LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Saturday, April 24, 2010

Pengalaman saya dalam usaha membuntingkan diri

Haa..engkau.Tajuk entry macam tettttttt je.^^

Dak.dak. Ni bukan entry nak kasi tips ke hape.Cuma nak berkongsi cerita tentang betapa terdesaknya saya masa mula2 kahwin 3 tahun lepas. Nak sangat2 pregnant sampaikan mengigau dan terbawa2 ke dalam tidur..huhu. pathetic

Tanyala mana pompuan pun, bila dah kawin..rata2 punya matlamat yang sama iaitu memiliki zuriat sendiri.

Bila bulan pertama berlalu, rileks lagi.
Masuk bulan kedua, hati dah mula dup dup dup dup
Masuk bulan ketiga,lewat period 1 hari pun,dah tergedik2 gi Watson beli upt.sayala tu.
Masuk bulan keempat, akan mula terdengar ngeeengggg sini..ngeeenggg sana..suara orang berbisik2 tanya..'Dah berisi ke belummmmm,lummm..lummm...lummmmmm....'[dalam nada gema] Tension otak . Serius tak tipu.

Saya dulu, memang depends dengan jawapan en suami je klu orang tanya..

perjanjian dgn KPM..tunggu habis kpli

Dalam hati ni,Allah ajela yang tahu..betapa desperado nye diri ini nak ada anak...suami saya rileks je pun, saya yang terkinja kinja sangat.huhu

Dan satu perkara saya paling tak boleh lupa..

masa perkahwinan kami nak cecah 6 bulan..
Ada satu malam, saya terjaga dari tidur. Hati tak keruan, gelisah semacam. Alih2 saya terpandang telekung & sejadah kat ampaian kain.
Untuk pertama kali dalam tempoh 6 bulan kawin tu, saya buat solat hajat pohon Allah kurniakan kami suami isteri zuriat sendiri.
Sungguh2 saya menangis atas tikar sejadah tu..minta Allah ampunkan dosa2 saya
sebabnya saya pernah sampai terfikir yang saya ni manusia paling malang atas muka bumi

Dan sesudah solat, saya lipat kain sembahyang,lipat sejadah.Dan baru boleh lelapkan mata

Since that day, hati saya mula tenang..dan dah tak meracau2 ataupun mengigau2 teringat pasal anak lagi

Allah itu Maha Mendengar lagi Maha Mengasihani hamba hambaNya

..saya mengandung bulan berikutnya.

Saya akui kealpaan diri ini...
Kadang kadang kita manusia mudah lupa
kita ingat seketika dan kadang kadang lupa padaNya
sedangkan Dia..tak pernah lupakan kita walaupun sedetik..

11 comments:

eiNa said...

Alhamdulillah.. sekarang Allah bagi sepasang zuriat yang comel dan cerdik untuk donat...
:)

temp. housewife said...

Mcm tulah masyarakat kita. Sblm kawin, tanya bila anak kawin, dah kawin tanya bil anak dpt anak, dah dpt anak tanya bil anak tambah anak. Kalau dok layan org2 tanya sampai ke sudah kita jd tensyen. So, Knur selalu je cakap belum rezeki/ belum sampai masanya.

Diyana Zulkifli said...

eina:sangat berterima kasih kepadaNya yang langsung tak pernah lupakan donat

temp.housewife:kak nur,saya tension sbb terlalu push diri & salahkan diri sendiri.tak positif langsung masa tu..at last,mcm tersedar and malu sendiri pada Dia yg sentiasa memerhati..

iEfa said...

kekekek me too...fes month pas kawen period..nanges teros...hahhahah sengal jgak :p 2nd month alhamdulillah :D

d i d a said...

hmm hg mesti dh rs lengkap kan dah ada sepasang..semoga hg sentiasa bahagia dgn keluarga kecilmu...weh masa aku p umah hg dl tu, hg dh pegnen ke blum? ms kat pokok sena..

Mila_ibu najihah said...

wahaa..sy pn ada pengalaman cenggini, walaupun just 2 months++ tp Allah je la yg tau perasaan risau kita sbb blom peknen..kuasa Allah kan, semua bbalik kpd perancanganNYA yang sempurna. diyana da ada sepasang..mmg bseri2 rumatangga :)

Diyana Zulkifli said...

iefa:huhu.itula kan awak..kita mngharap sgt..jd tension sndiri

dida:huhu..blum lagi masa tu.tension dlm diam masa tu.lps posting johor ,br aku peknen.mia made in johor meh...lol

mila:majoriti ibu mmg akan mengalami fasa risau ni kan

Halen said...

alhamdulillah.. ok la ana dh lepas saat2 menjawab pertanyaan yg menyakitkan tu. mcm alin ni dh ada sorang nak tambah lg nih tp xde rezki lg. paling tak tahan nak menjawab soklan2 yg menyiksa jiwa raga tu.

"si polan dah ade adeq nasya bila lg?"

"si polin dh ada sepasang kamu bila lagi?"

uhhh.. rasa nak lari jauh2 je dr org2 desp. camni.

Diyana Zulkifli said...

halen:huhu..mai dok jauh2 mcm kami..

FrH said...

bagus entry kau ni .. peringatan utk smua org jugak ..

aku rasa yg penting jgn pressure .. tu laa bile kita pressure sgt tu yg sampai terlupe apa yg patut kita buat sbnrnya .. Allah saje nak menguji kau tu, padahal Dia dah ready bile nak bg rezki kt kau. once kau mintak terus Dia release utk kau :)

aku target dlm masa sethn kalau bole dah beranak la. alhamdulillah, diperkenankan ..
cuma teringat kt membe baik (budak umah aku, kau kenal rasanya) yg dah 2thn lebih kawen tp xpregnant2 lg .. kesian dia.. tu lg dugaan tu.

atulhani said...

ayat hang ri tu: "tu la, nak sangat..."

hehehehe.. aku blom doa lagi nak dapat baby.. boleh cuba lepas ni..