LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, March 30, 2010

Bila masa yang sesuai untuk pisahkan tempat tidur anak2?

baby monitor from google


Kadang2 tu,bila tengok filem omputih yang ada scene anak kecil / baby yang tido bilik berasingan dengan parents..terpikir2 juga dalam kepala ni, bila agaknya nak biasakan anak2 tidur asing dengan saya? Orang putih rileks je,bagi anak2 dari baby lagi berdikari.

Yang saya, siap soh en suami beli katil King size,senang nak 'berkubang' ramai ngan anak2 atas katil...hihi. Kecik lagi mia ngan ali tu,haa..kang sorang2 nangis,saya tak dengar ke hape ke,kejung je nangis sampai pagi..huhu. Walaupun ada katil baby , saya tetap akan angkat Ali & Mia tidur sama-sama..sampai kadang2 en suami tidur sipi2 je tepi katil..yang selebihnya mama n babies conquer...^^


Seingat saya,saya kecik2 dulu pun kira agak lewat jugala tido asing dengan parents.Umur 10 tahun rasanya. Itupun lepas abah saya pujuk saya dan 2 orang adik saya masa tu,Najah & Nisah dengan belikan katil yang abah tempah khas.Besar tau..siap ada pagar lagi keliling. Tapi,maybe sebab agak lewat berpisah tempat tidur,jadiknya susah juga my parents nak biasakan kami 3 bradik tidur asing. Malam2,mesti ada yang bangun ketuk bilik mak & abah. And kadang-kadang tu,3 orang skaligus ketuk pintu bilik mak tengah2 malam buta.haha


Bila ye agaknya masa yang sesuai nak latih anak2 tidur berasingan ? Umur 3 tahun?ke umur nak masuk tadika nanti? Ke sekarang ni?Huhu

Ali tengah lepak atas katil

11 comments:

Harnida said...

rasanya nak ikut omputih tu pun ok juga..kecik2 dah separate..but make sure ada monitor nyer sistem la..at least yg ada sound although x der video..kurang2 leh dengar diorang nangis..

Lin said...

otainyeeee muke si ali...kekeke..
knp tetibe je tepkir nk pisah kn tmpat tdo anak??
mcm ade ape2 je yg berlaku mlm td..anak kacau eh??
ehehehehehehhehehehehheeh...(icon sengeh YM)

Diyana Zulkifli said...

harnida:rs mcm tak ready je lg..huhu

lin:muka pak dia..tu yg cnggitu muka tu.

*woopss,ko ngendap ek?lol

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

my baby also crib trained since baby,tdo bilik lain until now.jz letak je monitor video..

temp. housewife said...

tak de umur yg khusus tapi kalau bg akk kalau anak dah sedia tu ok la. Fathini tidur sama sampai umur 3 thn. lps tu dia tidur atas katil dia. BIla 4 thn lebih kami cuba pujuk2 dia tidur bilik asing dgn Hafizah. Jenuh juga nak bg Fizah tidur bilik lain walaupun ada kakak dia.

Diyana Zulkifli said...

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal:hmm,kirenye kena le latih kan dr baby..kenela try one day.;)

temp.housewife:hmm,itula kan..hehe.jenuh nak pujuk

Shikhin Ishak said...

hah aku pun kadang2 pk gak,kalau ada anak2 atas katil malam2 cmane nak buat projek..teeeet...hihi

Diyana Zulkifli said...

shikhin:haa,haa..tu ang imagine le tu..:p. ang rasa camna weh?wohoho..apa jadik entry lucah plak ni..haish

nanawynnejones said...

dulu2,kami start tido asing dgn abah dan ibu dlm dajah 3 cmtu.
tp skang pun masih nak melekat kadang2 tuh.kalau takut sgt.
jadi better akak buat awal2.
haha.

Diyana Zulkifli said...

nana:jangan kata nana je, akak pun kadang2 balik jitra, sondol2 ketiak mkcik siah lagi haa,join mia & ali tido ngan tok mi depa...ahahaha.maka tok wan kene kick out dr bilik..:D

FrH said...

mak pon beli katil king size nok, senang nak berkubang anak beranak haha!

mat salleh ada monitoring system .. senang la depa ..

aku skang baru separatekan tempat tido dgn hadzim, xtido sekatil dgn aku lg, tp sebilik la. aku plan bile dia dah bole jln dgn betul (sbb umah aku 2 tingkat, kang takut jatuh tangga plak kang) aku nak separatekan bilik dah. maybe by 1year kot. bilik dia dah lama siap tinggal nak tido sana jek. hehe.

aku rasa perlu didik anak2 dr kecik tentang privacy parents. we need our own space too :)

p/s muke ali mmg potostat ateng noks.