LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, August 17, 2011

Iberet folic

saya ni badan je gumuks, tapi untuk pengetahuan korang suma..i tidak layak sama sekali menderma darah walaupun sesudu. darah mahai..haha.


dulu ngat lagi,masa kat utm..punya berkobar-kobar ajak kawan - kawan pergi menderma darah. last2 , saya sorang je yang tak boleh derma. gile sedey.darah saya diklasifikasikan sebagai 'cukup untuk diri sendiri saje'.


cerita tak habis di situ rupanya. bila kawin, dan mengandung,mengandung dan mengandung lagi..saya cukup imun dengan warna pen merah kat bahagian Hb darah dalam buku merah. dapat sekali sekala bacaan 10 tu,memang kira hebat habisla sebab klu dapat 10 tu,misi akan tulis pakai pen hitam..hehe.




misi selalu bising. awat ceq?rendah sangat ni? tak makan ka ubat misi bagi?
makan.saya tak miss pun.
hati ayam, kerang semua makan dak?
makan..[tipu je]..haha.
setiap kali check up ,itula yg misi suka dok leterkan. kebal dah telinga ni dengaq.:p


kawan-kawan dok sebut obimin-obimin. saya tak makan pun. pernah kejap dulu je amik masa preknen anak pertama.lepas tu,dah tak amik. pil obimin tu untuk yang preknen dan takde problem sangat je.
sebab tu ,saya pernah cerita kan..saya setia dengan pil -pil yang  yang doktor gomen kasik. saya dapat 1 karung plastik setiap bulan. ada 4 jenis termasuk pil warna hitam..ape ntah nama dia..untuk tinggikan kepekatan darah.


tapi mengandung kali ni.. hmm.makin susah la nak naikkan hb darah..memanjang drop sampai bacaan 9. adohla.


tambah bulan puasa mcm sekarang ni,  drop banyak sungguh. sampai nak cecah bacaan 8 je.
saya siap 'gado2' ngan misi..suruh derang repeat test.bior le jari den sakit sampai 2-3 jari pun,tapi saya nak jugak bagi dapat bacaan 10 lebih..huhu.


dan akhirnya, doktor nasihatkan saya untuk amik pil yang punyai kandungan iron yang lebih tinggi.


iberet folic.






saya pun baru kali ni,dengaq nama iberet. sungguh tak comercial nama dia.mcm pompuan kabaret.


kabaret pun kabaret la. janji, darah saya akan semakin ok.dan kurang dari risiko tumpah darah masa beranak nanti.


p/s: mahai noo pil2 mcm ni kalau beli sendiri.itula memanjang dapat pil berkoyan2 foc. sekali kene beli sendiri,baru reti makna menghargai barang yang free..hua hua

11 comments:

Baju Kurung Budak said...

Salam.
itulah... susah gak time mengandung ni kan? macam-macam yang dipaksa makan dan tak boleh makan.

transformed housewife said...

first time dengar nama pil tu jugak.

nad said...

samalah donat wehh... itulah pil yg aku telan slama peknen.. iberet folic.. dah lah kaler merah beso lak tuh.. asal check jek mmg kene guna pen dakwat merah.. Last2 buat test, lepas bertube2 darah ambik, hamik kau baru tau talasemia carrier..

Liz Rohaizat said...

ooo... dulu awak ckp "darah cukup utk diri sendiri" tu saya tak paham sgt.

rupanya dlm kes awak ni, ur hemoglobin rendah. pasal tu tak boleh derma darah. mmg kalau pegi saringan, awal2 awak dah fail sebab darah awak "tak tenggelam".

betul misi tu ckp.. kena mkn kerang, hati utk pekatkan sikit darah tu agar tak kena tumpah darah.

cuba la mkn ubat kabaret tu. hehehe...

FrH said...

wohh donat biar btol nak dpt hb 10 pon payah ekk .. kenapa ekk ..? aku pn xpernah dgr iberet folic ni ..

ehh skang gomen dah stat bg obimin dah .. dulu masa aku pregnant 1st xde plak bg obimin, dia bg yg 4 serangkai tu ..

Diyana said...

baju kurung budak:hmm,itula..kenala hadap jugak mcmane pn..huhu

transformed housewife:saye pun br 1st time dengar jg kak

nad:huhu..iyeke nad. aku rs yg doktor dok amik bertube2 darah aku [ni lepas raya,sekali lg doktor nak amik darah]..rsnye sbb tu la..nak test lab rsnye.

liz:hmm a ah..darah kite tk leh bagi orang lain..huhu.hehe.ubat kabaret tu mmg kene jd rutin le plak skang ni..;)

frh:oo ye ke dh dpt obimin?tp belah utara ni tak lg kot..stil dpt 1 beg plastik vitamin..;).tp aku doktor dh tak kasik la..aku kene beli ubat kabaret ni

BabyIntan said...

Fes time gak dengar nama obat itu. Biasa nya kalo peknen obimin, neurogain, folic acid dan calcium je.

Nak tak nak mmg kena mkn jugak lah kan diyana bcoz of our health and the baby too. Insya'Allah semuanya akan okey, amin.

BabyIntan’s new n3@ Siapa Yg Terover Seksi Tu?

mzhany said...

jahat, ada ke samakan nama mcm pompuan kaberet tersengeh hany sorang2 tau diyana huhu

Diyana said...

intan:itula intan..huhu.kene jg le telan demi kesihatan dan baby

mzhany:haha. lebih kurang je kan hany iberet ngan kabaret..kah kah

ch@ said...

hahaha kita pun sama. kepekatan darah kureng. ngam-ngam 10. rupa2nya tgk previous 9, terdiam terus doktor tu. kita mmg mkn obimin.

Anonymous said...

Hahaha.. Sama la kita.. Bacaan hb saya pun makin jatuh.. Dr 12.2.. Sebulan lepas tu dtg balik jd 9.2. Lepas 2 minggu check lagi jadi 9.1.. Risau juga sebab da masuk ke masalah anemia.. Sampai 1 hari tu kene cucuk 6x tok ambil drh..