LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, August 16, 2011

minta suami kahwin lain

seorang kawan lama saya bagitau saya yang dia minta suami dia kahwin lain.
terkejut saya. saya kenal keduanya dari sekolah lagi. dua-dua kawan saya.

dia kata , kesian suami dia teringin nak anak. tapi dia belum berjaya bagi.
saya cakap, kenapa macam salahkan diri sendiri. kenapa macam cepat mengalah.



saya cakap,jangan putus asa. bukan lama pun. baru tiga tahun. ada je orang tunggu sampai 10 tahun, baru berjaya.


dia cakap lagi, kesian suami..
saya tanya,suami dia ..nak ke kahwin lain?


dia cakap,suami dia tak nak la. dan jalan terdekat mungkin , suami dia nak amik anak angkat.
sekali lagi ,saya cakap pada kawan saya..
jangan salahkan diri sendiri. mungkin belum sampai masanya. 


baik sungguh kawan saya tu. 


saya termenung sendirian.
sebabnya, yang saya ni pernah nak salahkan suami dan juga diri sendiri kerana merasakan kami sangat cuai sehingga boleh benih bercambah lagi tanpa disangka. 


terkadang saya menjadi manusia yang kurang bersyukur....


Ampunkan saya, Ya Tuhan.







9 comments:

kinna said...

iye, kita yg subur sgt ni slalu slhkan suami sbb "takdandan"

kt ofis sy ramai yg dh lebih 3 thn kawen tp masih tak ada zuriat..

atulhani said...

kesian ye kwn kite tu? kita ni syukur alhamdulillah. tp yg paling buat aku marah,org yg senang2 dpt anak luar nikah tu,senang2 gi buang mcm sampah. sedih sgt kan.

FrH said...

sedihnye! :(

Lin said...

hm..b4 aku pregnant ni aku dah hampir putus asa..dari mertua tak kata apa, sampai akhirnya mertua bersuara sebab lama sgt aku tak pregnant.even dah ada cucu sorg,tapi still tak memadai.yela,sara tu cucu sulung dia.anak lain xkawin lg.esok genap sara 3thn.tapi sebab aku ni degil+gigih berusaha..(bolehla baca entry kt blog aku).alhamdulillah, aku pregnant jugak akhirnya..maybe ko boleh advise kat kawan ko utk jalani fertility test. plg penting, husband and wife kena bersetuju utk jalani prosedur tu.jgn menyalahkan kaum perempuan saja.

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

ala jgn la dia wat keputusan secepat itu. adik kina kan 5 tahun kawen baru dpt anak nie. jgn bg dia putus asa. suh dia berusaha dulu....

kina phm jiwa seorang isteri kalau kawen sampai skrg x dpt zuriat.nak wat mcm ne ALLAH blm lagi nak bg rezeki.

p/s: tq taw wish besday kat kina!

Halen said...

uishhh saspen betul tajuk ni tau. tgk kt sidebar td biar btol ana suruh alai kawen lain hehe.. :p

alin pun kesian jgk nk baby lg tp x dpt2 yg abg ady rileks je tgk bini dia ni duk berharap huhu.

n a n i said...

kwn aku jgkke ni? emm....kalo btl kwn aku jgk, ko ckp kat dia, aku lg pathetic but then tu semua ketentuan Allah...

mzhany said...

Ya ALLAH diyana, bagus nya kwn diyana tu, sebak baca...hishhhh kuatnya dia.

Diyana said...

kinna:hmm huhu..itula kan..

atulhani: huhu..itu pun memang tau,depa yg beranak senang2 tu..dibuang2 aje dlm tong sampah.itu lg tak reti erti bersyukur

frh: sangat!!

lin:beb.ko memang cekal..aku kagum.apapun, tahniah lin!! usaha anda berbaloi..:)

kinna:kan kinna..memang itu yg diyana gitau,jangan give up..insya allah, lambat ke cepat..one day nanti akan Allah permudahkan.

halen:alin ,baby baru nak tunggu mama habiskan study dulu kot..pasni kuar twin semua..ehehe

nani: aku dah sms kan ..;)

mzhany:huhu..itula kan