LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, May 19, 2010

Pertama kali mendail 999

rumah terbakar panggil bomba..
bomba datang berlumba-lumba..

lagu feberet selain lagu police centri one two jaga. saya adalah dalam mood ingin menyanyikan lagu itula juga lepas adik saya call bgtau yang ada ulaq melingkaq atas aircond kat bilik saya.

Syukran sebab ada adik saya. Kiranya saya sorang masa perasan ular tu, saya adalah akan panik melompat dan mungkin akan cempung mia ngan ali lari pecut 100 meter pegi umah jiran depan.

3 minit ja ,saya dah terpacak depan rumah..tapi still kepala otak rasa blur.tak masuk pun lagi rumah,tengok adik saya.dan juga tengok ular tu.dalam kepala terpikir nak call bomba ja.tapi adalah rasa malu sebab dari penceritaan adik masa call tadi.ular tu warna hijau.ular daunla tu kot kan.

Saya call suami. saya jerit panggil akak jiran depan. dan call suami pengasuh mia ali. Tapi kaki belum jejak masuk lagi.

Adik saya,si tehah bukak pintu lepas dengar keter saya sampai. Saya dah meremang bulu tengkuk.padahal ularnya saya tak tengok lagi.eiii.gelilah.itu baru imagine je tu.blum tgk lagi.

saya jengket2 kaki masuk rumah.macamla ular tu tak perasan klu saya jalan jengket2 tu.wei. ulaq tu ngah panggung kepala baik punya atas birai langsir.budut tul. meremang sikit2,trus mencanak naik bulu tengkuk.

Saya adalah sangat panik macam apa lagi. nasib ada kak sue depan rumah tu.dan juga en fadil suami kak pah. en suami blum sampai.depa duala yang tolong ridsectkan ular tu.tapi ular tu masuk menyelinap belakang aircond.huhu.trus hilang tak nampak dr pandangan.

dekat 15 mnt depa dua berhempas pulas tojoh2 dan ketuk2 aircond tu suruh ular keluar.tapi takberhasil.

dan akhirnya, 999 jadi pilihan.

soalan saya tanpa salam pada operator 999.

saya:hmm, bulihh dak kalau saya nak minta bomba mai umah saya?ada ulaq masuk dalam aircond..ok,angpa gelaklah.soalan saya macam pa lagi.

operator:hmm,ok.apa tadi haiwan yang puan sebut tu?

saya:ulaq.

operator:err..hmm.

saya:ulaq.

operator:ok...[ya saya dapat tangkap yg sebenarnya operator tu tak sure apa bende yang saya sebut.

saya:ULAR ,dik.

operator:ooo...haaa...ular.ok2.sila bagi details alamat.saya akan hubungi jbtn pertahanan awam dengan segera

Dalam hati saya:sori mori.lidah ni byk makan kari ikan,jadi tak reti sebut Ularrr...keh keh.

Orang Jpa adalah lambat sampai.depa sesat carik rumah saya. sepanjang tunggu depa tu, kami tak buat apa2.cuma tutup lubang keluar air aircond tu.dan juga stand by tengok kalau ular tu jenguk kepala lagi.tapi rasanya dia dah pening kena spray dengan ridsect satu botol tadi.

Dan inilah heroes of the day.



Dak.dak.yg baju kurung oren tu buka hero.itu orang yg panic tahapapa tadi.kunun beranila dok dpn camtu




Nak tangkap gambaq ulaq ka?haa,amik.amik..kami panggil ulaq ni,ulaq senyummm.orang kenai ulaq sawa burung.tak bahaya pun.adik jpa ni kata.

Hmm,kalau dah nama pun ulaq,kecik mana pun..saya adalah geli..eeeii.

kamus bahasa kedah

***************

cempung=dukung dalam kedua2 tangan rapat ke dada

Nota dari kaki saya: Ok.malam ini saya akan tiduq macam ikan.lelap tapi mata terbuka sambil pandang aircond.

14 comments:

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

ulaq apa pun takot oooo..

tingat danish masa kecik.. skit lg anak ulaq tedung sela dok panggung kepala nak patuk.. nasib babah dia dan dukung

ulaq mai mana ntah sesat ligan katak masuk sampai porch umah..

Mila_ibu najihah said...

uishh..samalah, ular ijau sekalipun sy mmg gelliii.. agaknya ular tu kepanasan duk luar, pi tumpang aircond jap..hehe. takpe diyana..sumer da slamat.. :)

cik me3ko said...

eiii atakut nyeee nak datang sana nanti..
Donat!!!! nnt aku datang sana.. ko sewa hotel TAU....

sirna said...

operator tu orang kelantan kut,hehe, ulaq jadi ule....

Halen said...

uhhh nasib baik la tehah nampak ulaq tu klu tak free2 ja mlm tu tido ngan ulaq. ble tahan jgk saiz ulaq tu nooo... eee terus naik bulu tengkuk.

Shikhin Ishak said...

weh..seram nya..ni lah yg takut kalau dok umah landed ni..dulu masa kat mmu pun penah masuk ulaq gak kat umah sewa aku n zura...bomba mai siap pakai keta bomba yg besaq tu..hahaha lawak..

Ibu Ayra said...

sebut ja 'ULAR"...kecik ka besaq ka...adalah sgt geli ok...melainkan depa dok dlm bekas kaca mcm kat tmn ulaq takpala... eeee, rasa geli ja kaki kak ros nih...

BIONIC WOMEN said...

UIHHHH..geli nyer..bahaya ker x bahay ker yg penting..geliiiiiii..
tapi kita mana lah nak tau ular tu spesis bahaya ke tidak kan?
yg kita pikir keselamatan anak2..

nisa said...

eh, kak...sama ngan kes sayalah...kes ular jugak, baru jd petang semalam,baby sy nyaris nak kena belit ular...storynye ada sy citerkan dlm blog sya...smpai skunk still trauma, sampai ngigau2 ler jugak...huhuhuhu

nanawynnejones said...

eeeeeeeeeee.dlm toilet umah,ular tedung penah masuk.besar lak tuh.
pecut lari kuar,a minute nak jenguk ular tuh,trus jadi katak.
serius.pelik tak pelik,tp tulah yg jadi.

naseb x jadi apa2.huooo.

nornilia said...

takutnye..nasib baik x jadi pape

atulhani said...

teringat umah aku kat dengkil tu masuk ular.. lagi la, ular tedung u.. memang kena panggil bomba.. ada dulu cite dalam blog.. hehehe.. mmg seram ar donat bila terserempak dgn ular.. alhamdulillah semua selamat yerr ;)

Diyana Zulkifli said...

suma ada pengalaman dgn ular kan.eeeii..diyana semalam mmg tak bley lelap mata.alih2 dah pkl 5,trus bgn nk siap g skolah..uhuhu..pening ngantuk lg neh..huhu

lily lotus said...

adoi..kecik2 mata ly baca entry ni. takut pic ular tu besar..geli!