LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Friday, October 29, 2010

Baru nak start enjin

mama tak caya ek dengan senyuman manis awak tuh..jangan ingat senang nak beli mama..

usya dulu..

kene bersopan dengan kak long,kena minta kebenaran dulu.'kak mia, boleh ali pinjam keter?'

kak mia dah izinkan!yeh.yeh.cepat2 ali nak naik keter kak mia neh,mama!

iyah..iyah..

apa pegang2 neh mama?lepaslah..lepaslah..

yah!yah!satu kaki dah keluar..usaha tangga kejayaan.sikit ja lagi.
Gambar seterusnya ,tak dak! sebabnya terpaksa la kan letak kamera,nak selamatkan hero sorang neh..

melalak tu saya paksa dia masuk balik walker..nak jugak naik keter kak mia dia tu..

haish..

Dulu,masa mia sorang..saya sempat siapkan hidangan mkn malam awal hari2 untuk en suami.

Sekarang, selagi en suami tak balik kerja..saya cuma akan mengadap mia dan ali. Hatta, mengupas bawang pun saya tak berani nak buat.sebabnya..korang tgk atas tu cukuplah..seminit saya tinggal, macam2 boleh jadi.

Penah,saya lari gi toilet nak kencing..tiba2 gedegang..tgk2 mia tarik rak plastik baju tu,jatuh terbalik trus!nasib tak timpa mia dan ali.dah rak baju tu saya dah alih ke bilik lain.sekarang ni,bilik utama cuma ada katil,meja komputer dan buaian.hmm

Penah jg,saya kalih kejap je nak sangkut towel,alih2 tgk buaian dah terbalik..mia buat hayun.benjol kepala.

Dan baru2 ni, saya tinggal ali kejap.tengok2,Ali dah menyulur ke toilet,baik punya dok hisap alas kaki dpn toilet..huhu

No.no..saya memang tak berani tinggal budak2 ni bersendirian lama2, kadang tak tahan sangat,nak terkucil..saya angkut ja depa dua masuk toilet.sorang dlm walker.sorang main berus gigi..itu ja solution paling selamat.

Memang nampak tak senonoh,tapi..darurat beb. takpe,mia tak pandai report kat orang lagi..haha.

Tiada en suami atau orang lain di rumah..maka hidup saya hanya berkisar di dalam bilik tidur sahaja.dekat ruang tamu atau ruang lain dalam rumah ni, lagi macam2 perkara luar jangkaan akan terjadi.

Bimbang betul dengar macam2 kes budak kecik ni..mati kena timpa televisyenlah, mati tersepit meja makan..tercucuk garpu la..itu semua disebabkan kealpaan yang hanya beberapa saat..

dalam dok jaga2 pun, mia dan ali benjol merata...huhu

9 comments:

atulhani said...

wah.. ganasnya anak2 hang donat.. esp ali.. boleh pulak dia panjat walker tu.. hmm bagi la walker tu tinggi sket, smpai kaki dia takleh nk panjat2 hehehhehe

BIONIC WOMEN said...

anak lelaki mama lasak betul..hehehe..xper biar lasak, berkembang dan membesar sebgai lelaki..hehehe..
diyana 2 anak, sy yg 1 ni pun takut nak tinggal, kekadang bila citer kat org x sempat wat keje umah sebab tgk anak, org kata kita malas x pandai bagi masa..tapi hakikatnya kita selalu pikir negatif dulu, beringat sblum kena kan????
kekadang terpikir camner ler kat taska tuh, sampai berpuluh2 org kena jg

Diyana Zulkifli said...

atulhani:bkn psl tnggi ke,rendah walker tu.ko tgk tepi walker tu..ali panjat palang tu la.dia lonjak skali je badan die,trus terkeluar tinggal sparuh badan je dlm walker tu..mmg rambo btul awang sorang neh..huhu

umur2 depa ni,masa ni mmg tgh nak lasak kan..hehe

bionic women:mmg tak sempat kan eily..sjk 1-2 bln neh, sjk2 ali makin lasak neh..rsnye 2-3 kali ja kot dapat masak awal.selebihnya, sama ada beli luar tak pun, lambat masak.tp slalonye saye soh en suami beli ajela,die nak makan awal.klu bley tnggu saya masak,barula saye masak.

kerja rmh yg lain..kena tggu depa tidur dulula..baru bley wat.huhu

Mrs Hardlena said...

wahhh ali dh semakin mengganas yer skang ni. siap tertonggeng2 lg haaa nk naik tete tu. nanti makin kurus la mama dia berkejaran hehe..

Dalin said...

salam kak diyana, comel sungguh dgn action Ali and Kak Mia.. hehe..

btw, camne kak diyana tukar "comments" to "respon korang"? Thanks.

transformed housewife said...

mmg bila anak2 tengah lasak, bahaya tinggalkan diaorg tanpa pegawasan. Knur pun biasa bawak anak2 masuk toilet dan malah mandi sama2. hehe

n a n i said...

weh,gelap ati mia & ali tgk aksi mama depa dlm toilet weh...hahaha

Diyana Zulkifli said...

mrs hardlena:amin.harapnye pun begitulah.makin kurus.haha

dalin:hmm,cmne ek..jap akak lupa la plak kat mn akak godek.ade rsnye kat setting tuh.

Diyana Zulkifli said...

transformed wife:hihi.itula kan kak nur..mncabar btul..kenala mama kreatif nak handle..keh keh.

nani:tak gelap sgtla kot.depa bizi dok main,tak tgk pun mak die dok wat apa.huhu