LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, February 11, 2009

panas

Cuaca panas sangat skrg ni. Tempat korang panas tak? Klu kat Kulim ni, bak kata orang Kedah..panaih lit2.. cuaca yang panas membara ni kekadang wat saya rasa nak pitam. Tambah lg skang ni, musim sukan kat sekolah. Slalunya saya le antara cikgu yg suke pegang payung tgh padang. Nasibla orang nak kata apa pun, puteri lilin ka, manja ka, jaga kulit ka..janji saya bleh berdiri tunggu bebudak dlm tempoh yg lama[ kekadang tu, tunggu tepi padang je…hehe] . Klu saya nak bertahan mcm certain cikgu yg cuma berpayungkan tangan atau kertas aja tu, huhuhu…rasanya tak lama la saya dok kat padang tu.

Saya memang tak tahan panas...ingat lg masa mengandung dulu, memang langsung tak bley panas. Asal panas, mula rasa nak nangis. Suami saya paham sangat dah. Klu saya panas je, dia bukakkan semua tingkap ,pintu, kipas pun satu rumah dia pasang..hehe.makaceh ayang. Sampaikan ada sekali tu, saya menangis waktu malam sebab rasa panas satu badan..uwaa..on the spot suami ajak keluar. Dia gi check in hotel. Jadi, malam tu..dapat le saya tido lena sbb ade aircond. Suami saya kata, sekali sekala boley la dia layan macam tu..hehe. Banyak kali sangat…lu pikirla sendiri.hahahaha.
Gamaknya disbbkan saya bertabiat mcm tu masa ngandung dulu, jadiknya skang ni fiil tu diwarisi si Damia. Huhu. Panas sikit ja, mula dia merah2 satu badan. Panas sikit, mula dia nangis. Panas sikit ja, mula mengamuk tak mo tido. Dia cuma akan diam n nyenyak tido, klu sejuk n ada aircond. Haaa, amik ko! Padan muka eden…. Damia ni lg demanding dr saya. Kulitnya lg sensitif. Segala bedak2, segala sabun tak boley sebarangan guna…nanti melecet. Panas apetah lg. Memang tak boleh langsung. Klu balik umah Tok Mi , suka la dia..memanjang dlm bilik ber aircond. Dkt rumah pengasuh pun, pengasuh kadang2 letak dlm bilik ber aircond. Semuanya gara2 Damia nangis n merah satu badan bila panas. Tapi bila dok umah mama n abahnye..nangis le. Aircond takde.

Ramai yang dok membebel kat saya suami isteri, ‘awat la dok ajaq anak kena aircond? Nanti susah.. manja budak tu.’ Hmm, yela..baikla. Saya slaloonye anggukkan aja. Masuk angin, keluar asap ..Hanya mak yang paham anaknye..saya paham perasaan tak selesa si Damia tu bila panas…huhu. Boley jam kepala tau bile panas,semua keje tak boley wat klu panas. [ hehe ]

Suami saya kekadang membebel gak le..dia kata, tula..anak dah ikut perangai mak..tak tahan panas. Nak wat camne ..Mak borek ,anak rintik la.hehe. Yang kesiannya, suami la. Dah le malam baru balik keje ,penat tak yah cerita la..baru je nak rehatkan badan, anak plak dok mengamuk tak mo tido sbb panas. Suami saya tak banyak cakap..klu Damia mengamuk, meraung2..dia start je enjin kereta..and soh saya bawa Damia masuk kereta. Dia bawa kami jalan2 smbil kena aircond kereta tu.. Tak sempat suami drive jumpa 2 traffic light, Damia dah ‘pengsan’…siap berdengkur lg tu tido..punya la nyenyak..Damia..damia.. Mampuihla..pak hang, Damia oi…:D
















Tengok le ni muka si Damia..muka bahagia sungguh dapat tidoq dalam kereta.isk2






3 comments:

halen said...

haha pandai demanding rupanya anak dara sorang ni yer. sama la nasya tu klu naik kete cpt je dia lentok tp xde la demand nk aircond. kipas pun ble bah ekeke.. siap la damia blk umah nenek lingkungan nnt xde ekon tau nk demand2 nyamuk ader la hikhikhik..

love4us said...

whahahaha... serius demanding. takpa2 ang mai dengkil, bilik aku ada aircond.. sbb aku pun ngade2 takmo panas. haha - atulhani/jeritansepi.com

saya said...

hehe.tu aa pasai,demand anak aku neh.ikut aku gak le.hehe