LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, June 29, 2010

hipokrit dengan mak mertua

mak dan abah saya suka datang kulim,muncul tiba tiba.

dan kadang kadang tu, ada pinggan mangkuk yang tak sempat dicuci. mak pot pet pot pet, tapi hati tak terusik.sebab yang tegur,mak saya.bukan mak mertua

kadang kadang juga,masa mak datang ruang tamu berselerak,lantai tak sempat disapu.mak pot pet pot pet,tapi hati ni tak terusik pun.sebab yang tegur mak saya.bukan mak mertua

dan ada juga penah,bila mak datang.satu hapa pun,barang basah takda dalam peti ais.kami tak pikir panjang, ajak ja mak abah gi makan kedai. mak pot pet pot pet,kata saya jarang masak ke?hati tak terusik pun.sebab yang tegur mak saya.bukan mak mertua.

tapi bila mak mertua call,tanya 'dah makan?makan mana?
saya jawab,makan kedai.
'oo,naper tak masak?'
hmm,err..kepala ligat carik alasan.malas kasik alasan tak sempat.
'saja.baru masuk gaji.'ringkas dan padat.

kejang seketika kepala carik alasan.

korang, yang duduk dekat or tinggal sekali dengan mak mertua...tak penah ke kejang otak camtu?

adakah saya 'bersyukur' jauh dari mak yang bergelar mertua?

hmm.jawapannya.anda yang tentukan.

nota dari kaki saya:one day, saya juga adalah seorang mak mertua

15 comments:

Farah said...

mak mentua jauh jugak..dulu kena gak soklan pasal makan mane tu..pastu lama2 tak tanye dah pasai anak pompuan die duduk skali kat umah yang bekerja tu pon tak pernah masak lepas kerja apatah lagi mencuci pinggan mangkuk hahahaha

atulhani said...

aku dari sejak kahwin dok ngan mak mertua. hari2 dia yang masak, aku kadang2 je masak. kalau masak pun, nanti hubby tanya, "mak suruh masak ker?". pendapat aku, kalo dok ngn mertua, just be yourself. aku akui ada gak kekurangan pd diri sendiri, tapi hrp2 mak mertua memahami huhuhuhuhu.. apa2pun ibu mertuaku mmg baikkkk... hehehe

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

jwb mlm2 mkn ringan2 ja..hihi

d i d a said...

mak mertua tau kot aku jarang masak.. hihi malu lak jugak tp ah aku tak larat la skrg..dlu masa kuat, kat umah lama, ada bahan basah bahan kering smua, rajin ja aku masak. :)

FrH said...

mak mertua aku dok dlm 30km jek dgn aku. selalunye weekend jek jumpe. MIL aku sporting gile siap ckp xyah masak la kalau xlarat, tp aku mmg gile masak, masa ngandung dah sarat tunggu hari pon dok tunggang terbalik masak hari2, mkn luar weekend jek hehe. kalau g umah MIL dia selalu bekalkan lauk bawak balik ahahaha. MIL aku mmg tip top =)

Diyana Zulkifli said...

farah:ehehehe..itula,kkdg tu mmg kita berkesempatan..:)

atulhani:bestnye ang,mak metua tolong masak.aku sesekali balik ni pun,slaloo mak metua masakkan sbb klu aku masak kdg2 tak kena selera org sabah.aku masak manih2...hehe.bersantan lak tu pdhal ateng n famili mkn bersup2 ja..hoho.

Diyana Zulkifli said...

yanadzul:or ckp diet..hehe

dida: mak2 mertua including mak mertua aku pun, mmg faham kdg2 kita kalut.tapi kdg2 tu ,rasa segan jugak asal dia call,aku makan kat luar.pandai mak metua aku wat sport check..masa aku masak,tkde plak dia call..hehe

Diyana Zulkifli said...

frh:masa damia dlm perut ,aku pun gigih.masa damia sorang2 pun,aku rajin lg.cuma skrg,tgn mcm tak cukup..hehe

Ibu Ayra said...

rumah kak ros n mak mertua jaraknya mcm dari sekolah tajuddin ke pekan jitra... tapi alhamdulillah, mak mertua kak ros adalah seorang yg sangat sporting... apa pun tak kisah... alhamdulillah...

Harnida said...

aku tinggal bersama mertua..hari2 dia masak..aku balik makan sahaja..cuma weekend aku cuba tlg2 masak..sometimes aku masak dia tlg2 aku jer..hahaha..mIL aku mujur dia paham org keje letih..x sempat masak..dia x buat apa..better dia masak..hehe..tapi yg penting be yourself..aku dgn selambanya jawab kalau dia tanya dulu dok umah sewa dok masak ka? aku jawab..tak la..x masak..buat rugi masak nak makan sorang dua..baik beli jer jimat..tak pun jarang makan sebab diet..

Halen said...

aduss... entry kali ni terasa mcm sesuai je utk diriku ini sebab ibu mertua kita adalah org yg sama haha..
yg bezanya ana jauh di sana kami dekat di sini huhu.. :(

sama la mcm ana ckp klu mak kita tanya kenapa itu kenapa ini kita x kecik ati sebab dah biasa tp bila mak mertua persoalkan itu ini trus kecik ati hahaha..

kt kg pun sama i just be myself x tau la mcmana penerimaan diaorg semua yg rajin buat itu ini sedangkan menantu ni berat tulang skit hahaha.. x biasa nk gode2 umah org ni.

nasib baik la ana buat entry ni at least ble la nk meluah perasaan haha.. nk buat entry sendiri x berani huhu

Halen said...

klu bab masak2 mmg la selera kita org semenanjung dgn org borneo lain. diaorg suka mkn sup2. bila kebebasan nk memasak terbatas tu yg trus kuciwa nk masak. last2 grg ikan tumis sayur ja ikut menu diaorg..

di kampung jarang sy dpt makan lauk lain selain ikan grg klu nk kelainan kena beli sendiri huhu..

BIONIC WOMEN said...

Diyana..entry yg amat menyentuhjiwaku..hehe

Mak mertua duduk dgn saya sejak Dis yg lalu..sbb xder org yg jg dia yg uzur kat kg...
Mak mertua saya orang kg yg dah tua..so banyak menda yg tidak bertepatan dgn nalurinya sbgai org tua..jadi macam kejutan budaya bila dia duk ngan kami kat bandar ni..
dia x biasa ngan makan luar, suami yg wat keje rumah spt basuh baju, basuh pinggan ..bagi dia tu x masuk akal..hehe
bab masak plak..huh..susah jugak nak cakap tapi saya redha sebab mak mertua saya dah tua n sakit.
x boleh nak komen banyak2 ler..nak nangis plak ase..huhu

ytekecik said...

alhamdulillah

mula2 kenal mak metua sy, sy ingt dia seorg y cerewat. coz suami sy anak lelaki tungal dlm kluarga. dh kwen bru sy tau mak metua sy the best in the world.. sy bersyukur coz di kurnia mak metua y baik..

di rumah sy jarang msk. dlm sbln tu ada sekli dua msk.. mmg kmi x smpt nk msk.. mak metua pon dah fhm sgt.. bab kemas rmh, rmh kmi sntiasa trsusun.. (sy pling x ske rmh brsepah)..

ble mak metua dtg, dia y msk, segan gler sy.. sy dh angap mak metua sy mcm mak sy sendri

syang mak..

nornilia said...

Akak plak...bile mertua nak dtg umah memang slalu x msak...sama ader bungkus bwk balik umah ataupun ajak makan luar..kalau makan luar ke beli ker...org makan x banyak ker...sikit ker...kita tak rase kecik ati sgt kalau x mkn abis