LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Saturday, November 12, 2011

Berpantang?

Secara ikhlasnya saya maklumkan di sini, saya tidak berpantang secara ortodoks..^^


berpilis.tak buat
bertangas.tak buat
makan jamu. tak.saya ganti dengan vitamin2.
bertungku. yes. tapi guna tungku yang boleh caj tu.bantal elektrik.^^
berbengkung. buat nanti bila luka operate dah ok. sekarang saya cuma selang seli antara pati mustajab dengan ubat barut.
berstoking. saya buat.
ayam. saya makan.
nasi. saya makan.
air masak.saya minum banyak
buah. saya makan.
sayur-sayuran. memang saya jenis kurang makan sayur .apapun,harapnya dapat cover dengan pengambilan supplement yang saya amik.
ikan kering , lada hitam, ikan haruan. ini semua saya makan masa minggu pertama dan kedua sahaja. 




3 hari lepas discaj dari wad, saya kena tahan wad balik tau. keluar wad bersalin hosp alor star lepas tu masuk pulak wad bersalin hospital jitra


sebabnya, ada luka tempat czer. saya akui, saya memang agak melasak-lasakkan diri pada minggu pertama tu..terasa diri macam sihatkan,bangun duduk macam orang sihat.


mak saya tak bebel depan.tapi saya tau, dia bebel dalam hati..cakap saya tak jaga makan,lasak sangat.^^


doktor pun ada bebel.depan-depan lagi .cakap saya tak jaga diri.tak rehat betul2.


definisi tak jaga makan orang tua2 iaitu makan sebarangan, makan ayam,ikan ,daging. minum air banyak sangat. mandi banyak.


definisi tak jaga makan doktor perubatan iaitu kurang makan makanan berprotein yang penting untuk pemulihan sel2 badan [ikan?ayam?daging kan?], kurang makan buah & kurang makan sayur yang tinggi mineral & serat 


masa saya kena tahan di wad kali kedua, patient depan adalah seorang makcik . setiap kali, nurse hantar makanan katil ke katil..makcik tu datang ke katil saya. pastu dia tunjuk makanan dalam tray saya. 


adik oi..ni jangan makan.dia tunjuk ayam
ni pun jangan.dia tunjuk sayur goreng
yang ni pun janganla...dia tunjuk kat buah oren.
telepon mak,suruh bawa moi dengan ikan kering.


saya tengok dia.saya tengok tray.saya tengok dia balik.
dalam hati saya,'habis apa aku nak makan?kalau boleh makan tray ni,ok je..'
ahaha


Kemusykilan dari saya: korang rasala kan..yang mana lebih relevan sekarang ni? cakap doktorkah ?atau cakap orang tua2 kah?


situasi saya sekarang: saya akan ikut perkara yang saya rasa logik...^^


deng!.


:D


boboi boys!!huu

wonder pet girl..haha

10 comments:

sisdee said...

klu ikut pntg adik ipar i dia hanya makan ikan kering n nasi putih saja..hehhehehe 1st time i tgk..

klu ikut my mom hanya makan ikan haruan dan sayur2..dan selbihnya mmg ikan bilis..mcm2 cara my mom buat..yg pnting sayur...bawang..halia..kunyit tu tak amik byk sgt sbb takut susu kan..

i tak amik ayam sbb takut gatal..i pki pilis,semua yg org urut tu buat i buat sbb bdn kita klu tak jaga masuk angin..tu yg saya akui bila anak dah besar..age muda g mmg tak rasa..

i ikut dua2 doctor dan nasihat org tua..mana yg logik amik..tp stoking n jangan lasak2 tu i ikut...sbb bdn nk pki lama :)

Diyana said...

oo sini mmg ikan kering ngan nasi tu..mmg cara berpantang paling fofular la..tapi i tak ikut pun..:p.

Diyana said...

makcik urut saya aritu ,die tkde sedia pilis2 tu suma..dia urut pun pakai minyak terapi spa..itu pun best jg tu..relaks ja badan

mzhany said...

hihihi org yg tak pernah berpantang bersalin nak komen jugak hihihi...

ms kt kg dulu2, tgk kazen pantang, yer lah pasti lah ikut mak mak yg zaman dulukala kan. tapi hany pernah bersembang dgn supervisor hany, dia kata wife dia pantang, ikut doktor ikut mak2 zaman dulu, kira dia ikut mana yg logik bagi dia lah.

huhu, gambar wonder gurl tu wow menggoda aksinya ha.....

Liz Rohaizat said...

hehe.. cara berpantang org dulu berkait rapat dengan ilmu mereka masa tu (ilmu turun temurun).

cara pantang saya pulak berkait rapat dengan ilmu yang saya tau dan recommendation from doctor.

sungguh, kalau org tua yg kuat berpantang tgk cara saya pantang, mau saya kena bebel.

first day kat hospital, makanan ialah ayam yer. tapi saya makan sebab tiada ilmu perubatan yang kata ayam boleh buat kita gatal. ayam merupakan sumber protein. so saya tak risau. saya boleh ckp, ayam yg saya mkn hari tu tak buatkan saya gatal.

lps tu, saya minum byk air utk galakkan pengeluaran susu. sehari minum dlm 2 jag besar. ni kalau org tua tgk, diorg nangis. hehe.. saya penah dgr org tua ckp, limit kan air dlm 2 gelas sehari. erk, no no no. kalau 2 gelas je, camne nak ada susu?

nasi mmg saya mkn. tiap2 hari wajib nasi +sayur sawi tumis air dan ikan goreng. sawi boleh banyakkan susu.

kalau sembelit, mknlah oren. saya tak pernah kena tapi kwn ada mkn. alhamdulillah, x sembelit.

nasib baik mak saya jenis tau benda2 ni. jadi dia takde la sampai ckp tk boleh mkn tu, tk boleh mkn nie

mila.ibunajihah said...

pantang czer ni lain skit kot, sy pn tak pantang mana..cuma bjaga masa 2 mggu ptama je..sbb takut luka czer tu..huhu.

ayam makan lps sbulan, menu hari2 nasi putih,tenggiri pggang n sawi or peria*pengsan* oren wajib

tak nak sembelit,sy minum oat, sy buat,susu+milo+oat= -sembelit n +susu bdn.

apa pun,sy lebih suka style mcm diana,ikut logic,tp berpada-pada la kan.. :)

FrH said...

haha aku mkn jek smua sbb mmg utk protein. telur jek laa xbole utk caesar sbb mmg ikut logik kalau menanah kan xbleh mkn telur .. tu jek laa seingat aku ..

aku pakai bengkung sejurus lepas luka kering (lps 2mg deliver), alhamdulillah ok.

buah oren bole mkn sbb byk vitamin n cptkan luka baik .. setau aku buah2an tempatan jek xbole, oren epal anggur smua bole ..

ntah laa kadang2 pening jugak. tp rasanya lebih baik kalau pantang ikut logik jek la ;)

boboi boysss siot ahahahha gerammmm!!

adianiez AIDA said...

aida berpantang still cara tradisional. jaga pemakanan. ckp org tua-tua pun ikut. but more to cakap doktor, per vitamin yg penting.
-nasi makan panas-panas
-ikan parang panggang
-ikan bilis goreng
-bayam masak air
-air suam byk
-milo, kopi panas
-pisang, limau, buah lai, epas
tu je yg aida makan lebih kurang 3 minggu. termasuk la berbengkung, bertungku, berpilis & makan jamu.

sebab, kena jaga badan. utk seumur idup. hati2 makan.
-mandi air panas
-pakai stokin

nota kaki : klik & ziarah ~ AIDA'S HOME SWEET HOME ~

nad said...

aku minum air masak sebotol besar ok sehari..kalau air milo satu mug sehari sampai mak cik bidan ckp "amboi minum air setempayan"... tp mmg ok la, lawas jek kan.. cuma berattt lambat skit turun coz banyak air.. wkakakka... tp lada itam tu amik gak hari2..

lily lotus said...

dah lama tak berpantang, rindu pulak rasa..hehehe..apepun congrates yer