LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, December 29, 2010

Saya rabun, saya ok

ops..bukan 'saya gay,saya ok' aa..heh. tagline glamer abad ini. *syabas azwan ali ismail.^^

teka sapa nak angkat sapa..kui kui



gambar-gambar sekadar hiasan


                                
cuma nak kongsi cerita tentang cermin mata saya itu. lama dah mengidam  nak yang bulih tukar2 kaler bila cuaca panas.

telan air liur ja sebelum ni,sebab setahu saya lens yang boleh tukar2 kaler itu yakni transitions lens..adalah mahal. lagi mahal dari blackberry ya auw auww kalau request plak nak  multicoated la, frame cantikla..heh.


ada rupanya yang murah sikit. photogrey lens.cuma kalau yang photogrey lens tu  bila dalam cuaca panas,lambat sikitla berubah jadi gelap..

apapun, saya sudah boleh senyum gembira driving balik ke rumah lepas sekolah walaupun dalam cuaca terik.

sakit kepala sudah hilang. pemanduan pun lebih fokus..^^

contact lens? last pakai adalah masa kawin dulu.saya perlu menerima hakikat,mata saya tidak mampu lagi menahan pemakaian contact lens biasa yang dijual dalam kotak.kalau nak pakai juga, saya perlu tempah khas disebabkan saya bukan setakat rabun sikit-sikit aci  kecik2kan mata,dah boleh nampak pemandangan.saya 'dapat pakej' sekali haa dengan silau cahaya. nak anggar jarak kereta pun rumit bagi saya,bila tak tahan pandang silau lampu kereta.

warna contact lens paling tak boleh blah! pernah saya pakai adalah lens berwarna violet dan kelabu.horror la plak bila ingat2.keh.keh.ini zaman u la ni..suka suka habiskan duit jpa. nasib cakap slang kedah ja noo..klu dak memang macam orang Bosnia tak siap..:D

kos cermin mata?paling mahal saya pernah pakai cecah rm1 k.gembira betul,sebab kali ni jumpa kedai yang framenye cantik2 dan murah.kali ni tak sampai rm400 pun.bolehla tahan 1yr kot,klu tak patah ke pecah. so ,korang bleh agak kan kenapa saya & en suami pakai telepon murah ja..keh keh.sebab cermin mata lagi penting untuk kami berdua.pasangan yang rabun..:P^^

moral of the story: banyak2la makan carrot.jangan tengok tv dekat, jangan baca buku dalam gelap.jangan biarkan kerabunan menyelubungi anda...sayangi mata anda.^^

5 comments:

FrH said...

haha. lawak btol tittle entry hang. gedixx tau ..

lawa2 sungguh gambar family posing .. i loikeeee

kinna said...

posing tayang spek baru ek?? hehe..
moralnya jugak: org yang tak rabun leh la beli enfon mahal2 sbb peruntukan dapat jimat kat spek..hehe

Mrs Hardlena said...

huhu.. akhirnya alin mengalami jgk masalah mata neh. skang tak tahan silau cepat benar pedih mata. klu tgk lampu waktu malam lg la tp masih duk hold x pi cek mata hehe..

BIONIC WOMEN said...

eily pun rabun..power pun tinggi.kekadang kat kedai kena tempah power..huhuhu
tapi sejak ada anak nih, spek selalu dipatahkan..pakai lens ler..
silau pun ada..haha

atulhani said...

hari tu laki aku buka cerita suh aku cek mata kat kedai cermin mata la.. sekali, sembang punya sembang, dia sbnrnya tak mau aku pakai spec.. sbb katanya, aku tak sesuai pakai spec, tak cantik..

dia suh cari alternatif lain spt makan supplement utk mata.. tp asal2 dia gak yg suggest tadi suh buat cermin mata.. hehehe.. aku pun pening. smpai skang tak buat apa pun..

*teringat zaman sekolah dulu, brother kantin cakap aku tak cute kalau pakai spec.. hehe