LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, May 24, 2011

Lewat Kahwin Serius?

sumber:www.utusan.com.my
rumit sangat sekarang ni untuk mencari calon yang sesuai...ingat senang ke..?

saya ingat lagi dulu, once en suami ajak kahwin..saya tak pikir banyak kali pun.

saya ada 3 sebab utama.

1. saya memang kurang komunikasi dan berhubungan dengan kaum lelaki.social network saya kecik.mungkin, dia adalah lelaki pertama & terakhir yang serius ajak saya kahwin.
2. walaupun tidakla kenal en suami lama tapi backgroud  famili en suami, saya dah bagi markah A,automatik background diri dia pun mestilah A.so kenapa perlu saya demanding lebih?itu sudah memadai.
3. saya yakin peratusan lelaki yang boleh terima pompuan tanpa memandang faktor fizikal adalah kurang.saya mungkin salah seorang wanita berisi yang bertuah ..huhu.

saya kahwin dengan en suami,masa tu dia masih struggle untuk habiskan pengajian. dan saya pun baru aje kerja. jadinya,dari awal saya dah setkan minda, saya tak boleh bagi harapan terlalu tinggi untuk dapat lelaki yang sesempurna mungkin. Tak dinafikan, sekarang ni ramai kaum wanita di luar sana amat titikberatkan soal kewangan dan pendidikan calon suami. gaji rendah,sikit..tak pandang..blum ada rumah,kereta..lagilah tak pandang.

sekiranya, kiter nak suami yang ada rumah,kereta dan duit banyak..slaloonya adalah lelaki yang dah berstatus suami orang.contoh:Salleh Yacob.haha. lelaki bujang, kebanyakan baru nak mula hidup..kita yang perempuan,sekarang ni..nak tak nak kena bertolak ansur soal ni.

saya masih ingat,en suami pernah berterus trg dgn saya,kalau saya nak tunggu dia ada duit, rumah ,ada kereta..tunggu umur 30 tahun baru kahwin. kalau tak sanggup tunggu dan nak kahwin awal,  saya perlu yakin dan percaya pada dia.dan semestinya perlu sama2 susah payah dengan dia.dan saya tekad,pilih pilihan yang pertama..

impian en suami tercapai before 30, siap dengan pakej anak masuk 3.

Alhamdullillah, di sini kami anak beranak sekarang. tak la senang kaya raya.tapi saya yakin, saya tak salah membuat keputusan. Dia adalah terbaik untuk saya ;)


*alai, eleh..jangan tipu aa. mesti terharu kan dengan bini u punye entry kali ni. haha

9 comments:

ch@ said...

sesungguhnya akak betul. nak carir yg betul2 sempurna memang tak dapek la, lelebih kat bdr KL ni. kita oun after SPM dah set mesti cari s=calon suami, bukan boyfren. kuikuikui. then ada orang offer nak jadi boyfren lepas tu ngaku susah nak jaga kita, hahaaa. that my mrABi now. dia memang memikir masa depan.

mzhany said...

betol diyana, alhamdulillah bersyukur dgn apa yang kita perolehi ameen...


semoga dia, rezeki yang dikurniakan ini, diredhoi ALLAH....dan berkekalan sehingga ke alam syurga ameen....

Bionic women said...

saya like entry nih..hehehe..banyak betul pengajaran sebalik ayat2 entry ini...

eily pun macam tu jugak..tapi lain skit ler ngan diyana kisah idupnya..eily selalu jumpa lelaki yg salah..yg lebih nak enjoy dari pikir kehidupan, pikir masa depan, pikir how to start a new a good life with someone that u love so....
tapi bila jumpa en suami, biarpun dia x kayaraya..tapi dia jer yg bercakap soal kahwin, soal anak, soal bina kehidupan then yakin dia boleh bagi kehidupan kat saya..

walaupun x ler hidup senang sekarang..at least..ada kehidupan..ada anak dan happy
terima seadanya

lily lotus said...

seru tak sampai lagi kekdahnya..hehe.

transformed housewife said...

Knur pun dr dulu nak lelaki yg tak berjanji mcm2 sbb yg jujur akan cakap dia akan buat yg mana mampu. Alhamdulillah dah masuk 8 thn skrg kami kawin.

atulhani said...

kadang2 tu kita dah usaha, tapi jodoh tak menyebelahi kita.. tapi once jodoh dah sampai, memang senang jer jalannya. itulah yang terjadi kat saya. Masa takde jodoh tu, buat la macam mana pun, tak berjaya kekal hubungan tu..

untuk hang dah masuk anak 3 hehehehe.. semoga kebahagiaan ini berkekalan, ameen..

Anonymous said...

aku ada 2 cth terdekat yg mana masing2 kahwin awal,2-2 kes ni kahwin 2, 2-2 kes ni anak bini(wife 1) terabai,2-2 kes ni wife 1 mkn ati...so mana lg serius skrg ni?kahwin awal tapi end up dgn misery or kahwin lewat but then end up just nice? tapi ikut case basis le, masing2 ada bahagian masing2 yg allah dah tentukan...

n a n i said...

aku ada 2 cth terdekat yg mana masing2 kahwin awal,2-2 kes ni kahwin 2, 2-2 kes ni anak bini(wife 1) terabai,2-2 kes ni wife 1 mkn ati...so mana lg serius skrg ni?kahwin awal tapi end up dgn misery or kahwin lewat but then end up just nice? tapi ikut case basis le, masing2 ada bahagian masing2 yg allah dah tentukan...

Diyana said...

nani:ang kan..ske amik pedoman kisah2 'ngeri' rumah tangga..aku takut ang jd paranoid plak kang dgn alam rumahtgga..hehehe. mmg rumah tgga byk perasa,masam pahit,kelat..tp kdg tu yg manisnye byk jg..:D. bg aku kes yg ang sebut tu,kes terpencil. contoh yg bahagia byk lg.