LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Monday, February 2, 2009

~BF~

Ape2 pepagi ni dah crite psl bf neh?boifren ka?oo..noo..noo..nak kene debik ngan suami ke stori2 psl boifren lama?hehe.takdele . bf = breast feeding. Saye nak berkongsi skit pengalaman saya ttg hal ehwal penyusuan badan kepada anak.


Setahu saya, skang ni mmg ada kan Minggu Penyusuan Ibu tapi tak ingat la plak bile..bile ek? around bln Ogos kan klu tak salah..Seperti yg sedia maklum, menyusu badan sangat digalakkan utk anak. Selain dr faktor kesihatan, penyusuan badan bley mengurangkan kos saraan baby. hehe. Bley la dikatakan menjimatkan jg, klu ibu lain peruntukkan sampai rm200 sbln utk beli susu formula, saya cuma peruntukkan rm200 tu utk beli set pump susu. pastu bley guna smpi anak2 yg seterusnya..hmm

Sejak dr awal preknen,saya mmg dah pasang niat nak kasik susu badan pd baby saya.Suka sangat saya tgk member saya time skolah - Balqis boley menyusu anak dia full time. Balqis seorang engineer , keje tak tentu masa tapi mampu menyusu anak dia sepenuhnya. Kagum..kagum,saya sangat kagum dgn kegigihan Balqis. Dulu kat skolah hang kelolo balqis oi, tak sangka plak skang ni..hang dah jd seorg ibu yg penuh kasih sayang.hahaha.

Saya cikgu. Kadang2 boley balik awal, jd malu la saya klu tak berusaha bagi anak susu badan. Memang btul kata orang, klu nak menyusu badan ni..kena niat dr awal, pastu banyak2 panjatkan doa pd Allah. Btul.mmg btul. Since kandungan saya 7 bln, susu badan dah mula keluar. Alhamdullilah.

And pd awal kelahiran anak saya, saya btul2 push diri kasik anak susu badan. Pada peringkat awal, ada jg saya campur dgn susu formula disbbkan kuantiti susu skit sgt yg keluar. Tapi skang, tidak lagi. Damia dah boley sepenuhnya minum susu saya.

Cuma yg agak menjadi kekangan, nak sediakan stok susu utk bg pada pengasuh Damia la. Saya malas sgt kkdg tu nak bangun malam or cari masa free kat skolah utk pam susu. huhu. Tapi perasaan tu saya buang jauh2...skang ni, agak rajin jg le bgn tgh malam pam susu and masa free kat skolah, saya peruntukkan 15 mnt ke 30 mnt utk pam susu. boleyla dpt dlm 5-6 oz. rasanye mcm skit je tu, makcik saye crite kawan dia sampai boleh pam 2 botol penuh. Untung anak die..:)

Walaupun menyusu badan ni menjimatkan masa dan wang tp ada jg faktor kekangannya selain dr malas nak sedia stok susu mcm yg saya crite td. Tau ape die? Saya sangat rasa tak selesa nak menyusu badan dkt public. huhuhu. Yela Damia merengek nak susu tak kira tempat...kkdg time saya pegi shoping pun, dia nangis. Awal2 dulu, asal Damia nangis nak nyusu je..saya rasa fed up nak truskan shoping or berjalan2..rasa nak balik rumah aje.

Tapi skang masalah tu saya bleh atasi skit2. Firstly, sblom keluar rumah..saya pastikan Damia dah kenyang. So kirenye klu nak keluar ke kedai dlm 1-2 jam tu ,kire sempatle sblom dia lapar balik. 2ndly, skang ni..saya ngan suami klu nak shoping pun , kami cuma pegi tmpt mcm carrefour, tesco [ kena ke boikot?ramai org kate boikot ini itu, tp penuh jg pun tesco dgn orang....]or shoping kompleks jek..kedai2 lambak dah jarang pegi...Tau kenapa? Sbb tmpt mcm tu ade kemudahan Baby Room.Senang skit nak nyusu si kenit tu.heh. Apepun saya masih blum ada kekuatan nak menyusu kat public walaupun skang ni mcm2 produk utk perlindungan time menyusu ada kat pasaran. Tengokla...nnti.

3 comments:

d i d a said...

amboi amboi amboi~~ (baca gaya azwan ali) ahahaa

Marfu'ah said...

Salams Donat,

Just had a call from Ibu, die kate she posted the parcel yesterday so hopefull it should be on its way. Sorry it took so long but aku kesian nak push ibu sbb she's soooo busy sejak jd timb dekan ni, weekend pon keje. Anyway, tk cr let me know once u get it. And kisses to Damia

halen said...

haaa.. bagus bagus teruskan bf smp susu btol2 dh xde. bagus bf ni antibodi anak tinggi susah jgk la nk kena sakit. nasya pun duk bf lg skang ni x tau la bla nk berenti tu.