LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Monday, December 19, 2011

temper tantrum


budak ni selalu bikin panik..dgn teriakan rimau malaya dia..huu

Ya Allah, semoga aku terus kental membesarkan anak2. kadang2 tu , serentak ketiga2 mengamuk..mana mama papa tak panik..huuuu
Bak kata en suami, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian...:D

p/s: macamana ya korang menangani lontaran tantrum dari anak2 eh? 

pujuk? belai2?

atau 

biarkan derang cool sendiri?

5 comments:

atulhani said...

aku br ada sorg, blum pandai wat perangai pun. cuma kadang2 meragam n bila aku dah tak reti pujuk bagi diam, minta lah hubby or PIL tlong. hihi. agaknya kalau takde dorang, aku nangis sama la gamaknya...

ch@ said...

kita yg ada 2 pun pening kak, blm lagi ada 3. huaaa, mau mak dia yg meraung. so far, terkawal lagi. Oni kalau mogok, tekap muka kat bantal. kadang2 dia lepuk gak adik, pd dia adik nyer pasal, emak tak pujuk Oni. hahaha.

Liz Rohaizat said...

batrisyia kalau time dia kena tantrum dulu, kitorang bagi dia cool off sendiri. x ingat la tapi mmg pernah tulis psl tantrum nie.

cuma kena tgk tantrum level tu. kalau dah sampai muntah atau badan menggigil atau menangis sampai tak boleh control diri, kena pujuk dia sampai dia berhenti. kalau setakat tantrum sikit2, meraung mcm harimau sikit2, biar cool off sendiri. dah kira mcm tiba masa dia nak keluarkan tantrum dia.

Diyana said...

atulhani:huhu..aku kdg tension dtg..bley melalak sama bdk2 ni..hehe

ch@:hmm itula kan..kdg2 tu tangan budak2 ni cepat sungguh.sempat je melayang ats kepala adik yg kecik..

liz:si ali ni mmg klu mgamuk sampai muntah.bile dh muntah tu,pastu dia senyap trus..dah berabis ngamuk.

transformed housewife said...

kalau tantrum yg dibuat2, mmg biarkan je. Kalau nak ajar diaorg bertenang, baik pisahkan diaorg duduk tempat lain2. Biar sejuk dulu baru cakap dgn diaorg.