LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, November 10, 2011

Pemandulan

kawan-kawan tahu kan kisah saya pada awalnya berkemungkinan untuk ikat terus peranakan?


sampai ke saat nak tanda tangan tanda setuju, barulah saya cuak sebab tengok tajuk surat aggreement tu


PEMANDULAN


ganas seh tajuk aggreement tu.


huhu


saya register di wad bersalin pada 19 Oktober. Sempat lagi malam sebelum masuk wad ,saya ajak adik2 saya hoya2 tengok Real Steel dengan makan Char Koey Teow kat Pekan Jitra....heh.balik tengah malam uols...sakanla kan, dah lepas tu nak kene berpantang berpuluh2 hari....huuu.


Berbalik kepada kisah aggreement letter tadi.


Lepas berbincang dengan doktor untuk kali terakhir sebelum ditolak masuk ke operation theatre keesokan paginya..kami tetap sepakat untuk tetap ikut nasihat doktor


saya dan suami akhirnye menurunkan juga tanda tangan masing-masing tanda setuju untuk benarkan doktor mandulkan saya tapi dengan syarat doktor akan ikat peranakan saya sekiranya condition dalaman rahim saya berisiko tinggi untuk menampung  lagi 1 nyawa..


pergh sekali lagi rasa sadisss je bila dengar perkataan mandul tu dalam erti kata lain


'sengaja dimandulkan'


ya saya redha tapi saya tetap mengharapkan keajaiban akan berlaku.


Di dalam bilik bedah.. lebih kurang 15 minit sebelum pembedahan berakhir..


Surgeon: Puan, puan bleh dengar cakap saya?


Saya : boleh doktor


Surgeon: Ni saya tengok..rahim puan masih ok. dinding rahim sihat lagi. tak banyak sangat organ-organ yang melekat satu sama lain. So, saya tak akan ikat ye?


Saya: yeke doktor? Ok.ok. Tenkiu..err,doktor.anak saya ok tak? mane dia?pompuan ka laki? putih tak?


Doktor bius: kejap eh..nak bersihkan baby dulu..


Nurse: ok puan, bacakan tag nama anak ..saya pun baca. 
           baby NUR DIYANA ZULKIFLI,82052102....


           tengok jantina.Puan sebut jantina baby..saya nampak tulur.
           ok. konfem  baby boy


           Puan, baby putih macam puan..tahniah.. Dan saya pun tersenyum2
           dan  juga tersipu2 sebabnya terasa macam  bertanyakan 
           soalan ntahapapa....huhu.




Serius saya rasa , saya lagi nervous nak tunggu keputusan doktor sama ada akan proceed untuk ikat saya ataupun tak. Lepas dah dengar keputusan doktor tu, barula teringat pasal baby.


memang setiap kali lepas bersalin, soalan tentang putih ke tidak baby saya memang saya akan tanya pada doktor.. sebabnya saya kadang2 agak percaya pada mitos 'minum kopi,anak pun akan ikut jadi kaler cam kopi'...^^


p/s: kali ni saya serius dengan family planning. sebaik habis pantang, saya nak pi lppkn,nak apply implanon. :D

9 comments:

atulhani said...

memang kelakar la ko tanya doctor baby putih tak? kalau gtu, anneesa ni coklat betul sebab aku suka minum milo ais kaw masa pregnant dia kot kan kekekke.

cite sedih/bengang: ada ke patut masa injection 1 bln, ada nurse india cakap anneesa macam anak india. hangin aku, anneesa pun bengang, trua termuntah kat katil dia.

atulhani said...
This comment has been removed by the author.
nad said...

Yer family planning.. Kalau x nak pasang implan, pakai EN. K jek... Huahaha

n a n i said...

kalo slalu makan sambal tumis & sambal belacan anak boleh kaler merah macam kaler hellboy tu woo...hahaha

mila.ibunajihah said...

suntik jgn tak suntik..hehe..lagi 3 tahun kita tambah lg naa..hehe

mzhany said...

diyana, huuu tgk tajuk dah seriau tau...

Dalin said...

alhamdulillah!!!! I'm really really really happy for kak diyana!!!! saya selalu ikut pekembangan kak diyana (eh, stalker?)

Alhamdulillah masih ada miracle untuk kak diyana..

nak bukak blog kak diyana pun seriau.. igt betul dah kena..

Tahniah!

AIN NAZRI said...

akak.. tahniah.. better planning.. mana tahu.. kot2 leh tambah lagi 3 org.. hik hik mmg ajaib kan.. tapi x mustahil.. segalanya mungkin dunia sekarang...

isabelle said...

hahaha.buleh pulak tanya baby putih ke x.
kalo x putih pun, mesti Dr tu jwb putih jugak kan.