us said...

mungkin cikgu kena masuk ebay.. manatahu ada.. boleh delivery aje. ahhaha