LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Monday, August 24, 2009

Ramadhan kembali..

Selamat menyambut Ramadhan aunty2 sekalian..:)

Sblum memulakan bicara, saya rs blum terlambat kirenya saya nak wish slamat menyambur Ramadhan Al Mubarak kepada sanak sedara, rakan-rakan taulan,dan juga kpd org2 di luar sana..Mari sama-sama kita mempertingkatkan amal ibadat di bulan istimewa ni di samping mempertingkatkan kemampuan membuat kuih raya berbakul2 ...hehe.

Tahun ni tahun ketiga saya menyambut Ramadhan bersama en suami..[1 bln pas kawin ogos 2007 dulu..trus puasa..so,itu dah dikira ramadhan 1st kiterang bersama walaupun klu nak diikutkan anniversary baru ke-2 kali..hehe]

Hmm,ttiba nak mengimbas kenangan puasa bersama en suami..

Tahun pertama:

Masa ni kat Tsek Gelugor,Penang. Klu diingat2 memang kelakar..sebab saya kekok sangat nak layan makan minum en suami..dah le baru2 kawin,tup2 masuk plak bulan puasa..panik la jg,ape nak dimasak,nak kena bangun pkl brapa..[sblum2 ni layan diri sorang je,ade ku kisah nak bangun n makan ape..hehe]..kung kang kung kang la bising kat dapur..haha. Bukan tak biasa di dapur, cuma bile 1st time tinggal bersama orang lelaki asing ni..malu2 kucing la juga jadiknye walaupun dah kenal 4 thn lebih dh..mula nak panaskan kuali tak kena, nak potong bawang tak kena sbb dok rasa macam en suami dok tengok saya masak je..haha,prasan.

Tahun kedua:

Sedih...sbb masa tu puasa sorang2 kat Batu Pahat disbbkan en suami ditempatkan nun jauh di Penang..dah le masa en suami kena pindah ke Penang tu,saya dah sarat 7 bulan..tp demi anak dlm kandungan, saya suruh juga en suami terima aje offer kerja tu. 1 bulan puasa tu, saya mmg puasa dgn ditemani housemate sorang je. Dah le saya masa tu tengah preknen kan Damia.



Hal ehwal urusan diri ke, nak beli barang ke, nak pegi skolah ke, beli barang dapur ke, sume saya terpaksa wat sendiri..hatta nak gi check perut pun masa tu,kena bawa diri sndiri ke klinik,housemate jd peneman kat seat sebelah ja pun..sbb dia tak reti driving...huhu.



Masa tu,gamaknye klu JPJ or pak polisi tahan wat sport check, konfem saya kena tahan..haha..sbbnya memandu dalam keadaan merbahaya. Mau tak bahaya..perut dah le sendal stereng, kaki plak tak brapa cukup panjang, kena tujah2 clutch n brek guna hujung jari kaki aje..



ramai yg nak membantu, tambah lg kekawan kerja kat SK Sri Gading semua sangatla prihatin..cuma saya ni memang jenis tak mo susahkan orang...


Sebab tu,bila saya tengok Damia skrg ni..saya bersyukur sangat sebab dia sangat pandai membawa diri, tak reti nak cembeng2 or meragam tak tentu pasal,kadang2 klu saya sibuk buat kerja kat rumah, dia dok senyap je dalam baby cot die main2 dengan toys die..mcm dia paham aje mamanya sibuk.. ada juga hikmahnye saya berjauhan dengan en suami dulu, bukan setakat saya seorg yg tabah n kuat semangat..Damia pun kena tempias...:)

Cuma, bab tak tahan panas tu..itu pun memang Damia ikut saye...kalau panas, saya tak boleh buat kerja..sentiasa kena sejuk or ade aircond..Damia pun sama.hehe.

Tahun ketiga:

Hmm,tahun ni kami dah dapat bersama berpuasa sama2 sebab saya dah bertukar ke utara..Alhamdulilah,syukur..and lg best, sebab dah ada Damia...and juga adiknya dalam pewut ini...

p/s: Nak makan ape ye petang ni?Hmm.








4 comments:

aisyahumaira said...

Slm kenal juga mama damia..

sy org Perak, surirumah..hehe..bru konvo thunlps..xde chance nk mohon ape2 keje lg..suami sy cikgu kat cni..

hmm besala..kan sonok klu sahur cam semenanjun, bukak pose time sabah..^_^

Intan said...

He he...bab tahun pertama tu ada samalah sikit ngan intan...mmg kan diyana time tu still cam "malu-malu kucing" lagi...semua mcm tak kena je :) But bila teringat balik...so sweet je rasa ;)

Diyana Zulkifli said...

aisyahumaira: hmm,ek..ic,suami cikgu kat sabah ek..dok area mn ek korang?saye baru aje balik sabah bln 6 ritu,ms cuti skolah..

intan:hahaha, a ah..malu2 kucinnn..heh

halen said...

alaaa.. comeynya anak menakan auntie ni pakai tudung. dh la tembam lg bertambah2 plk tembam pipi tu hehehe.

sedey kan klu mengenangkan puasa berjauhan dgn suami ni. alin time thn pertama kawen dulu duk kt kl sowang2 semua kena buat sendiri kan huhuu. sbb tu kita ni kuat hahaha. independent women la katakan xde la nk berharap ngan family jer. skit2 mak skit2 ayah huhuhu..