LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Monday, April 18, 2011

murid-murid gemuk,cari cikgu!

yey...tambah lagi kerja amal kiterang para guru, wajib merekod BMI anak2 murid secara berkala dalam kad laporan pelajar.^^


sabor aje eh...[sambil tepuk bahu sendiri]


Tapi korang, bab anak2 kecik makin hari makin obes ni..bukan perkara boleh di pandang sebelah mata dah sekarang ni. Memang masalah obesiti di kalangan anak2 kecil..semakin menjadi2 sekarang.


memang, mak ayah kenala betul2 pantau apa yang anak2 makan.di samping pantau yang masuk perut sendiri jugak.^^


saya teringat perbualan saya dengan abah saya last week , sebaik dengar TPM kite luahkan kebimbangan dia tentang masalah obesiti di kalangan pelajar sekarang.


abah cakap, sekarang mane ade orang susah. semua orang duit banyak.dah duit banyak, makan pun memang akan mewah2.


abah cakap, ada 1 kes di Alor Star yang sekarang sampai dalam perhatian Jabatan Pelajaran Kedah tentang 2 orang adik beradik  yang disahkan pengidap diebetes. doktor hairan sebab 2 orang budak tu kecik lagi.


siasat nye siasat..huhu. mak ayah super bizi. duit berkepuk2 tinggal untuk anak belanja harian .


siang malam ,2 beradik terlebih duit saku ni..memang pesan fast food aje. kan bulih tekan2 telepon aje,terus ade yang hantar makanan tuh!mane tak kena diebetes haa...hmm.


jadi ,kawan2 sekalian..moh belum terlambat, jaga diet anak.jaga diet diri sendiri juga. 


ceh...yang dok menulis ni pun ,idok le cermin diri sangat..semalam tak nak dinner makan nasi kunun. order en suami ,soh beli pizza..heee. saje nak cover di sebalik mood mengidam..boleh makan tanpa rasa bersalah.^^


abah saya seorang yang tidak pernah makan bertambah. seorang yang  sangat menajga dietnye ..umur nak masuk 60 thn dah, uban tak dak. perut pun slim.anaknya??yang sulung, obesiti tau. sian kan? lol

7 comments:

Liz Rohaizat said...

mmg patut pantau la skrg ni. kdg2 tak sedar yg kita dah tergolong dlm golongan obesiti. ada yg tak mkn byk tapi tahap gula dan kolestrol tinggi. muda pun tu. mcm diyana ckp la, suka mkn fast food.

ada kwn mak saya. cikgu jugak la.. anaknya semua tembam-tembam. tanya punya tanya, rupanya hari-hari si anak mkn ayam. mak nye pun belikan je ayam (beli sebab mak dia mmg tak masak kat rumah). alasannya anak taknak mkn benda lain so TERPAKSA bagi ayam.

pada saya, semuanya bermula dari rumah. kalau dari kecil kita dah ajar anak mkn makanan berzat, mkn sayur, kurangkan gula.. insya Allah anak pun akan ikut cara pemakanan yg sihat.

nanawynnejones said...

pakcikzul kekal awet muda ^^

wah? bdak2 kecik dh kena diabetes? adoii takutnya dengaq..

betul2, sekarang ni mcm2.kat kantin sekolah pun mcm2 benda yg depa juai kdang2 mmg x patut lgsung.tp tu la yg paling laku pun. so langkh cm gini dikira bagus la jugak.

so teacher, besiap sedia pen nak catit bmi murid2 lah naa! ;p

Bionic women said...

suami eily pun jenis makan x bertambah..malam pun xmakan..bini dia ni jer yg terlebih berat..hahaha.
tulah, biarlah kita sederhana hidupnya asal sihat kan?kan?

Kimmi Zarul Hamzah said...

Kenapa lepaskan tanggungjwb pada guru instead of parents?

Diyana said...

kimmi:hehe...yey...ade jg yg memahami dilemma guru2..budak gemuk pun,kementerian kesihatan macam tuding jari pada sekolah sbb tak pantau bmi budak2 ni..apakah...?ntah.tp kdg aku rs,media massa ja saja nak propa bagi paper laku.nyampah i.

*mode:kecik hati lagi ni bacA paper Utusan pagi td..siap highlight tang part sekolah TIDAK MEMANTAU BMI MURID2...hmm

transformed housewife said...

knur pun perasan bila TPM cakap ramai murid2 obese skrg. MMg bukan salah cikgu tapi mak bapak yg tak jaga diet anak2. Hb for u.

*∽ IZAN ∽* said...

Betul tu.. En hubby yg org tengok tak berapa nak berlemak pun bila cek doc kata kolestrol tinggi uuhhuhu.

tapi budak2 sekarang.. mak ayah dah merasa hidup susah, bila tang anak kononnya tak nak berkira bab makan.. tapi kadang sampai tak sedar rupa2 makanan mewah yg tak sihat tu dah makan diri uhuhuhu. kena beringat gak nihh