LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Monday, November 8, 2010

Kisah penampar cikgu

usik pun no..no..no..tak bulih sekarang neh.:D
korang tak penah kene denda ngan cikgu ek? baiknye..huhu

dulu kan,saya rasa saya budak baik je.hah. tapi kenangan2 penampar cikgu ada jugaklah.

kisah paling diingati

1.  penampar jepun teacher aisyah .masa ni tahun 4 kat SK Ahmad Tajuddin. pegh,gile saya tak berani nak tulis senget2 dalam buku Writing.atau tak dapat 100% dalam Spelling. mahu berbirat belakang tangan,kena hentak dengan pembaris panjang.tak pun, berbirat perut kene cubit sebab kerja rumah tak buat...penampar tak yah cerita la.memanjang kene pang.pang.kalau ade yang tak buat.cop!tak pernah bagitau mak ok.mak atau abah tau, dapat tambah lagi ada.so, english bagus

2. penampar dubai dari arwah pak lah.ustaz ni.masa form 3.pernah saya kena tampar sekali sebab tak habis salin surah kat depan hmm eh, ke pasal tak hafal ek?either onela.tak brapa ingat. tercabut tudung melantun kawan depan.series tak tipu. itu dan terakhir.tak berani dah buat.huhu.bab hafal surah hafazan kira A lah.sekali hafal bleh ingat semuanya kerana azam dan iltizam..takut ustaz sama pun ada jugak.huhu

see.see.budak baik la kan.dua itu ja saya  ingat.yang lain tu,besala cikgu pot pet pot pet...mana nak ingat.tidur lagi ada...haha

eh eh,tapi sebelum tu..terlupa. ada lagi satu yang saya tak boleh lupa sampai sekarang. sebatan azimat paip getah..dari mak.ahaha.saya ingat sampai mati. pertama dan terakhir.masa tu,umur 5 tahun. puncanya, adalah disebabkan saya guling2 atas pasir depan rumah..meraung nak ikut abah keluar kedai.mak yang tengah siram pokok tepi saya dok guling tu..tak tunggu lama,dia angkat paip air tu..dilibas saya ,kejar satu laman rumah...padanlah muka. dah terus menerus ,langsung2 tak pernah buat perangai hover dah...huhuhu

2 item yang belum pernah berfungsi setakat hari ini. cuma acan2 aje.tapi positif, Mia quite behavela depan orang. akan digunakan bila perlu kelak
Saya macam letih sebenarnya,bila tengok semua 'orang' bertungkus lumus mencari sebab kenapa attitude dan disiplin budak zaman sekarang makin menjadi2.

pada saya, puncanya adalah kerana...

budak zaman sekarang tidak mengenali fungsi sebenar rotan...

*saya tengah tension sebenarnya,mengenangkan budak2 saya ramai tak hafal sifir..dah hujung tahun ni.tension weh.nak denda berdiri atas kerusi pun tak boleh.nak suruh tulis ribu2 dalam buku,jangan haraplah..itu pun kesalahan tu...nak kene gi usap sorang2 ,cakap elok2?tak bleh jugak tu, sex harassement!

inilah dilema saya.sekian terima kasih.

10 comments:

atulhani said...

wei betui ka hg penah kena tampar ngn arwah paklah.. hmmmm mau kecut perut kan... aku seumur hidup tak pernah kena tampar.. sendiri tampar ada la sebab ngantuk masa drive hehe.. kena cubit ngn mak sebab terjun kolah ader laa hahahaha... *ps: dengan kata lain aku kan budak baik ahahahahhaha

btw, bdak skarang mmg takley bagi "apa-apa".. skang ni pendidikan moden.. kena guna alternatif lain kot.. kalo dulu, kena marah/rotan cikgu, ngadu kat umah mmg kena tambah... skang, kalo ngadu kat parents, habis lah cikgu kena serang...

eiNa said...

susah jugak cabaran jadi cikgu ni ya donat..ekkekee... :P

n a n i said...

aura paklah mmg mengerikan..kalo saja2 nak hafal,mmg tak dptle...sebab takutnya psl, dan2 leh hafal bagai (niat tak betul ni..hehe)...lg 1 kalo dia tanya bab tajwid dlm kelas, aku yg hampeh ni leh glabah bewak weh....tapi cmne plak hg leh kena penampar ni? aku ingat dia pi baca yassin kat peah je...& aku tak penah kot kena penampar dgn mana2 cikgu even aku pun budak baik..huhu. hg buat perjanjian dgn parents tiap2 awal thn...sain agreement semua,apa2 slh anak depa, srh depa sendiri mai sekolah belasah anak depa...kalo lps 3x panggilan xdtg jgk, parents kena derma RM1000 kat sekolah...hahaha

Diyana Zulkifli said...

atulhani :hehe.baik ek ko.tp ko mmg baik pun..clean record :p

eina:sgtlah mencabar.sabar ajela

nani:penah weh.kena tampar.sepuk sampai tercabut tudung tu,kene beramai2.rs aku sbb tak hafal surah.tp cuma aku yg terkeluar tudung tu..sbb tudung longgar.haha.

wah,idea menarik tu.sign mou ek?bagus2.nnti aku usulkan pd Gb aku..hehe

Shikin said...

Rotan boleh digunakan tapi ingat rotan pada bahagian bawah dari aras punggung..sebab dari aspek psikologi banyak masalah sosail akan meningkat kalau dirotan pada punggung ..ketagihan seks..
Pesan tok Ndak rotan hanya pada tapak tangan dan kaki shj.Anggota lain boleh memudaratkan..
Mak Ngah tak pernah kena rotan seumur hidup.Lagi satu jangan tarik telinga anak sbb tmpat paling aktif saraf dan boleh jadi bebal@degil. P/S nak menghukum boleh tapi cukuplah dgn rotan yg mmberi pengajaran bukan melepaskan geram.
Sblm rotan cuba rotan diri sendiri kalau tak sakit rotanlah org lain...
Pengalaman Mak Ngah 20 tahun jadi cikgu ...kalau nak hukum mesti terangkan apa sebab dan selalu mak ngah akan suruh dia org baca selawat dan Fatihah sblm kena hukum rotan dan kalau nak penampar mesti bagi pesalah tengok mata kita dan tampar dengan baca bismillah spy anak murid kita sedar kenapa mrk dihukum...itupun kes berat shj yg melibatkan nyawa dan maruah...
Selamat Menjadi guru yang berhemah..niatkan kita mendidik satu keturunan manusia bukan seorg pelajar..

Diyana Zulkifli said...

shikin:terima kasih byk mak ngah cayang!muah muah.kene take note neh.panduan seorg sifu..:).

*bile mak ngah nak balik?huhu

lily lotus said...

haiyooo kena fikir cara kreatif yg lebih bermakna ni :D

kinna said...

kt n3 sblm ni, teringin nk jd cikgu sbb cuti byk..tp bila bab nak 'mendidik' anak bangsa yg tak mengenal erti rotan tu, sy give up..budak skrg manja......

BIONIC WOMEN said...

kena tampar x pernah ag..tapi pernah kena cubit perut sebab melawan GB..
xder lah melawan sangat, cuma time tu xder cikgu dalam kelas..last2 GB masuk, then dia membebel pasal bazir masa..pastu dia tanya aper beza masa ngan waktu. org lain semua kecut perut, tunduk tengok simen sampai nak tembus..saya plak dengan penuh sengalnya gi jawab, ejaan ler yg beza aper lg..trus GB tu pulas perut saya..
saya memang anti tahap gaban ngan GB tu sebab dia tu teruk, pendek kata cikgu semua ngumpat dia.hehe
Balik rumah ngadu kat toki (dulu duk ngan nenek)
pastu esok toki saya datang sekolah serbu..dia kata..
'saya cukup pantang org pulas perut anak cucu saya..xder tempat lain ker cikgu nak pukul..cucu saya tu pompuan. cikgu ni xder akal ker, perut tu tempat segala organ penting letak..kalau cikgu salah pulas, sakit, macammaner???cikgu nak tanggung???
kalau nak pukul, pukul kat lain, kepala, perut jgn. saya bukan kt xleh pukul.kalau dia wat salah, dipersilakan pukul,tapi kena ada batasannya"..wah, masih jelas diingatan. Saya budak baik masa sekolah dulu, kasayangan semua cikgu, tapi bila skali kena ngan GB saya jd down.hehehe..

Pastu tingat plak pernah kena cili mulut ngan mak saya sebab saya sebut bodoh kat adik saya. huhuhu.
bengkak giler mulut saya. dah la bengkak, esoknya dengan mulut yg bengkak senonong tu, mak saya g bawak saya berjalan umah mak2 sedara, supaya semua mak sedara saya tanya kenapa mulut saya bengkak..pastu mesti saya jawab mak cilikan, then mak sedara saya akan tanya 'kenapa mak cili?' jawapannya: sebab saya cakap bodoh..last skali, mesti semua org akan kata..pasni jgn cakap bodoh lagi tau..
memang saya adik beradik x pernah cakap lepas, bodoh ker aper ker..takut ngan mak..
memang pengajaran yg amat bermakna..skali tengok kejam kan?
tapi Alhamdulillah, sampai tua saya ingat.

Diyana Zulkifli said...

bioni women:itula eily..org dulu2 tegasnnye itu..menggerunkan.hehe