LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, April 9, 2009

Aku dan anak2 murid

Sekarang ni dah 11.40 pg. Dah abis 1 masa matematik aku dgn bebudak darjah 5 ni. Jadual kat sekolah aku ni, untuk 1 masa subjek tu 30 minit lamanya n untuk subjek utama mcm matematik ni, slaloonye dalam 1 hari kena ngajaq 2 masa straight. Kebiasaannya aku peruntukan masa ke 2 yang berbaki 30 minit lg tu dengan menyuruh bebudak ni buat latihan dalam kelas. Aku prefer kasik latihan n pantau bebudak ni wat latihan dalam kelas dari kasik dieorg homework n buat di rumah..tipis sangat le harapan nak tgk bbdk ni siapkan wat kerja rumah klu kasik dieorg bawa balik rumah [ macam aku jg la kecik2 dulu..hehe]. Dr menyakitkan hati tgk depa tak buat keje yg aku soh buat kat rumah, baik aku peruntukan masa tgk depa wat latihan dalam kelas..

Agak slow aku ngajar arini memandangkan dah masuk topic darab perpuluhan [ multiplication of decimals ,ye kawan2…hehe, kkdg tu, aku sendiri dok konpius2 penggunaan terms Engish dalam math ni..yela,kita blajaq dulu kan dalam Bm]. Ngajaq bebudak kecik ni, tak sama macam aku ngajaq budak kolej dulu..klu kat kolej dulu boleyla aku pot pet pot pet ..berjam2 pastu kasik assignment ke,kasik latihan ke. Ikut dioerg la nak wat cam ne pun, nak wat ke,tak mo wat ke, tp slaloonye bbdk kat kolej ni akan buatla tanpa dipaksa..takut terjejas prestasi markah akhir sem nnti. Tapi bile ngajaq bebudak kecik ni…hmm,haha..sangat2 memerlukan kesabaran yg tinggi. Aku mula2 dulu, mmg agak stress la jg sbb tak bley accept environment baru ni..rs mcm nak nangis je bile dah bg penerangan sikit punye panjang cara2 nak selesaikan soalan, tp bile time soh wat latihan..berduyun2 budak2 ni mai tanya soklan. Kata dalam 10 org yg mai tanya tu, bley dikatakan 8 drpdnye tanya soalan yg sama..

Contoh mcm ni la

Budak 1 : cikgu , muka surat brapa?

Tk sampai 1 minit , sorang lg tny..

Budak 2 : Cikgu Diyana…muka surat brapa?

Budak 3 : teacher, teacher soh bukak muka surat brapa tadi?

Masuk budak ke 5 , mmg aku dah mula nak jerkah je la..

”Ni hangpa tak nampak ka saya tulih besaq2 dah ni kat board ?

Book : M2

TB pg 62 [ sebutannya : text book page 62]

Exercise no 1 ( a,b,c,d and e only )

Exercise no 2 ( a to j ) !!! “

Haa..tu dia..PPsmi tak ppsmi…aku mmg kadang2 tu speaking kedah pure punya..bila dah mai rasa geram ngan bbdak ni…

Lg satu, contoh la kalau aku ingatkan depa soh garis tepi dalam buku latihan tu..pastu mulala sorang2 angkat tangan tanya…antara soalan budak2 yg wat aku rs nak cekik2 ja dieorg kdg2 tu [ rasa ajala..bkn nak wat btul2..aku sayang ngan bbdak ni..kang ada plak yg dok meng isukan pandangan sorang cikgu macam aku ni…mak ayah zaman skang ni bukan bley, cuit sikit anak depa..mula la masuk Harian metro…….]

Budak A: teacher, Kena garih tepi ke?

Budak B: Cikgu, kalau garih tepi ni besaq sikit boleh tak?

Budak C : Cikgu..saya lupa nak garih tepi ..

Budak D :Cikgu Diyana…kalau saya garih macam ni boley tak?

Budak E : Teacher, teacher..kalau saya tak mau garih tepi tak pa tak? [sambil senyum2 ,sambil ngendeng2 ngan aku..] Contoh budak E ni,slaloonye budak2 yang memang jenis manja ngan mak depa..dah bila mai sekolah nak ngendeng ngan cikgu2 la plak..]

Ada masa mood aku baik, mmg aku cakap keluaq sayang2 jg la dgn budak2 ni..tp mai masa tengah aku bad mood,letih dgq soklan2 depa…mmg aku bolayan aja…jegil sikit mata, berdecit2 depa lari balik tempat duduk masing2….

Memang saja pun budak2 ni, ada aja idea nak bercakap..

Huhu, kekadang tu aku rasa letih sangat nak melayan kerenah bbdk ni..bbdak kecik ni..byk sangat mulut…tapi bile dah lama2 ni, aku mula dah bleh terima fiil depa. Aku takde marah2 dah…aku dah mula sedar yg bebudak ni, kkdg tu saje je nak perhatian dr cikgu..nak bermanja2. Mmg slaloonye kelas yg aku masuk riuh rendah dgn bbdak..sbb aku suke melayan dioerg bercakap. Peveret teacher la katakan..hehe.

Tapi…bila ada yang tak buat kerja, dok main ja..tak pun keputusan matematik dieorg teruk…haaa…masa tu kelas akan sunyi sepi…ibarat klu jarum jatuh atas lantai,bley dengaq la bunyinya. Sebab apa? Sebab teacher Diyana dah mengamuk…habis masa matematik aku berleteaq kat bebudak ni…

2 comments:

d i d a said...

satu lagi weh.

cikgu, nak kena selang dakkk???

tensen2.

saya said...

hohohoho