LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, November 10, 2010

Pelancong celup

Sapa mai Kedah,tapi hangpa tak pi Muzium Padi,hangpa rugi. Rugi sebab selain dari pameran-pameran barangan dan sejarah tentang asal usul penanaman padi di Kedah,hangpa boleh naik kat atas puncak muzium dan menyaksikan panorama indah kawasan sawah padi sekitar Alor Star. Yang bestnya..sebab sambil tengok pemandangan.boleh duduk bersantai dan menghirup udara nyaman dari aircond! special tuh.Sapa kata Kedah panaih..?hehe

Bila ada ja kenalan atau sanak sedara yang mai Kedah, saya memang suka ajak datang muzium padi ni. memang semata-mata nak ajak naik tengok pemandangan sawah padi tu. Saya pun tatau dah berapa puluh kali dah saya masuk Muzium Padi ni..haha.
So,no wonder..saya adalah pemandu pelancong berjaya kepada anak2 murid saya. heh

Ni lawatan sambil belajar Tahun 5,bawah Program Kajian Tempatan yang diadakan pada Isnin, 1 November yang lepas. Masa kiterang gi neh,memang hujan sepanjang hari..langsung2 tak berhenti. Sungguh tak sangka,elok ja balik Kulim, esoknya ayaq naik.huhu.Alhamdullillah ,banjir tu lewat sikit sampai. Klu dak ka, mau tidoq Aloq Staq malam tu dengan anak2 saya tu ..
CIkgu Yati n saya .suka eh muka saya..lame tak naik bas.tu ciwi tu.

Entrance nak naik ke 'puncak Gunung Keriang'

shadap!jangan komen gambar ni. saya tau saya kemetot


 
sedey meh tgk gambar neh..huhu.pemandangan indah keliling alor star..saat dan tika ini,macam laut seluruh kawasan ni....huhu
 

suka suki
 Kawan-kawan sekalian,pemandangan sawah padi itu hanyala sebuah lukisan. Yang menarik sangat tu, bila naik ja platform berputar kat situ,dan tengok lukisan tu..tak terasa macam lukisan pun. Memang real gile.nampak sayup2 je sawah padi tu..memang terasa macam dok atas puncak gunung dan memandang ke bawah. Kontroversi jugak neh,lukisan ni masa awal2 ditempatkan kat situ..sebab juta2 kan. tapi,ok what..tak rugi pun.orang tak pernah putus datang melawat. Lukisan tu kalau tak salah,dilukis oleh ratusan pelukis yang dibawa khas dari Korea. 6 bulan tempoh orang-orang Korea tu,amik masa nak siapkan lukisan neh.

pulun jangan tak pulun tumbuk..hehe

pesawah berjaya

cikgu nasa n cikgu kamal bersama cikgu yati posing dpn padi tipu2.


kerbau comel
Muzium Padi ja ka pi hari tu? tak jugak. Kami sempat pi Pusat Sains Negara cawangan Kedah..series best.sama je dgn Pusat Sains Negara kat KL nun..dan Muzium Negeri. ikut plan, nak pi melawat menara alor star, rumah kelahiran mahathir, istana anak bukit  tapi semua cancel. sebab hujan yang tak berhenti2 spjg hari..huhu

sebelum balik,sempat singgah Pekan Rabu..shopping sakan budak2 ni haa. hehe.

nota dari kaki saya: Syok weh jalan2 kat negeri sendirik,snap2 gambar tanpa rasa segan silu, kunun2 macam pelancong. masa lain,jangan harap. malu eh..haha

7 comments:

atulhani said...

hang penah bawak aku p muzium padi tu jugak kan.. dengan 'besfren' aku tu laaa... ingat dak...? weii.. hang dah makin slim laaaa hehhehe

Drama Mama said...

wah best eh muzium padi tu? ingat tak best. kena pi jugak la nanti bile pi kedah!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

BIONIC WOMEN said...

nnti eily g kedah, bleh ler Diyana yg jadi pemandu pelancong..hehe

d i d a said...

nasib baik aku pun penah p dulu2 masa dok kedah...mmg kagum la dgn lukisan tu..

Diyana Zulkifli said...

atulhani:hang pi dgn sapa ek?hehe.ramai sgt aku bw pi muzium padi,sampai lupala sapa..huhu

drama mama:mai jgn tak mai drama mama..hehe

bionic women:sudah semestinyalah!haha

dida:org kedah tk penah pi,nak kene ketuk ktampi la tu..hihi

Ibu Iman said...

sy dh bbrp kali jugak ler ke kedah tp asik x sempat jer nk ke muzium padi... tp yg kt langkawi tu penah gi... hehehhee

Diyana Zulkifli said...

ibu iman:oh ye ke?lain kali dtg kedah,jgn lupa pi muzium padi.hehe