LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Monday, November 22, 2010

cuti bersalin 90 hari,best ek

syiok ek pikir cuti sekolah yang panjang.ye la tu..takde maknanye

suspen je ritu,sebab risau nama tercalon jadi pengawas exam spm.tiap tahun, dicalonkan tapi sekadar calon..hehe

tapi setakat 3 tahun pertama memegang title cikgu ni,saya belum layak. syukur ke?ya.ya.ya.hehehe

maka,cuti sekolah saya sebelum ni penuh dengan aktiviti kekeluargaan...:P

post saya dah permanent la weh star next year.

no ngelat2.ni pun dah terasa aura 'sibuk di masa cuti' sebabnya hakikatnya saya tak cuti pun.

kebiasaanya,semua guru dwajibkan hadir ke sekolah mengikut  jadual bertugas di sekolah hujung2 dekat habis cuti bulan 12 nanti,tapi saya tak pun. khamis ni ada meeting ngan jawatankuasa Skpm sekolah.

next week,after meeting ..maka sayala tu kena key in segala data skpm tu. tataula bila boleh selesainye..huhu

so,sape kata cikgu banyak cuti?huhu.actually,saya pun baru tau yang pihak pentadbiran sekolah berhak ke atas 1/3 dari jumlah cuti sekolah cikgu2.yang bermaksud,kalau tiba2 cikgu terbabit diperlukan khidmatnya semasa musim cuti, wajib hadir.no excuse.

cuti rehat khas[CRK] pun cuma 7 hari dalam 1 tahun. sedey kan?

sudah berakhir musim cuti sekolah hoya2 seperti thn2 sebelum ini.

ciat-cita nak jadi surirumah sepenuh masa cuti ni,kena cancel la kan ke satu masa yang belum ditetapkan lagi..haha.

haa sebut pasal cuti ni teringat saya pasal cuti bersalin 90 hari yang diluluskan PM baru-baru ini.

ada yang berniat nak amik cuti penuh ek 90 hari tu?better jangan..:p

contohnya mcm kakitangan kerajaan wanita, sebelum ni layak bercuti selama 300 hari sepanjang berkhidmat. 300 hari tu,masih dikekalkan.cuma jumlah utk 1 kelahiran kalau sebelum ni layak 60 hari,maka sekarang diberi pilihan untuk lanjutkan selama 90 hari.

kirenye sebelum ni dgn cuti 60 hari bersalin, maksimum kelahiran yang layak adalah 5 orang anak.

so,kirenye sekarang ni,macam saya dah guna 120 hari cuti bersalin[2 kelahiran],maka berbaki 180 hari lagi la kan[3 kelahiran].

jadi,kalau saya plan nak anak lagi 3 orang,saya tak bolehla lajak amik cuti bersalin utk anak ke 3 dan ke 4 sampai 90 hari.nanti anak yang ke 5 tu,dah takde cuti yang tinggal!

haha.eceh.macam masalah besar pulak kan.ntah bile nak beranak pulak. en suami kata,tunggu damia pandai urus Ali.erk?lama lagi tu.isk.

btui ka nak 5?haha.

nak.nak.macam saya kata,sebelum ni..kalau boleh nak 10.

verangan aje tu..

jadi,pada yang plan setakat 3 orang ja tu, korang bolehla balun habiskan 90 hari cuti bersalin itu...;)

3 comments:

d i d a said...

aku pun rasa 90 hari tu byk sgt..kalo smua sihat tade masalah 60 hari pun dah ok kot..

ni sbb aku tunggu hari la aku tak amik tau pasal meeting smua tu..hehe..dlm jawatankuasa pun xde nama aku..nasib baik kami x kna jaga sek..cuma meeting je tu pun akhir disember nnt..

atulhani said...

ooo macam tu ka konsep cuti bersalin.. baru aku faham..

cha said...

baru kita phm tang cuti bersalin 90 hari tu, tapiii kita rasa 60 hari pun dah ideal. kita tak tau nak buat apa masa dlm pantang 60 hari, hari tu.