LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Monday, August 22, 2011

Wad Bersalin paling sendat,mampat dan padat di dunia

apa pandangan anda?


dari saya satu je.


bersyukur saya ada di Malaysia.


padat2 pun wad bersalin [hospital kerajaan la..], tak pernah lagi saya tengok ada patients yang kena kongsi katil macam derang ni.


kurang2 kene dok atas katil tambahan tengah2 lorong wad bersalin adala penah tengok itu pun bukan selalu.


tumpang simpati pada mereka.




WAD BERSALIN paling sibuk di dunia. bertempat di Dr Jose Fabella Memorial Hospital, Manila Phillippines. ada lebih dari 300 orang ibu terpaksa berkongsi, 1 katil 3 orang kerana terlalu ramai. purata kelahiran di sini adalah 60 orang sehari tetapi kadang-kadang boleh mencecah 100 orang dalam 24 jam. menurut seorang doktor, 'Pernah terjadi kes ada 13 hingga 16 orang bayi dilahirkan pada masa yang sama


 kredit to : FB Nur Hamizah Bt Hamidon


gile ramai...huhuhu.


tengok ibu bersalin tu diletakkan atas ape..bukan katil kan tu??aduhai...kesian.


masa nak beranak ,ada 1-2 doktor pelatih pun..saya rasa cam nak maki..[sebab malu]..tambah lagi macam  situasi di atas..jadi bahan ujikaji ooo...


serius, sangat sebak tengok..




aiyo..boleh tertukar anak oo macam ni...huhuhu
p/s :be thankful of our upgraded GH at Malaysia :)

8 comments:

Lin said...

tula..kita semua ni kena besyukur facility kat hosp kerajaan kita skrg ni dah ckp baik compare dengan negara lain.tapi itu pun ada gak yg mengada² kutuk macam²,tak besyukur...diorang(kakitangan hospital) pun manusia biasa jugak mcm kita.kdg maybe mood tak baik+letih,so dptla layanan ntah apa²..so klu byk sgt bunyi,p besalin kt private.betul tak?

atulhani said...

boleh tertukar anak tuuu.. kesian betul kan.. beruntung kita kat malaysia..

PS: dorang takde family planning kot hehe. kena buat dasar macam Singapore kot.. atau china.. satu pasangan bape anak jee...

littlehumblelynn said...

fuh...tgk gambar pun dah pening..

tak semua hospital kerajaan kita x ok..ada kes2 terpencil shj rasanya..

Diyana said...

hmm,yerp.btul.

dan kita kat Malaysia ni, option banyak. nak selesa dan terbaik, siapkan duit or kad kredit or saving :D.

FrH said...

wohhhh gile ahhh .. kesian diorang .. kire ok lg malaysia ni .. syukur syukur :)

..:: WiRdA ::.. said...

aduhai kesiannya... terasa sakit kena dok merekot2 gitu..huhu

transformed housewife said...

kesiannya diaorg. mmg hospital kerajaan kat Msia jauh lebih baik.

kinna said...

katanya kat tempat ni ramai yg menganut kristian (mazhab katolik ke hape ntah). kalo ikut mazhab tu, takleh buat family planning, dosa..