LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Friday, August 19, 2011

simpan tali pusat anak

penah dengar tak petua orang lama pasal tali pusat anak? ada cakap kena keringkan,simpan baik2. bila beranak lagi,simpan sama2 dengan anak2 yang lebih tua. ada juga yang kata, buat air penawarla dengan tali pusat tu..

objektif : orang tua kata untuk bagi anak-anak jadi rapat .takde gaduh2.

en suami punya tali pusat ada lagi.mak mertua saya siap labelkan dengan nama dan tarikh lahir. baru je MIL kasik pada suami pegang,masa nak kahwin aritu. ada lg ke Lai,ke dah hilangkan?hehe

saya punya mak tak simpan pun.hilang kot

dan tali pusat anak saya, yang si damia punya ada lagi. ali pun. tapi itula..bila beralih2 tempat banyak kali, dah saya pun terus lupa letak kat mana. sudah boleh dikategorikan sebagai 'missing'..^^

hmm. tali pusat tu pada saya cuma 1 simbolik. 

akrab atau tidak sesama adik - beradik, itu bergantung pada persekitaran dan budaya satu-satu keluarga tu.

bila saya tengok anak-anak saya.saya yakin, satu sebab derang boleh akrab..adalah kerana jarak umur yang dekat..

macam kami berlima..bukan sebab tali pusat.tapi jarak umur yang dekat..;)




Selamat hari Jumaat!!













7 comments:

atulhani said...

aku ingat hang nak cite pasal simpan kat STEM CELLS tuuu..

atulhani said...

maksud aku tadi, ingatkan hang nak simpan kat Stem Life Malaysia tuh.. kot2 nak cite apa benefit dia etc kekekeke.

Diyana said...

atulhani:pernah ade hati nak buat.penah tny pun. simpan cell stem tu dienye konsep ala2 insurans jg. rs aku minimum utk per child dlm rm250 1 bulan. tp tak wat pun le.heh

ch@ said...

kita pun simpan tali pusat oni, tali pusat kita? tah mana-mana.

comelnyaaa damia dgn ali. geram sungguh. suka tak dorg nk dpt adik? akak dah masuk minggu ke berapa ye? rasa sama dgn kita kan?

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. said...

sukenye tgk adik beradik neh..comelsss tau..
tapi pusat sara ada mama aku simpan dalam bantal sara..means,die bungkus elok2, letak sekali ngan kekabu dalam bantal tu..die kata, kalau mcmtu, kompem tak hilang..hm..boleh try la kot donat utk baby akan datang ni..hehehe

DrSinga said...

ada orang kata..
kalau selalu gaduh..
kasi rendam itu tali pusat..air kasi minum itu yang suka gaduh-gaduh..


ewwwwwwwwwwwwww.........

BabyIntan said...

Kita pon simpan lagi arissa punya tali pusat.

Intan pon rasa rapat atau tidak adik beradik tu depands on mcm mana hubungan dan persekitaran mereka masa kecil :)

Mmg seronok kalo tengok adik beradik yg rapat :D

BabyIntan’s new n3:
Siapakah Gerangan Pemakai Bunga Ini?
Siapa Yg Terover Seksi Tu?