LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, September 23, 2010

susah hati udang galah airport

susah hati nye pasal,tajuk pun pening cam tuan dia...^^.

Untuk pengetahuan semua, hati saya sangat gundah gulana sekarang ini..dah 2 hari rasa susah hati memikirkan hal yang satu ini.suami kepada pengasuh mia ali tak sihat..huhu.makanya,akak yang mengasuh mia ali agak terbatas masanya nak menguruskan mia dan ali. dah le sabtu ni,saya ada sekolah ganti. minggu depan, 3 hari plak kursus. harapnya kak pah tak mintala saya carik pengasuh lain..susah nak carik yg kita percaya kan sekarang...:(

penyelesaian jangka pendek yang akak tu cadangkan sementara saya boleh survey orang2 lain utk mengasuh depa dua ni..adalah hantar mia ali ke Jitra yakni hantar soh mak saya jagakan dulu...huhu...kalau boleh ,ini adalah pilihan yang terakhir. takmo weh..tak senang duduk,kalau anak2 takde depan mata.

hmm.pas sekolah ni, saya nak gi interview mane kenalan akak2 yang tak kerja..kot la depa mau jaga anak2 saya. taska?itu pun bukan pilihan saya. pengasuh mia ali sekarang macam pangkat mak dan abah saya jugak. derang jaga macam tok dad n tok mi Mia ali yang jaga. jadiknya kepercayaan itu tinggi sikit..tak kan tiba2 nak hantar ke taska yang ramai2 budak tu?..errr...huhu..sebolehnya saya nak elakkan.

lupakan kejap susah hati itu.mari tengok gambar udang yang saya tangkap. bukan saya tangkap udang.saya cuma tangkap gambar udang..huhu

Saya sangatlah jakun tiap kali balik umah mak mertua,saya ajak en suami gi beli udang galah sepit biru neh..kalau kapal terbang tu saya punya,nak aje angkut satu kontena bawak balik.thn lps,kami bawa balik 3 kilo.thn ni..up sikit lg,5 kilo.en suami siap beli cool box yg mahal itu smata nak bawa balik udang2 ni.

udang fresh dr sungai dkt umah tu weh..kat sini mau 1kilo tu rm30-40 saya rasa.ke mahal lagi?ada udang, adalah buaya kan?mesti byk kan kat sungai Weston tuh.

en suami kate,ni kira kecik jugak ni..dulu2 ada lagi besar2 punya kat sungai tu

1 kg=RM 18.itu pun en suami kate mahal.isk.tak paham. sini mane dapat murah neh.dok makan ari2,udang cekenit pun mau sekilo rm20

mai..mai..mee udang sg dua,rm10 sepinggan!har har


yang tu kisah udang yang saya bawa balik.

yang ni plak kisah udang,ketam,ikan yang kami makan sebelum balik ke kedah ritu. en suami open table untuk abg2 dan kakak2. orang tuh kan dapat bonus lemon2 punya banyak..huk huk.bini menumpang sekaki.


Gayang Seafood Restaurant, Kota Kinabalu

Alin,usyar ketam ke tuh?hehe

udang berenang-renang
Pesan seafood,rasanya 10 orang boleh makan tapi harga tak sampai rm250 pun!bapak murah saya rasa. huhu. maka saya pun makan tak hengat.abis saya playar kaki-kaki ketam tuh.
Disebabkan makan udang fresh2,jadik kegatalan hidung tidaklah melanda diri saya ini. makan..makan..makan..sampai kulit udang dan ketam penuh pinggan...ehehehe.

Last but not least, nak stori banyak sikit kisah di airport dan jugak atas flight.

saya paksa en suami amik gambar.sebelum kelam kabut menimpa.huhu

ini gambar masa nak pi, kelam kabut ya amat..kan nani? patutnya,nani kene ikut sekali saya naik flight.tak cukup tangan..huhu

muka mek ni sebelum mia mencipta kelam kabut
rasa cam serik bawa budak2 ni naik flight. persediaan rasa macam cukup dah. cuma paham2 ajela kan.mood budak2..bukan boleh ramal.

masa di airport.nasib baiklah cik nani sorang neh bersedia berkhidmat..

masa dr penang ke kk, mia mengamuk ngantuk.sampai pramugara sorang tu asik dok tunggu tepi saya,nak tengok apa kesudahan mia nangis melalak tuh. dapatlah 1 bar kit kat dr mamat tuh.tu pun mia tak layan. dia ngamuk2 sampai tido. flight pukul 9mlm, time tidur dia..mane tak ngamuk,tiba2 time tidur terganggu.

masa dr kk ke penang.ini paling haru. saya dah la sakit perut sehari sebelum balik.penangan makan macam2 la ni masa raya. bila tiba masa nak balik tuh, perut memulas2 balik. huhuhuhu. flight plak delayed.bongok btul. saya rasa muka dah biru2 dah masa tuh menahan kucil nak terkeluar tapi ku tahan jebat. masa ni,ali plak ngamuk.en suami plak dok pulun control mia yang takmo dok diam.jadiknya sayalah kene diamkan ali,sambil dok menahan rasa tak selesa nak ke tandas.huwaa.

dalam kepala asyik fikir..matilah kang terb**** dalam seluar.har har.manenye tak, dekat 30 minit still kapal tak jalan. kurang2, dah kapal naik 30 000 kaki,barulah boleh nak masuk toilet tuh.cis.agak2 saya masuk jugak time flight belum berlepas tuh..apa akan jadik?cuba jangan bayangkan.hihihi.

sepanjang dalam flight mia n ali bergilir-gilir glamerkan saya dan en suami. tension ke?tak adalah.....huhu.

tak mau dah naik flight boleh?har har.

7 comments:

atulhani said...

huih.. berat tul dugaan ada anak2 kecil kan.. tapi dorang la pengubat hati.. tul tak...

weii....aku tak pernah p sabahh.... huhu.. bestnya udang...!!!! aku dah la peminat udang.. huhuhu.. hang saje bagi aku jeles naaa..

Diyana Zulkifli said...

atulhani:besala tu.kdg tu,time tension memuncak sbb anak2,tiba2 nampak depa gelak2..surut terus tension tuh.hehe

eiNa said...

freshnya udang galah tuu... sure sedap n manis kan..

k.ina penggemar udang tegar..hahaha

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. said...

1. pasal pengasuh
wahahaha..tu la saat paling tensi kan?aku penah rasa bila pengasuh sara yg paling best aku rasa, terpaksa quit sebab anak die sakit..kene jaga anak die..full time!aku dah pusing keliling mencari pengasuh,tapi xde..ade, tapi aku xsuke..umah semak..mcm kotor je..xmau..last2 taska jugak pengabihnye walaupun aku tak hingin pada mulanye..terpaksa,donat..no choice..kene kuatkan semangat laaa..tapi mcm ko kalau ramai org boleh jaga, try la cari yg the best..xpe,utk anak2 kite jugak kan..mcm aku, anta kat mama aku/mak mertua adalah last choice! ataupun out of list?hehehe

2. pasal udang galah
serius ko telah buatkan aku terliur..sedapnye wehhh..(tutup mata sambil menikmati rasa udang yg manis dan fresh)

3. pasal mia ali
hahaha..dapat aku bygkn cemana haru nye dlm flight tuh..dugaan tuh..tapi, ape2 pun..walau mcmana ragam diorg pun,ko tetap taknak jauh ngan diorg kan?heheeh..

n a n i said...

1.pengasuh : nani the nanny ada..dun wori..upah bisa dibawak bincang...hehe
2.gambar epot : toy yg aku bg tu dah repair belum? sepatutnye gambar mek tu histeria pun hg kena amik...leh wat comparison... ;p

p/s: kot ye pun, filt la gambar2 tu sket..ntahpape je aku tgk gambar aku tu..ihik

Halen said...

haha.. x tau la raya tu duk mkn apa smp semua sakit perut haaa.. kesian plk kami tgk time balik tu tau kiri kanan nk hangkut hehe. apa2 pun ok la dh selamat blk.. :)

n a n i said...

kiri kanan angkut & gantung....mcm pokok krismas bergerak dah aku tgk hang dgn ateng...hehe