LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Monday, August 1, 2011

mendobi

bulih dak chek nak tanya hangpa suma, 1 hari hangpa basuh baju berapa kali?


ka berapa kali dalam 1 minggu?


tadak la..dok hairan sorang2 setiap kali dok hadap mesin basuh


rasanya, paling malas pun dalam sehari memang saya akan on button start kat mesin tu 2 kali.  1 kali tengah malam, 1 kali lepas suami balik kerja.


tapi ka..kain baju tak pernah nak surut. sentiasa penuh bakul. belum kira, yang dah kering-belum dilipat. yang dah lipat-belum dimasukkan dalam almari. dulu ada 2 bakul je,sekarang dah beli lagi 1 bakul..haha.


baru 2 orang mak bapak dengan 2 orang anak kecik..


belum lagi kira, basuh cd-cd anak-anak. itu kira operasi basuhan berasingan tu. 


kain - kain buruk.alas kaki semua.itu pun nak ditonyoh asing tu


cadar katil?ini antara basuhan terbanyakla selepas kain baju. i tell u aa, katil bilik kiterang kadang tu 1 hari tukar 2 kali! bukan kerje mak pak dia la.ini semua anak2 punya kerja.:p. dari susu sampai nasi semua dok ada ,derang seret naik katil.


kadang-kadang bila tengok ada yang hujung2 minggu baru buat operasi mendobi..saya rasa sangat kagum. sebab dok terbayangkan dah betapa tingginya 'gunung everest' akan dicipta sementelah semua kain tu dah kering di ampaian...kalau anak-anak saya ka, ada 'gunung everest' macam tu dalam rumah..mau depa sepah2kan penuh rumah ,buat lapik roda basikal depa...huhu.


ada ka tips khas untuk handle laundry di rumah? 

7 comments:

Liz Rohaizat said...

saya basuh tiap2 hari. tak sanggup tunggu kain menggunung sebab nanti saya juga yg nak kena lipat. lagipun, saya tak guna mesin basuh. kalau kumpul, mau patah tangan ni nak membasuh baju.

usually, basuh waktu malam. terus sidai kat ampaian dalam. balik kerja ptg esok tu, dah boleh ambil kalau kering. malam tu, lipat baju2 tu lps iron baju kerja utk keesokan harinya.

mengadap baju je la. hehehe

atulhani said...

hang mmg rajin mendobi hehee.. btw.. aku dah ada mesin basuh lain.. kakak aku bagi pree... boleh la aku turut mendobi sesuka hati..

before this, baju suami isteri, basuh dua hari skali.. kalau tunggu2, kena pusing dua kali.. lg leceh..weekend basuh cadar..

Coffee Mama said...

Saya paling tak suka lipat kain...huhu..semua baju hanger, angkat terus masuk almari....bila almari tak muat, peram dalam bakul...huhuhu..

cik me3ko said...

operasi mendobi ? (macam pilihanraya je) .. tu semua keje en ninja saya :)

kinna said...

saya basuh ikut suka..tp biasanya seminggu 3-4 kali kot..husband pny bj dia basuh sendiri. saya cuma mendobi baju anak-anak (dua kali seminggu), baju sendiri dan yezza, kain cadar mmg seminggu nth berapa kali tukar..smp lusuh cdr rumah..haiyaaa!

Anonymous said...

salm..diyana...mai ler datang rumah nak tunjuk kain baju yang berrrrbakul2 ...hari sabtu ahad je lipat...kain baju budak anak2 yg kecik kena lipat 2 hari sekali...3 trip basuh baju setiap hari...baju sekolah...baju budak kecik..baju kitorang...sekali angkat kain mau bakul sampai 'termuntah' punyalah penuh...( takdak orang cipta mesin lipat kain ka? ) lum lagi iron baju mau 3 jam..mana baju sekolah..baju kerja laki bini...ho...ho letihhhhhhhh...nasib baik..2 minggu akak iron..2 minggu turn suami plak iron..kalo lipat kain cik abang tolong lipat baju anak kecik ngan baju kecik..lipat tak cantikkk???? buat2 tak nampak...

Diyana said...

liz: pergh tabik!!masih manual..;)

atulhani:ada mesin sndiri dah eh?bagus2.:)lepas ni,senang bercd2 anak

coffee mama:hehe.saya ade jg mood cmtu,penuh penyidai..sbb malas lipat..:P

cik meeko:tp klu dulu,awakla pesaing kita di bilik mmbasuh..haha

kinna:husben basuh sndiri eh baju2 die?hmm,mesti husben jenis teliti ni..hehe

cik anon aka kak suzana:pergh akak lg la kan..3 kali ganda dari saya. bapak 1 org,anak2 4.cuba nk mmbayangkan kalau saya nanti..mesti mcm kak suzana jg nanti..hehe