LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, July 27, 2010

saya was-was dengan private uni

congrats ipts.ipta pun kalah .hebat korang.syabas2!

hehe.ada gak kang kawan2ku lulusan private uni ,sekeh saya kang tgk tajuk entry saya. saya pun penah masuk mmu tau.tapi 3 minggu saja.

dak.dak.saya tak ragu2 dengan uni yang establish.cam mmu.mahsa.lim kok wing.unikl.unisel dan sewaktu dgnnya.

cuma..cuma...

saya was -was dengan kolej atau institusi swasta yang organisasinya kecik2.macam...nak kena bagi contoh ka?tak payahla.sensitif.

jujur saya cakap,saya amat sangsi dengan percambahan kolej2 sedemikian .mudah betullah,diluluskan lesen daftar kolej camni ni. kenapa tak dikawal?

saya bercakap berdasarkan pengalaman.

saya penah jadik pensyarah.di kolej private.dan ia adalah kolej yang kecil.yang budak2nya cuma 30-40 orang sahaja untuk satu batch. masa awal bertugas dulu.saya tak sangsi sangat.ya la kan.tengok iklan,macam gempak aja..sebab tu,ada yang tertarik untuk mendaftar.

tapi,bila saya tengok yuran pengajian student saya.kemusykilan mula timbul.boleh dikatakan 99% dari duit pinjaman mereka,adalah yuran pengajian. kiranya.duit balance yang dimasukkan pada budak2 ni, mungkin setakat rm100-200 sahaja. dah la, kebanyakan yang mendaftar tu, orang2 susah. kesian sangat kdg2 tu,sebab ada yang sampai kena ikat perut betul2..langsung tak da duit untuk keperluan harian.

dan,yang paling saya kesalkan adalah...pensyarah dipaksa untuk meng alter keputusan peperiksaan budak2 ni, agar dapat melepasi syarat pinjaman ptptn.[wt...?]. enough!cukup 10 bulan,saya blah.saya pakat dengan beberapa orang lagi pensyarah kat situ,resign. boss atas memang pujuk gila2, tak kasik kiterang berhenti.masa ni,barulah drama melayu keluar.nak kasik bonus la, naik gaji la...ahe

cukupla.cukup.sudah2 la,makan duit budak2 ni..berdosa rasanya terlibat tipu budak2 ni. masa tu,saya tekad ja. dah la, kerja apa pun tak carik lagi. dah berhenti,baru tercarik2...huhu.Alhamdullilah,rezeki saya ada di tempat lain.

saya cuma nak nasihatkan,kepada adik2 di luar sana.berhati2 ya. memang rasa cam best ja,dapat surat offer macam2 dari macam2 kolej.rasa macam kita ni,jadik rebutan ja kan?tak pun,rasa macam kita ni,pandai je..sebab tu macam2 offer sampai.ada yang menipu tu,dik..saja nak menjerat.

apapun,siasat dulu latar belakang kolej.

kedua,semak dengan JPA tentang status course yang ditawarkan sama ada diiktiraf ataupun tak.

sebolehnya,kalau macam tak penah dengar pun..nama kolej tu,ignore je. jangan layan.

dulu,ada yang bertanya saya.kenapa saya keluar dari mmu.dan terima offer utm. sebabnya satu, saya.. hmm..sian kat abah. kalau diikutkan hati,saya nak stay di mmu. 3 minggu di mmu,sentiasa dalam kenangan...bestla weh situ..kira mcm zaman2 tu,sapa masuk mmu memang tip top ah..huhu.tapi..sekarang mungkin,saya rasa sedikit lega la kot.hutang ptptn ada 5k ja,itupun sbb masa dpt sholarship jpa,saya amik juga duit ptptn 2 sem...tamak kan. dan sekarang dengarnya,untuk dapatkan scholarship jpa,tak boleh bergantung pada result saja.kena tapis.kena interview.padahal budak2 lepasan spm punya ramai straight A.gila aah. itu pun kena berbaris interview dulu. macamanalah zaman anak2 kita nanti kan?makin hari,makin mencabar..makin ramai yang excellent.

takpe mia ali.ni mama dah start menabung untuk korang study dah ni..lama2 jadi bukit la harapnya...huhu.

kpd ameng. guna duit mara tu elok2.jgn buat duit hantaran plak minang nurse lain...:p

dan kepada tehah, study molek2 jg.nanti aku nak palam gigi ka hapa,kasik free ja naa.investment utk ang yg terhebat.haha

jujurnya saya cakap di sini, saya tengah risaukan adik2 yang bawah 2 orang tu,tehah n ameng..depa dua mendaftar di private uni. saya adalah mcm cuak juga pada mulanya.hati ini sangat kuat rasanya nak membantah .tapi,mak cakap..tak apalah, tinggal depa dua ja pun tak habis lagi..hmm. tawakal ajelah. .hope ameng n tehah buat pilihan yang terbaik untuk masa depan mereka berdua.

12 comments:

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

ya lah.. kesian budak2 byr yuran mahai.. adik yana bljr pvt jugak dah nak abis dah

transformed housewife said...

setujula dgn Diyana pasal hal ni. mcm knur English kat language centre pun mcm tu. diaorg kenakan yuran gila2 tinggi lps tu janji dgn budak2 (esp arab2-nasib baik diaorg kaya raya) yg diaorg akan pas sampai boleh ambik IELTS. kita ni yg mengajar dok kena selalu bg budak2 pass padahal budak2 tu teruk lg English dia. huhu

nisa said...

kolej2 private skrg lebih bnyk bermotifkan untung, kuantiti dari kualiti..dorg wat bebudak yg daftar ni seperti satu bisnes saja utk dorang..tarik seberapa banyak budak, then buat duit dgn caj mcm2...malang bagi mereka yg asal org susah dan bersemangat waja utk belajar..ttp bila terjerat mcm ni terus semangat utk belajar lumpuh..

mila.ibunajihah said...

sy pun pernah nk masuk private kolej, dlm iklan kata yuran 1st sem banyak ni-sikit je lah..rasa cam..okay my parents mampu..sekali belek 2 siasat, rupanya yuran tu akan semakin meningkat dari sem ke sem..huhu..tak jadi..pi tebal muka masuk form 6 balik..hehe

atulhani said...

donat, aku pun sama sangsi dengan kolej swasta ni. pada aku, mmg dorang nak duit je. yang kesian kat budak2 n parents yg tak tahu. asal anak masuk "U", parent rasa secure.. padahal, menanggung hutang PTPTN byk. Degreenya belum tentu... teruk kan.. Dulu adik aku masuk Kolej Lagenda, mmg kolej dok "tekan" duit jek..

FrH said...

suka baca blog hang ni .. informative sungguh. topic2 pon menarik. hehe.

kesian kt anak2 org susah mcm tu. kenapa x masuk poli jek? haih kesian tgk anak2 org susah yg masuk kolej swasta tu yg cuma nak telan duit jek.

aku mmg target nk msk IPTA jek .. dah laa xbrape pandai mcm hang siap dpt sponsor JPA. nasib baik aku msk IPTA pon under FAMA, at least keje xyah menanggun hutang dah. husband aku sponsor KPM, skang keje gomen laa tp KPM xcarik dia pon suruh jadik lecturer .. nasib baik. hehe.

kinna said...

kalo dlm organisasi saya, lulusan ipta dulu yang diambil kerja. ipts tolak sebelah. rasanya dlm gomen pon camtu,kan..kecuali ipts yg dpt LAN je kot.
p/s: sgt bangga tgk uia kedua teratas :))
bab tekan duit, mmg setuju sgt2. sian derang,kan..kalo kaya raya takpe la. tp kebanyakan yg kena tipu tu anak org susah, tp smngt tinggi nk blaja gak. ptt gomen bg free education smp kolej (ptptn leh campak ke laut) hehe

Diyana Zulkifli said...

yanadzul:diyana mcm berat hati sbnrnye nak lepaskan adik2 blajar kat private.tak nak derang tanggung hutang byk.huhu.tp ,hmm..tak kan nak halang cita2 depa plak?ikutkan ajela.lgpun,skrg ipta makin susah mndapat tempat...kena betul2 excellent..hanya yg layak dipilih.nak tak nak,kena jugakla kan pilih private.hmm

Diyana Zulkifli said...

transformed housewife:akak lecturer private jg ek?hmm.itula kan.ditelan mati bapak,diluah mati mak kite dibuatnye...

nisa & mila :yerp.tak dinafikan.ada sbhgn kolej mcm tu.tp bukan semua la. contoh yg terjamin sikit, kolej komuniti under kemnterian pelajaran. kolej polytech mara under Mara.

atulhani:hmm.aa.lagenda ek.no komen tp ko sendirik pun dah alami kan mll pglmn adik ko.ko pun tahu kan camna..

frh:wei frh.time kita spm dulu tu, ramai tatau psl biasiswa jpa.suma dok fokus nak pinjam ptptn. tak ramai pun apply,itu yg senang dapat.aku pn,sbb member habaq.klu dak,tatau jg..tp aku tamakla.sbb aku guna jg duit ptptn 2 sem.tak hbs bayar lg pun yg sikit tu..hoho

Nia said...

elok la Diyana berhenti kat kolej dulu tu, kalau tak, pergi kerja hari-hari pun rasa tak tenang. Memang pernah dengar kolej2 ni ada yg alter result exam. Nilai pendidikan tu dah tak tau macam mana dah.

Entri Terkini: Anak pun kena kerja

Diyana Zulkifli said...

kinna:yerp kinna.byk oo gomen cover actually.diyana mcm menyesal jg,tak study elok2 sgt.nasib tak kena tarik balik duit dulu.huhu.me pointer teruk aa kluar u.nyesal.:(.

nia:huhu.itupun,rasa mcm byk dah makan duit budak2 ni.lamala jg tu,fikir punya fikir..dkt 1thn baru tekad nak keluar.huhu.harapnya diampunkan dosa makan duit budak2 ni masa keje situ.

Anonymous said...

top [url=http://www.001casino.com/]001[/url] check the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]realcazinoz[/url] unshackled no store hand-out at the chief [url=http://www.baywatchcasino.com/]free bonus casino
[/url].