LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Friday, January 21, 2011

apa perasaan jadi gemuk

**********************


***********************



dalam banyak2 gelaran yang adik2 saye asyik gelarkan saye masa saya macam raksasa gargon yang contoh rupa boleh anda lihat di atas..ade 1 perkataan paling sentap saya ingat sampai bila2..haha.time tu saya merajuk teruk ngan ameng.tapi dia tatau.heh. die panggil saya kak long kaki macam sakit untut. siut ja kan. nasib adik je,klu dak aku dah sumpah jadi mentadak mentadu..^^


tapi tak kate la kan,memang gemuk betul masa ni.memang preknen pompuan akan jadi gemuk, tapi ini gemuk gila.lagi 3 kilo nak masuk 100 kilo. padahal ali keluar 3.3 kilo aje. gemuk tu satu hal.buruk lak tu. dah la macam pejenayah fesyen aje nampak.huhu.main sebat aje nak pakai ape pun. seluar tu skrg,saya buat seluar tidur..:p

susah kan jadi gemuk. sapa penah rasa,tahula apa yang saya maksudkan. paling tak bleh blah kalau bila jalan dgn suami.orang ingat mak jalan dengan anak. saya memang tak heran kalau kata macam kakak ngan adik.sebab memang selalu dah kena. tapi bila ada yang kata tahap mak dgn anak tu,memang rasa cam nak tejun bangunan.penah ok?pakcik driver teksi yang cakap tu .dia tegur saya,ingat saya nak bawa anak masuk asrama..en suami bantai gelak tang situ jugak.adaku debik suami sorang tu.. pakcik tu kalih ke belakang tengok kami berdua betul2.pastu dia buat gelabah bewak,kunun2 dia tak kata apa2.ceh.. dendam tau dengan pakcik tu sampai sekarang...haha.

itu kisah zaman gelap saya.gulita hendaknya. langsung tak bercahaya..haha.

dah ada gambar masa gemuk..wajib ke letak gambar masa perasan lemak dah kurang pulak? tak payahla eh.

sekarang berkeyakinan sikitla nak berjalan dengan en suami..sebolehnya saya elak dari pakai baju kurung kalau keluar dgn en suami. telinga dah kalis kalau orang still ingat saya jalan dengan adik saya ,ameng.

itu Ateng maa.bukan Ameng.

tengok.iklan pun pandai pilih tempat.haha.lama lak tu dok menari kat atas sana.kuang.kuang.

17 comments:

Anonymous said...

sya silent reader blog cikgu diyana...muahhaha...tgh sakit2 kepala x cukup tido..baca plak pasal new post ttg perasaan jadi gemuk...bole lak sya gelak sakan dlm opis sorang2..hu..hu sya pun pernah alami keadaan tu..sampai en sabah saya panggil buntut kuali la..uik..na selulit banyak...sya cakap ala...miss world kalo da beranak pun gemuk maaa tak pon carik la yg cantik2 kalo nak buat bini...kalo berani hantar g london management la...trs diam dia..mueheee...kadang2 sentap..kadang2 buat x tau je..buang karan je mrajuk...bukan kena pujuk...hu..hu

Diyana said...

hihi.ek?timasih sudi2kanla perkenal diri..;). saye masa kawan dgn suami pun mmg berisi dah.dr awal dia mmg ske kutuk saye pun.so x ksh sgt.haha.tp bile dh kawin ni,takut jg sbb yg die makin hari makin bergaya..haha.itu yg ke london tu.nasib berbaloi..heh.eh sebut psl london weight..saye ade 6 sesi lg tak habis.skrg dok makan mcm biasa balik..so malas nak gi treatment.kang rugi,treatment turun 2 kilo..blk naik 4 kilo. nasihat saye:klu nak gi slimming centre..perlu ingat yg centre tu mmg bley jamin berat kita turun..tapi yang nak kawal di rumah,cuma kita.jadi perlula jugak diet yg seimbang di rumah..;)

..:: WiRdA ::.. said...

diyana, serius ke naik nk dekat 100kg? cannot imagine that..huhu.. skrg dah byk turun tak? huhu aku naik tak byk pun tensi ngan cebisan perut terkluar2 ni..camne lah kalo gemuk btoi2..huhu takmo takmo T_T

Diyana said...

wirda:wei..ang tu kurus slim melim pun risau ka?hihi..tkpe perut naik sikit tu...cakap kat hubby,ini tanda kenangan nak tunjuk kat anak2 yg ko dah berkorban bertarung nyawa demi depa...hihi

Diyana said...

berat asal pn around 60-65 kilo..bkn kate kurus dlm erti kata sbnrla kan.tp mmg skrg dpt kembali la ke berat tu..haha.kira byk la kan.dr 97 kilo turun ke 65 skrg ni.aku masa preknen siap kene kencing manis lg..mmg teruk gila.:(

Mrs Hardlena said...

mmg tensen bila bdn berada dlm keadaan gemuk ni. aduhhh.. sekarang ni alin tau mcmana perasaan org gemuk ni. cpt berpeluh nk jln pun penat je huhu..

BIONIC WOMEN said...

Huhu..sensitip toi ler topik ini, buat ku rasa mau jerut perutku ini ngan tali sauh kapal.
susah betul nak turun badan pas bersalin. eily dulu sebelum kawin 48 tu adalah berat yg paling tinggi. then masa mengandung 4 bulan naik jd 54kg, last masa 9bln 63kg..tapi kan even anak itu dah kuar, berat 63kg tu menten sampai skang. payah benor nak susutnya..sangat ler seksa tgk koleksi jeans dan tshirt yg x boleh disentuh ag..skang ni malas betul nak beli baju sebb tekad nak krus dulu baru beli baju, tapi krusnya x jugak. nak g pusat2 slimming ni, x mmp ler plak.huhuhu..kekadang x makan nasi sebulan leh ler pakai seluar jeans size 28..tapi seminggu makan nasi xleh pakai dah pun..
xtau ler aper nak buat ag..bila g timbang, beratnya tetap sama.
sampai en somi pernah kata, eh, berat awak ni, dah dekat sama ngan berat saya..huhuhu..terguris hati kecik ku ini..

transformed housewife said...

chaiyok2 sbb dah berjaya turunkan berat. tapi kan kalau kurus sgt pun tak cantik jugak. Knur skrg hubby komplain kurus sgt pulak sbb sejak kerja balik dah turun 5 kg. dulu 58kg (tinggi 162cm) skrg tinggal 52 kg je. kena tambah balik. huhu

Faznasha Muhammed S said...

Ana....sedih baca n3 ni..sbb makngah dari kecik tak pernah kecil...pa orag ..ingat lg kenapa ana turunkan berat sbb dah dekat dgn berat makngah masa tu...mak ngah pun aim nak turun dnmmg dah mdaftar dgn LWM tp tbgkalai sbb makngah bertukar..ada sesi lagi kat sana..tiap bulan depa duk call srh sambung trment..
La ni duk kat labuan naik lagi bdn sbb angin laut fress x da pencemaran n malas trn snmn sbb takut impct lutut..dulu swimming je trnkan brt mkngah...
la ni sedih ooooo bila tak turun semula...dah melonjak naik nak cesh tiga angka...takut sat g shanyptg brt mkngah..
tp mkngah dah tegal org pgil gemuk sbb tu dah saiz/frame makngah..tinggi 170 berat pun nak ke 100kg...maunya lutut nak brthn...
sedih mmmmmmmmg sediiiiiiiiiiiiiiiiiiiiih

n a n i said...

sgt skt ati bila kena kutuk gemuk...colleagues aku suke kutuk aku gemuk+bontot besar...dah tau bontot aku besar, pi tgk watpe kan...jeles la tu aku ada bontot ala2 kim kardashian...hehehe...tu jela modal aku everytime depa kutuk aku gemuk+bontot beso...

c'yam said...

hi donat..dok bloghop tetiba termasuk dlm blog hg..dh lama dok cari.dulu penah baca pastu terhilang camtu ja..nk cari balik x jumpak2.aku paham mcm mana perasaan jd gemuk tu..aku penah rasa masa kat jenan dulu kena kutuk kaw2 depan2 punya dgn makhluk yg xdak insurans mulut..pergghh mmg hilang keyakinan diri

mila.ibunajihah said...

ye sy paham perasaan awak diyana..pas second baby ni akan ku usaha 200% lagi utk balik ke berat zaman U dulu...uhuk...uhuk.. btw, tahniah ee da bjaya turunkan berat, bleh jadi idola ni. :)

atulhani said...

sabar je la kan donat.. aku rasa, kalao gemuk ni mmg cepat berasa hati la kalo org kutuk. aku paling tak tahan kalau sang suami yang mula bersuara..

msazmer said...

sabar jela...kwn2 sekolah, uni pun ramai yg sihat2 jugak...huhu...tp diorang rilek je memang tak pedui ape yg org nk ckp...

ps: sy pun cikgu jugak...huhu

Cikgu Amer said...

saya pun ramai jugak ada kwn2 yg sihat ni..masa kat sekolah dgn uni..tp diorang ni memang hati kering tak peduli apa org nk ckp pasal diorang...memang hati kental lah...

ps:/sy pun cikgu jugak..huhu

personal blog said...

Crite yg best!! Sy hari2 mengalaminya.. dgn org yg bsaiz 3xl macm sy, anda masih brada dlm kategori 'kurus' tau... huhu

NADHIRAH NOR ZELAN said...

jangan sedih donat...mmg sakit tau dgr semua tu...sama la sgt2 sedih n geram tau bila ader perkataan camtu kuar dr mulut seseorg...tp alhamdulillah aku sekarang dah berubah sket n harap selama2nya...meh pakai Premium Beautiful...Boleh pakai dalam pantang lagi cepat kesannya
nanti ko dah bersalin bagitau aku...