LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, October 13, 2009

Bersalin Normal Selepas Caesarean (VBAC)

damia @ 1 day.masa ni nampak macam lurus je rambut die..hehe



Hmm,saja saya nak kongsi dgn kekawan pasal info yg saya dapat dr satu laman web hal ehwal kehamilan ni..and saya boleh kategorikan entry ni sebagai entry untuk legakan hati diri sendiri..hehe.

*kredit to http://www.alamhamil.com/ for the article.

Bersalin Normal Selepas Caesarean (VBAC)

Berakhir sudah ungkapan, bila sudah caesarean akan sentiasa ceasarean. VBAC atau vaginal birth after casarean ialah kelahiran secara normal selepas pembedahan ceasarean. Pengalaman perubatan telah menunjukan lebih dari 70 % wanita berjaya melalui kelahiran normal walaupun sebelumnya dia melahirkan melalui c-section. VBAC adalah lebih selamat dari caesarean berulang dan tidak menimbulkan risiko yang tinggi terhadap wanita.


Kenapa saya perlu VBAC?

Terdapat banyak kebaikannya bersalin secara normal. Antara kebaikannya adalah:
-Kurang risiko kematian
-Kurang komplikasi
-Boleh mencegah dari tumpah darah yang banyak, darah beku pada kaki, jangkitan kuman pada usus dan pundi kencing.
-Menyusu badan lebih senang kerana rasa kurang sakit selepas bersalin.
-Kosnya lebih murahBayi juga lebih bermanfaat kerana :
-Kurang risiko untuk kejadian kelahiran pra-matang
-Kurang masalah pernafasan selepas lahir
-Kurang risiko kematian bayi




Risiko VBAC-> Ni yang lemah nak dengar ni..tapi kena amik tahu juga..

Risiko yang paling ketara bagi mereka yang pernah melalui pembedahan secara caesarean ialah risiko pecah rahim. Risiko ini lebih kerap terjadi pada pembedahan klasikal dimana hirisan rahim dibuat secara vertical bukan horizontal seperti sekarang. Parut pecah sangat jarang berlaku kerana hirisan secara vertical tidak lagi diamalkan dan menurut kajian terkini, risiko untuk parut pecah semasa menjalani kelahiran biasa adalah kurang dari 1%.

Adakah saya calon untuk VBAC?

Anda adalah calon yang sesuai sekiranya:

*Caesarean dahulu bukan pembedahan klasikal ->ya..saya calon yang paling tepat.huhu

*Pelvis yang bersaiz normal ->normal aa.

*Sebab pembedahan dahulu tidak ada untuk kehamilan sekarang, sebagai contoh bayi besar, darah tinggi atau uri dibawah. ->haa..ah. dulu masa Damia,bukannya sebab saiz dia besar ke,darah tinggi ke hape..cuma sebab ketuban dah pecah terlalu awal, pastu bukaan sampai 7 cm tp dah lebih dari masa dah saat tu..doktor takut Damia lemas..

*Bersedia secara fizikal dan mental untuk bersalin biasa->I'm ready now.Fuhhh!!

Ya Allah, permudahkanlah kelahiran anakku kali ini..aminnn...

8 comments:

eiNa said...

bagus Donat.. confident gitu...
k.eina je mcm takut2 lagi nih arr...

d i d a said...

hm insyaAllah..aku doakan yg terbaik utk hg..
kak aku pun 1st ceaser 2nd normal..

Diyana Zulkifli said...

kak eina:huhu,mcm beranila sgt donat ni..cuak jg sbnrnye..

ida:amin..amin..itula,ang ade cite dl pasai kak ang.aku pas jumpe artikel ni,baru rs lega sikit..yela..lgpun akunye bekas operate bkn paten mcm dl dah..hopefully bleh push cara normal kali ni..fuh..fuhh..nak kene perbanyak teknik kawalan pernafasan ni..hehe

unlisted_one said...

Salam kenal Diyana,

Biasanya kalau 2nd time ni, cpt sikit bukaknya, insya Allah memang u boleh la dpt normal kali ni.

Hopefully semuanya berjalan lancar utk u ok..amin..

Diyana Zulkifli said...

unlisted_one:itula..hopefully..aminnn..:)

Orked said...

Salam..
Baca pasal bersalin normal pas caesarean nih..teringat mase kite bersalinkan qila.

Mase bersalinkan qila kena bedah sebab sonsang.

Mase adik dia yng 5 bulan nih alhamdulillah normal..

Baru le kite dapat rase sakit sebenar nak bersalin..aduhh!

Diyana Zulkifli said...

orked:ek..hmm, tu la..trbyg2 dh ni rs sakit cmne..tp kenala hadapi jg kan..huhu

Mama Adwa said...

Salam,

Jom follow blog saya untuk kongsi tips dan pengalaman bersalin normal selepas csect!

http://adwazeye.blogspot.com/2011/11/my-birth-ball.html