LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, March 14, 2010

Cemburumu meruntun emosi..

Saya kesuntukan masa nak update blog slaloo . Sebabnya..
en suami kidnap modem broadband bawa gi site. Perlukah 1 lagi broadband? Sapa dah try Digi Broadband? Ok kah?


Saya bukan nak cerita panjang tentang perihal broadband. Cuma, nak berkongsi rasa tentang perkembangan terkini anak2 si dara dan si teruna iteww.

Perkembangan ..yang saya tidak berapa gemar sebenarnya.

Masa pantang ritu, masalah ni tak ketara sangat memandangkan ramai di rumah tu.Ramai yang nak melayan Mia,sementara saya uruskan Ali.

Bila kami anak beranak balik ke Kulim Ahad lepas, saya semacam tak boleh nak handle anak berdua itu..Walaupun agak bernasib baik juga, sebab 1 week ni , ada adik yang tolong temankan tapi bila sesekali Mia mula buat perangai, saya mula rasa nak nangis.. Ya Allah, tabahkanlah hati hambaMu ini...

Dan kemuncaknya, dua malam lepas..

Masa tu ,Ali nangis. Saya tengok jam dah pukul 1 pagi. Mia pula,malam ni jadi hiper semacam. Punya lama pujuk dia tidur,dia tak mo tidur jadi saya biarkan je Mia main2 atas katil sementara saya dukung ALi nak nenenkan dia.


Mia nampak je saya angkat Ali, terus dia jalan laju2 ke arah saya dan tiba2 Mia hempap badan dia atas dada saya. Dan di mana Ali masa tu? Tengah nenen di pangkuan. Jadi kiranya, bukan atas saya ajela kan, sampai terpeleot kepala adik tu haa,kena perut muncit si kakak tu...huhuhu..


Kepala saya tengah pening,dah lama tidur tak lena. Badan saya pula letih. Ditambah plak geram plak tengok en suami tengah kusyuk tidur kat sebelah..maka cepat ajala suara dan tangan saya ni naik.

Maka Mia dapatlah satu penampar kat betis..


Mia diam je,dia tengok je saya lama2. Sikit pun dia tak nangis. Slow2 Mia turun katil, and duduk di penjuru katil sambil tenung saya..

Dan mamanye ni tak tunggu lama le, berjuraian le air mata ku..terkesan dek renungan si anak.

Malam itu, saya tidur peluk Mia sampai ke pagi..walaupun Mia tak reti cakap lagi,saya dapat rasa dia sedih sebab saya marahkan dia disebabkan adik..

Cemburumu itu, sukar untuk mama tangani..


13 comments:

temp. housewife said...

ala siannye. nilah cabaran bila anak bertambah. sabar ye. K.nur faham perasaan Diyana. bila2 boleh mintak tolong hubby tu. lebih2 lg waktu baby ALi masih kecik ni. mmg kita sorang tak terlayan.

d i d a said...

siannya dengar...weh hampa adik beradik kat rapat2 jgk kan, cuba tanya mak hg dlu hampa mcmana, ada dak scene2 mcm ni..pehtu camna mak hg buat..
huhu

Shikhin Ishak said...

donat,siannya...bertabah lah.nanti bila mia dah besar sikit insyaAllah ok,mesti hg gelak2 bila ingat2 balik..mcm mana pun aku still chop mia.hihi..

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

yana penah jadi mcmni masa baru lepas pantang.. kelam kabut jaga 2 anak.. si abg mcm mia jgk la nakkan perhatian.. slalu marah dia.. tapi lepas tu yana menangis sebab marah dia..dulu banyak beri perhatian pada abg danish.. layan dia main, makan, mandi..

tu lah.. nanti nak beranak lagi ke kena la cekap lagi pasni

eiNa said...

cian nya mia..konflik jugak yek anak dekat2.. xpa semoga jadi adil dan saksama.
klu k.eina sure kacau daddy suh bgn layan sama.. hehhee

Diyana Zulkifli said...

temp.housewife:hmm,itula kan kak.memang tak terdaya utk layan dua2 skaligus.huhu.

dida:mak aku kata, aku dl lg teruk,siap jolok adik ngan kayu..heee..

shikhin:hihi,tu la pasai..*ok,no prob.ang bakal mak metua ke-10 yg chop mia..keh3

yanadzul:huhu,kena blaja dgn yana le ni cara2 utk mencekapkan diri..:)

k eina:bkn tak mo kejut ateng ,kak eina.masa lain,mmg ateng byk tolong.cuma masa tido,donat tak harap sgt..sbb papa mia ali kuat mamai..org soh dodoi anak,die tolong la dodoi,tp dodoi bantal..die ngat tu anak die..huhu

Intan said...

Uuuu risaunya kalo jd cam gini ye diyana...mesti pening kan especially bila anak yg sulong nak perhatian lebih dr kita.

Ibu Ayra said...

alahai, agak syahdu la baca entri diyana nih.... mmg dugaan besar kan bila anak kecik rapat2 nih... ayra yg sorang nih pun kdg2 teruji jugak kesabaran kak ros.... tapi bila dipikirkan balik, entah kita dulu lagi truk dari depa.... sian depa kan... tapi kdg2 kita sendiri taktau pasaipa cepat sgt naik tgn tu dan pastu kita sendiri yg nangis...

FrH said...

sedih la plak baca entri ni. kesian mia.. cabaran gak anak rapat2 nih. haih buat aku berfikir lebih panjang bile nak tambah no 2 nih, harap2 x exciden la aku thn ni ;)

donat aku kalo mcm tensyen dgn anak pastu plak tengok laki tengah tido mmg aku kejut dia skali .. terasa mcm x adil sbb smua atas bahu kita. mesti share sama2 ;)

gud luck donat. xpe penat sekali harung. nnt dah besar senang kau nnt, insyaAllah :)

Halen said...

alahai.. ciannya damia kena babab ngan mama yer. xper kakak aca pun slalu gak kena babab sebab nakai hehe..

sabar jer la ye ana.. biasa la tu semua dugaan nk menguji kita. cari la pembantu ekeke..

Diyana Zulkifli said...

intan:itula intan.td lagi la masa on the way balik dr jusco,mia ngan ali serentak nangis nak tido..uwaa,pastu mama die pun melalak skali sbb tak cukup tangan..haha

ibu ayra:hmm,naik tgn tu bukannya saipa kan kak ros..kite letih sama,itu yg kesabaran pun menurun percent nya.

frh:haa,jaga2 jgn eksiden mcm aku.keh3x.tkpele ko kejut laki ko,dia mau bangun..hehe

halen:itula,ade jg rs meroyan nak maid mnggu lps..haha.tp mggu ni, ana dah ok sikit emosinya.ekeke

Mila_ibu najihah said...

alahai,terbayang muka c mia sedih2.Sy pn paling lemah la dgn muka sayu anak..uhuks..

Diyana Zulkifli said...

mila:itula kan..tak tahan tgk muka sedih anak2..huhu