LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, November 8, 2009

MomBloggersPlanet Cutest Baby in NATURE Contest


Lama saya tak update blog.Sibuk skitla skang..hmm,masa jengah2 blog kekawan,terperasan 1 contest berkaitan baby in nature di mombloggersplanet anjuran little mama. Yang saya perasan,MBP memang setiap bulan menganjurkan baby contest yang di mana setiap bulan mempunyai tema yang berlainan. And untuk bulan November 2009, tema baby in nature menjadi tema pilihan. hmm,interesting...so saya nak cuba nasiblah untuk kali ni..;)[sebab rasa ada gambar damia yang bersesuaian..]

Ini antara butiran yang diperlukan dalam contest terbabit.


Ni la gambar bersesuaian yang saya maksudkan tu..hape2 aje kan aksi anak saya sorang ni..hehe




Nama baby: DAMIA ALEYA BT KHAIRUL


Tarikh Lahir: 24 Oktober 2008


Umur: 1 tahun


Alkisah background gambar neh:

Gambar outdoor Damia berlatarbelakangkan rumput nan menghijau ni bukanlah diambil di mana2 taman rekreasi atau mana2 taman bunga..kat laman rumah Tok Tam Damia di Serdang,Kedah je pun...hehe


Kepentingan melibatkan anak dengan aktiviti luar rumah


-mendekatkan diri anak dengan alam sekitar.parents secara tak langsung boleh memperkenalkn pada anak2 dengan objek2 di sekeliling spt burung2 yg berterbangan, bunga2an, daun2 ,pokok2, serangga dll. Proses pembelajaran direct macam ni, sememangnya membantu tumbesaran otak anak kita berkembang dengan pantas.


-anak2 mampu meneroka sesuatu yang baru cnthnya bagi ibu2 yg baru nak ajar anak bertatih,aktiviti luar dari ruang lingkup rumah merupakan salah satu alternatif bagi mempercepatkan proses anak berjalan..bak kate orang tua2, baby elok dibawa bertatih di atas embun pagi2 tu,utk kuatkan kaki dan mempercepatkan proses anak belajar berjalan..dan memang ini pun antara usaha saya bagi mempercepatkan cik damia ni tak gayat nak berjalan...si kenit ni lambat sikit nak betul2 berjalan sendiri..gayat je die..

-of coursela pendedahan aktiviti luar rumah macam ni..anak dapat menghirup udara yang lebih segar dan nyaman yang semestinya amat penting untuk kesihatan ,bukan manfaatnya pada anak sajala..kita pun dapat sama2 release tension n sama2 menghirup udara segar dan pemandangan yang merehatkan minda dan mata...hmm.


Pendek kata, memang banyak lagila faedah2 yang boleh diperolehi sekiranya kita dedahkan anak dengan persekitaran semula jadi di luar sana...:)

so,kekawan..meh la..join ramai2!!


Sayangi anak,sayangi alam sekitar!! :)

Contest adalah anjuran ->MomBloggersPlanet contest page : http://www.mombloggersplanet.com/1899/cutest-baby-photo-contest-november-09/



Penaja2 yang baik hati -> PhotoBookMalaysia : http://www.photobook.com.my


->AliceWonders : http://www.alicewonders.com




5 comments:

cik me3ko said...

gambar ni cun!..
sapa photograperrr nye!..
leh sewa nnt!.

Ibu Ayra said...

gudluck damia...gambaq nih nampak sweet sgt apatah lagi modelnya adalah damia...

Eliza said...

damia comel!

;)

Diyana Zulkifli said...

rumi:hmm,bleh2 cuba pakej ekonomi.mak aku aa tokey, cameraman die,adik aku..miahaha.

nornilia said...

cute nyer damia...comellll!!!