LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, December 9, 2010

Kagum dengan diri sendiri

betul la tu.memang tak salah tajuk entry yang korang baca tu.


sekarang ni,saya dalam mood kagum dengan kehandalan badan menangani sakit kedua selepas sakit nak beranak.


sakit apa lagi?senggugut la..

 
untuk pertama kali dalam hidup, saya tidak diserang sengugut.langsung2 tiada simptom kepala pening nak pitam, perut memulas,muntah2, mood menjunam,atau pun badan keletihan disebabkan 1st day period.


saya adalah penghidap sengugut yang kronik sebelum ini.huhu

since skolah rendah,stp kali datang bulan..takde muka lain la yang cikgu wajib hantar ke rumah. rasanya macam semua keter,semua moto cikgu saya dah penah naik...heh.

masa sek men plak,masa ni dok asrama.serupa cenggitu jugala.muka wajib ada dalam bilik sakit,adalah saya. kak mah matron bilik sakit mcm dah tahu,nampak je kawan2 papah saya masuk bilik sakit,die akan bawakan panadol dan air suam. dan 1 hari tu,saya akan tidur di bilik sakit sampailah senggugut hilang...

masa di u..time ni,hmm..saya lega sikit dah.sebab setiap kali datang bulan, saya dah jarang pitam tiba2..sebabnya,asal period je..saya ponteng kuliah. sebab saya tahu dah,kalau saya gagahkan diri juga untuk meneruskan kehidupan seharian saya time diserang senggugut, saya saja ja cari pasal. konfem saya akan pitam bila banyak sangat berjalan2..mmg takde solution lain,melainkan ponteng kuliah,dah berbaring terguling2 sorang menahan sengugut di perut..lepas makan panadol,dan buat guling2 lagi 2-3 jam..pastu tertido,bila bangun..selalunya sakit tu dah hilang.

tapi, penah juga pitam masa di utm dulu. time tu,tak boleh nak ngelak sebab ada exam.hambik ko.jatuh terjelepuk dalam toilet...huhu. dah akhirnye kena repeat exam.ceh.

kalau di u ni, saya paling terharu dengan yana n rumi. derang sempoi.saya sengugut je.derangla jadi nurse.penah sekali rumie bawa saya gi toilet,sebab saya muntah teruk.last2,die tak tahan..dia pun join muntah sekali..tapi gagahkan diri juga papah saya yang dah lembik separuh badan tu..huhu

masa keje, sama ada balik trus.tak pun, lepak sambil guling2 di surau..masa ni,masa keje kat uum dulu sama2 babyibu aka yana. kalau yana tkde,mama yana ada..tolong sapukan minyak angin kat perut saya...hehe.dulu saya jadi RA dengan yana di fakulti mama yana.

lepas kawin?hmm.sape kata,lepas kawin sengugut boleh hilang?mungkin ada la yang hilang.tapi saya tak hilang pun. sama je teruk penangan angin sengugut...

lepas beranak?tak juga.ada juga kadang tu,jadi drama guling2 atas katil..:(

tapi, sekarang ni..lepas bertahun2 menanggung derita,tiba2 senggugut dah hilang. kagum la jugak.sebab saya macam tertunggu2 la plak bila sengugut tu nak menyerang...haha.tapi tak kunjung tiba.

malah,saya segar dan kekal cergas sepanjang hari..cece.pinjam tagline sariyanti Kotex plak.heh

saya pun tak surela kenapa sengugugut itu boleh hilang.

sama ada, sebab saya dah makin tua.sistem badan dah stabil.
sama ada,sebab dah banyak kali bersalin, banyak dah berlaku pertukaran darah dalam badan.
sama ada, sebab saya amal khal tamar plus . memang lepas start minum dulu, period saya dah normal.dan sengugut pun hilang trus.
kalau memang sebab minum cuka kurma tu la eh, terima kasihla pada abah yang perkenalkan saya cuka tu...;)

*khal=cuka

7 comments:

d i d a said...

aku igt g masa form2 kot yg hg pitam kat toilet tu..dh la semua org dh p dewan makan..hehe.

zd mkn khal tu dh hilang weh batuk dia. alhamdulillah. cuma kurusnya tu tatau la bila..maklumla bini rajin masak. sedap pulak tu. kekekekekeke

cik me3ko said...

hehehhe...
teringat 'marathon muntah' di toilet. konon gagah. huh.

FrH said...

dasat gile kau period pain sampai muntah .. perghhh.

aku pn sakit gak dulu. tp lps beranak ni still ada lg cuma rasa sikit2 jek laa. tu laa aku rasa xde la, lps kawen n beranak still ada lg!!

atulhani said...

aku dulu pun senggugut teruk gak.. tapi takde la sampai cam hang.. mmg ingat zaman sekolah dulu, siap boleh pengsan2 kan hehehehe..

skang aku dah tak kena senggugut lagi.. heaven rasanya.. sebabnya.... dlm sms boleh cite, skang takley cite hehehe..

mzhany said...

uishhh dasat nye penangan senggugut. tapi mesti jap lagi rindu nak guling2 sbb mcm dah sebati hehehe

hany pernah kena sekali je senggugut yg kaw kaw.ms dlm lab...duduk belakang skali, tibe2 cikgu cari hany takder...sebabnya hany dah terlentok kt lantai hehehe

Mrs Hardlena said...

owhhhh pesakit senggugut tegar rupanya ana ni yer hehe.. alin nasib baik la takde sgt masalah senggugut ni. rasanya jarang kot kena sbb klu period paling2 pun lenguh pinggang je lg. lg satu mcmana nk senggugut period pun kejap ada kejap xde. i'm not normal huhu.. nnt nk try la cuka kurna tu bg lancar period sbb nk msk 5 bln dh ni x period huhu..

Diyana Zulkifli said...

mrs hardlena:haa btui tu..ana memang senggugut teruk since anak dara.huhu.tapi itula..alhamdulillah,dah hilang sekrang.nak try ek?nnti sms la,klu btul nak.:)