LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, April 13, 2010

Tidak sabar untuk memiliki

mood:happy

sebab

..dalam proses memiliki rumah sendiri.


walaupun bukan rumah yang BESAR, dan juga bukanlah rumah yang BARU tapi saya rasa gumbira sangat sebab impian untuk memiliki rumah sendiri dapat dicapai dalam tempoh terdekat.Dulu awal kahwin, budget macam nak tunggu lagi 5 tahun,tapi bile pikir2 dan bincang dengan en suami, kami membuat keputusan untuk beli je rumah yang kami sewa sekarang ni. Harga rumah pun makin tinggi bukannya makin rendah. Entah2 dalam 3-4 tahun lg, nilai rumah yang kami nak beli ni,akan jadi semakin mahal. huhu

Lagipun, kami dah selesa dengan rumah sekarang ni. Semi D single storey. En Suami tidak berminat untuk membeli rumah 2 tingkat. Katanya, nanti tua2 ,bukan rajin nak panjat tangga.Dekat dengan sekolah, dekat dengan pengasuh Mia Ali, nak balik Jitra pun tak sampai 2 jam. Nak balik Sabah pun..tak sampai 2 jam juga ^^. Cuma perlulah di touch up sikit2 rumah ni kasik lawo..tukar2 perabot pasang siap kiterang tu,cat2 sikit..:). agak2 dalam 15 tahun lagi, loan rumah pun dah banyak bayar, bolehla nak tambah bilik lagi ..nak buat bilik pengantin Mia Ali. Semalam,saya bersembang dengan Mia siap dah gitau die..nanti 15 tahun ,mama nak tambah bilik . Tanah pun luas lagi haa belakang dan tepi, siap boleh tambah 2 bilik lagi.hoho. Macam la dia paham. Oh, sekarang saya dah tau macamana perasaan excited mak saya bile anak2 perempuannya kahwin. saya pun, Mia kenit lagi pun dah berangan nak tengok dia kawin. Isk isk

Doakan ye,semua proses pembelian berjalan dengan lancar...(",). Dan seterusnya, simpan impian dan juga duit..untuk renovate rumah pulok..^^. Moga2 dimurahkan rezeki kami anak beranak..aminn

21 comments:

BabyIbu said...

Amin..semoga dipermudahkan urusan..bila la auntie nak tido umah Mia Ali ni..

P/s: Weh aku balik tgh bulan May ni..nak celebrate besday hang (keke)- nak jumpa Ali yg cumilllssss..(Mia main senyap2 dengan abg ammar ya)

Intan said...

Tahniah diyana...semoga urusan pembelian rumah sewa tu dpt disettledkan dgn cepat!

Wah wah...dah siap imagine bilik pengantin utk Mia dan Ali ye :)

Diyana Zulkifli said...

ha ah.bila weh? asyik mia ja dok berkubang umah aunty yana...hihi.bulan lima ka?dan la kot ang jumpa aku,kuruih sikit.*harapan menggunung.muehehe

eiNa said...

amin... pewit..jadik orang kulim la pas ni noo..

siap dah berangan mia jadi pengantin tu tak tahan tu..

nilza eeriaz said...

tahniah..wah aku jadi tak sabar nak berumah sendiri...huhu..doakan murah rezeki aku ye..

Diyana Zulkifli said...

intan:amin2..:)

Diyana Zulkifli said...

lin:uik,aku ngat sape td.tukar template blog baru ek..:)

temp. housewife said...

Amin. Knur pun belum ada rumah sendiri lg. Dah nak masuk 7 thn kawin. huhu

Mila_ibu najihah said...

emm bestnyer, da sampai tahap memiliki umah sendiri. Kitorang pun duk nyewa lagi. tahniah ye diyana, Amin..moga mudah semua urusan.Pehni bleh update pasal umah pulak :)

nornilia said...

best la...beli umah kat Kedah mesti tak semahal beli kat Lembah Kelang...banyak duit bley save..

Diyana Zulkifli said...

kak eina:tp umah kami address bukit mertajam.keja ja kulim.hehe

knur:takpe kak.balik malaysia,rileks2 1-2 thn nnti,bley dh beli pastu.saya pun inilah baru nak stay satu tempat.kalau idak jadi nomad laki bini.kejap ke penang,kejap ke johor dan last2 pth balik penang..:)

mila & nornilia:hmm, saya di utara ni..rumah sgtla murah.tangguh lama2 pun, makin mahal. semi d single storey around rm 120 k aje. * sila jangan pengsan. kalau ade budget sampai rm200k,mai beli kat kedah..boleh dapat bungalow besaq sebiji.^^

d i d a said...

alhamdulillah...congrates beb! so urusan sumer dah setel ke? hmm...kang aku blk penang aku tumpang umah hg je la leh..hahha

Diyana Zulkifli said...

dlm proses bank lg.harapnye cpt le lulus.huhu. of cosla.wajibla tidoq umah aku.

Harnida said...

Diyana, ngajaq skolah mana?

nornilia said...

PENGSAN..umah akak 200+K cume 20x70 dua tingkat lot tgh

Halen said...

syukur alhamdulillah bertambah murah rezki korang anak beranak.. :)

nampak gayanya dh ada rumah tu x blk sini la kan hehe.. :p

paij188 said...

congrats!

seronok org dah beli rumah.. kami kena balik Malaysia settle down la nampaknye baru beli. sebab, nnti xde org nak jaga.. :(

Diyana Zulkifli said...

harnida:diyana ngajaq kat kulim,sk.

nornilia:itula kan kak ailin.mahal rumah skrg apetah lg sebelah kl dan ke selatan sane.

halen:mestila balik.cuma skrg dok pk,klu dok tagak2 lg beli rumah..nak membayar loan la ,sakitt..kang pencen,tak habis2 lg.huhu.alai yg apply loan. Loan rumah govt., ana tak mo guna lg.kot2la nnti,nak beli umah lain buat aset..baru ana nak apply.:).alin camne?dah decide ke kat mane nak settle down?
paij188:belila skrg.buat homestay ke, buat umah sewa ke.umah mahal oo skrg kat m'sia..huhu

atulhani said...

haa hang nak beli umah tu.. elok lah... moga2 dpt lagi aku jejak kaki lagi kat sana hehehe

Harnida said...

diyana, i ada cousin ngajaq kat kulim but x sure lak skolah apa...umah parents pun ada kat kulim..hehe..

Diyana Zulkifli said...

atul:hmm,a ah.atul.tmbh dlm 150 je lg dr harga sewa dh jd harta sndiri.kot tak duduk nanti,bleh sewakan..:)

harnida:ooo ye ke..?harnida dok kat mane yek? umah diyana kat tmn macang manis.dah masuk sempadan penang.