LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, August 19, 2010

Mengandung berseorangan adalah sangat memeritkan

Budak tomei Cili Padi yang sangat tabah.

setiap kali puasa,saya akan terkenangkan kenangan berpuasa berseorangan di batu pahat.alone.tanpa suami di sisi.dan perut sudah membukit 7 bulan.kalau ditanya.saya kata ,saya ok je,saya boleh survive.tapi dalam lubuk hati. Allah saja yang tahu.

Dua tahun lepas,masa tengah sarat mengandungkan damia.suami dapat offer kerja di penang. tak setuju pun,rugi.sebab bukan senang nak kembali dekat di kampung halaman.lagi memudahkan laluan saya untuk balik ke utara,kiranya suami keje di penang. peluang keemasan macam tu tak akan datang banyak kali.jadik,dengan berat hati saya redha ja en suami ke Penang.dan saya stay di batu Pahat.

I love batu pahat very much. semuanya kerana orang2nya. sampai mati ,saya tak akan lupakan jasa my former guru besar.kawan2 cikgu di sri gading.kak sue ,kak lin dan norma especially.selama saya bersendirian di sana.merekalah keluarga saya.

saya pening,tak sihat.hj hamim tak kasik saya dok rumah sorang.jadiknya,saya datang sekolah.dan rehat di bilik sakit.kdg2 kak lin tak pun kak nora,tak pun kak norha datang.picit2kan kaki.pinggang saya.

di rumah sewa.saya sangat bergantung dengan norma,ustazah ceria sorang tu. kadang malam bila datang cramp kaki,tak pun perut dah mula kejap2 mengeras,kejap2 mengeras.normala penyelamat.huhu.bila saya mengah tak larat baca Al Quran.saya gi baring tepi norma.dengar dia mengaji.kak diyana salute sangat norma.tak pernah langsung masa terluang,dia dok saja tengok sponge bob macam saya.setiap kali pas sahur. saya join mengaji.dan kadang tu.saya baring lagi tepi norma.suruh dia mengaji kasik mia dengar.*mia masih dalam perut.

masa mengandung, perkara paling mencabar bagi saya.adalah memandu kereta. weh.stereng cium perut. pastu setiap kali sampai destinasi.kena rehat dulu 1-2 minit.nak ilangkan mengah. dan lagi tragisnya.pompuan pendek cam saya ni.kaki tak panjang. saya memandu dengan menekan minyak guna hujung jari kaki ya kawan2.kalau jpj tau.memang kena tahan kan.

walaupun, prihatin mana pun sahabat dan orang sekeliling. ia tak akan sama kan dengan bila suami ada di sisi. perasaan secure dan tenang dalam diri adalah kerana suami ada di sisi.tengok muka pun jadikla. walaupun kadang tu,bukanla banyak sangat pun dia tolong...heee..

9 comments:

azzamoro said...

kesimpulan duduk BP memang best. semua org baik2.. ehehehe

tetibe rase nak balik BP skang.:P

oren said...

mmg betul mengandung berseorangan adalah sgt perit..

tapi menjaga 4 orang anak kecik (umo 7,4,3,1) adalah lebih2 perit..

kalo preggy, penat, belh rehat..

bila dh jadi mummy 4 anak kecik, demam pun takleh nak mkn ubat, takleh nak baring2, tak leh nak rehat..sebab takde sapa nak tgk2 an anak2..

*ini cuma pendapat saya yang mengalami*

Anonymous said...

Genial post and this enter helped me alot in my college assignement. Thanks you as your information.

FrH said...

aku rasa bile pregnant mmg la kita emo sbb byk hal kita kene tanggung sendiri. walopon laki xbyk membantu tp sbnrnye nak suruh laki share jugak kesusahan masa mengandung ni. kita dok sorang2 dgn bawak perut, tp laki dok jauh kadang2 gaya hidup mcm org bujang, tu yg lg xsuke (aku xckp ateng, aku ckp general sbb aku rasa kalau laki jauh dr bini mesti dia perasan cam bujang, lepak mamak, pegi gig ke, pegi snooker ke).
haih.

membe aku sorang (budak umah aku, kau kenal kot), dah la dok jauh dr laki, pregnant, ok fine. pastu lps bersalin yg 1st, laki terus lenjan dah pregnant lg skali. kesian aku tengok. dah la duduk sorang2 jauh kt tengganu tu, family pon jauh xde org nk tlg, ni dah anak 2 xkan nk kene handle sendiri lg. siap xtau plan masa depan mcm mana lg, haih. laki kat kl pegi konsert search la apa la. nyampah aku. dan geram.

so apa pon laki kene prihatin sbb pempuan mmg ngada2 sentiasa nk perhatin :P

Halen said...

klu diingat blk mmg sadis wooo.. alin pernah alami keadaan yg sama terpaksa survive sorang2 time mengandung huhu..

x lain x bkn time mengandung nasya la. selama 6 bln menanggung pilu sorang2. org pi klinik ngan laki kita ni terkedek2 la pi check sorang uwwaaaa.. lps ni x mo dh camtu..

Diyana Zulkifli said...

azzamoro:hihi.ya.ya.org bp mmg suma baik2;)

oren:wah.tabik spring pd oren[bleh saya panggil akak kot la kan?]

huhu.bab demam tu.sangatla btul.saya sgt risau bila anak2 demam,pastu suami plak demam.dan takut saya plak jangkit.bila mama yg kena,slaloonya umah akan jd kelam kabut .huhu.alhamdullillah,so far.Allah permudahkan urusan saya. slaloo mia ali papa je demam.saya tak.

Diyana Zulkifli said...

anonymous:sama2.;).sekadar berkongsi rasa dengan semua..:D

frh:sapa kawan ko itu frh?hmm.jap2.nak recall member2 umah ko.

hmm.ko kenal ateng kan.pompuan takut ngan dia.dia mcm garang.so dia dok jauh pn,aku tak brapa risau.i trust him.huhu.

halen:alin lg power.baru sminggu,balik naik flight bw nasya.urus sorang2 dlm flight.perghh.tabik jugak!

Anonymous said...

sayu hati baca criter ni...akak dapat bayangkan mcm ner de masa pregnant dulu..

Kenari Putih said...

Mengandung ni kalu husband jauh mmg sayu. Tapi semua tu tetap kena harung jugak.