LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, May 25, 2010

Kronologi tumbesaran seketul donat

Jun 2004 - 55 kg.ini berat masa tengah solo
Ogos 2007 - 72 kg.ni masa nak kawin kot
Okt 2008 - 93 kg.berat sebelum beranakkan Damia.
Nov 2008 - 77 kg.berat lepas bersalin Damia.berat ni kekal sampailah preknen Ali pulak.
Feb 2010 - 94.3 kg.ini berat sebelum bersalin Ali.
Mac 2010 - 78.4 kg.berat lepas bersalinkan Ali.

25 Mei 2010 - 68.3kg. berat hari ini.

ni kalau plot atas graf,ngeri je saya tengok.tengok macam ni je pun,saya adalah trauma..haha


saya serik.serik dah sebab bertahun tahun membela lemak.

dulu pun takdele kurus sgt.tapi kira bulih lagila pakai saiz m.

seingat saya, saya mula tak jaga makan ni,sejak kenal en suami. en suami punya salah la ni. hati gembira sangat gamaknye kan,pastu lemak pun dikumpul2 dengan 'gembira' nya jugakla.

masa dating2 dulu, bila gi makan..sayalah tukang perabih makanan dia.

masuk wayang pun, berebut popcorn ngan pepsi dia.

jadiknya bila tiba masa nak kawin kalau orang lain tu ,bulih pi try ja baju pengantin kat butik pengantin.tapi saya kena tempah khas baju pengantin.itupun tak insaf langsung walaupun masa tu memegang title MENANTU PEREMPUAN PALING SIHAT.

orang lain start preknen dengan berat permulaan lingkungan 50-55kg ja. saya start preknen dgn berat 73kg. dah la tinggi 5 kaki pun tak sampai. mau tak masa 9 bulan berat saya adalah hampir2 nak cecah 100kg.



ya.ya.saya adalah sangat serik sekarang ni.

terima kasih diucapkan kepada puan shiken kerna gara-gara contest suka suka puan shikenla,yang saya bulih jadi insaf tu.betui shiken.lepas aku join hang bulan mac ritu la,yang aku betul2 berkobar2 nak turunkan berat badan.^^

bela lemak pun bertahun tahun. jadi tak kan la nak mengharapkan berat tu turun dengan cepat..motivasi diri pun turun dan naik.makanya berat pun turun dan naiklah jugak.

Saya tekad untuk kembali seperti ini.saiz m!saiz m!saiz m!




Haha,pada yang selalu tengok aku tayang gambaq ni mesti ampa kata aku takda gambaq lain kan. haa la..memang takda gambaq lain pun nak dibuat pembakar semangat.yang ni ja tinggai..

Kepada rakan-rakan yang pernah menyaksikan kejadian donat dalam bentuk saiz m ini seperti Zuda, Atul,Yana,Rumi,Nani, Kak ina..sama-samalah korang doakan aku supaya dapat kembali seperti sediakala.aku tau ,ampa rindu donat ini..keh keh.

nota dari kaki saya: Tempoh yang saya beri untuk diri adalah sampai hujung tahun ni..;)


16 comments:

cik me3ko said...

sama2 kita cayok !..
cayok2!

LynnLyana said...

selamat mendietkn diri bebeh!!
dh dpt turun byk dah tuh..
kang jgn bile ko dh selim melim, si ateng plk membesar dgn jayanya..hehe

nisa said...

sy pun penah gemok dulu..peha mcm peha minah indon,tp yg mghairankn lepas bersalin anak, berat lg trun mndadak ke 47kg..pdhal sy ni kuat makan sme jer...everyweeks mkn McDonald, pukul 1pg sy makan bru mkn mlm..tah ler..mgkin sbb sy jnis aktif kot..so kak diyana kenalah kekal aftif yer...

sirna said...

suka makan donat ek...

Harnida said...

ni buat insaf ni...huhu..susahnyer nak turun berat..

nani said...

aku ada lg stok gambo masa kite gi visit jenan lps sek....aku,ita,ayu,peah & hang rasanya...konpom size M lg masa tu..hehe

atulhani said...

berusahalah donat..!

Shikhin Ishak said...

donat..aku skang naik rumah aku tingkat 5 pakai tangga...tak sampai lg berat ideal ni..letih ar..

Halen said...

chaiyok!!! chaiyok!!!
mesti dpt tu. now alin plk duk membela lemak huhu.
skang ni dh stat pakai saiz L ohhh tidakkk.
lps bsalin nasya la bdn naik dgn gembira tambah plk selera mkn yg x henti dgn pemakanan x jaga now amik ko. perut dh mcm mengandung 3 bln waaa.. abg ady tgk ana trus dia ckp pegi la slim world huhuhu.
tp membe ckp lps abis sesi nk kena jaga klu x berlebih2 naik nnt.
takut la plk bila dipikir2.

eiNa said...

hahaha.. ya ya.. gambaq tu ja dari dlu :P

xper sempena dah insap..ayuhllah membuanng lemak2 degil.. pasti lpas ni bleh pakai size M balik..

AyuE said...

haha...sama la..saya pon suka perabih makanan pakwe..hehe tp saya tak kawin lg..ingtkan saya ja dok buat perangai mcm tu..haha

pauhputik said...

aduh

orang ku nak ge

orang ge nak ku

huh pening2 :D

Diyana Zulkifli said...

cik meeko:hehe.chaiyok2 meeko.

lynnlyana:ateng mmg makin mmbesar skrg,tp takpe..die dulu keding sgt.skrg yg nmpk sihat.haha

nisa:itula.saya kagum bc entry nisa psl kuruskn badan tu.ya,btul kekal aktif adlh kunci utama

sirna:keh keh.takla sirna.donut tu nickname diyana masa skool.hihi


harnida:huhu,btui nida..saya pun insaf tui skrg

Diyana Zulkifli said...

nani:ang ada lg ka gmbaq2 time gi skool tu?uish..scan bak kat aku.nak simpan buat motivasi..haha.

atulhani:ya.ya.makaceh.makaceh.saya akan berusaha dgn lebih gigih

shihken:huhu.usaha lg weh..hehe

halen:ha ah,alin.mmg kena maintain.mcm ana,sekali pi london mmg bleh turun 1-2 kilo..tera nak pi pulak next session,kenala jaga makan di rumah..klu dak,naik balik.ana amik jg supplement ank maintain..huhu

eina:hehe.klu bulih,nak saiz s mcm kak eina n yana.

ayue:hihi.itula punca saya gemuk ayue..baik u jaga2..hehe

pauhputik:keh keh..pening kan..kui kui

nani said...

kalo ada scanner, mmg dah lama aku scan pastu upload & tag hg...hehe

iEfa said...

tajokkk tk tahannnnnn...

semoge berjaye...go go go :D