LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, January 13, 2011

Jangan apa-apakan anak-anak saya

Awal minggu lepas, saya dah bagi upah pengasuh Ali .walaupun masa tu ,baru hantar 2 hari. Adik tu kata,nak guna duit anak masuk sekolah.

Okla in advance pun.Tak kisahla,walaupun saya tumpangkan Mia 2 kali hari tu dia minta tambah lagi 50.

Tapi bila saya amik depa tadi petang, dia minta lagi.

Aik.minta apa lagi?advance untuk bulan Mac pulak ka?

macam kejam la plak sebab saya kata,sori.tak dapat nak bagi.kalau nak juga,tunggu gaji hujung bulan.

Serabutla pulak rasa kalau berterusan macam ni. Lari budget dowh..

Tapi kasihan jugakla dengan adik tu. Macam bermasalah aje. Siap cakap jangan sembang apa dengan mak mertua die pasal bayaran pengasuh. bank in kan trus aje pada bank dia.

Memang saya kasihan. Tapi saya tak nak anak-anak saya jadi mangsa krisis ibu mertua vs menantu.

Kadang cam rasa bersalah plak, bila mak mertua adik tu kalut ja angkat anak2 saya masuk kereta ,macam nak halau cepat2 je..hmm.

Adik tu tak nak pindah ke keluar?erm.

8 comments:

nornilia said...

pengasuh tu muda ke? macam2 karenah pengasuh ni. kalau yang ikhlas nak jaga..memang ok. Tapi kalau yang betul2 sebab nak duit, susah. Harapnye masalah dia tak membabitkan anak kita kan.

Biler pindah sini akak anta Hadif kat taska. Sbb takut ngn karenah pengasuh. Paling susah kalau trpaksa antar hari Sabtu..dia plak x de. Anta taska dah masuk dlm perjanjjian..so dia mesti bukak taska

nornilia said...

pengasuh tu muda ke? macam2 karenah pengasuh ni. kalau yang ikhlas nak jaga..memang ok. Tapi kalau yang betul2 sebab nak duit, susah. Harapnye masalah dia tak membabitkan anak kita kan.

Biler pindah sini akak anta Hadif kat taska. Sbb takut ngn karenah pengasuh. Paling susah kalau trpaksa antar hari Sabtu..dia plak x de. Anta taska dah masuk dlm perjanjjian..so dia mesti bukak taska

Faznasha Muhammed S said...

ana tak hantar kat pengasuh mia dulu dah ka?..mak ngah baca cite tu rasa lain mcm je..takut nanti dia apa2 anak2 tu..buat spot check..jgn percaya sgt..dulu mak ngah ada kwn ..asal balik rumah je terus tidur tak mau main atau sembang banyak ..mula tu dia srnk je lah sbb tak susahkan diatapi bila sekali dia buat spot check..pengasuh biar anak2 dia main dengan tak pakai baju kat tepi longkang dan dia tak terus pi rmh pngsh tapi tengok dari jauh dgn keta kwn dia..rupanya dekat jam 5 ptg baru pengasuh tu pggil anak dia n mandi pakai bersih2 duk dlm rmh tggu dia balik..fuh apa lagi...naik minyka gak lah dia tp tak cakp bykdia kata kat pgsuh nak bhnti hantar anak pi taska..hati-hati ngan pengasuh ni..kenabuat spot check selalu..

BIONIC WOMEN said...

aiii..macam2 ler pengasuh skang ni..
Diyana eily takut pengasuh tu, nak mengasuh semata2 terdesak nak duit ajer bukan nak ngasuh sangat..ntah2 bukan mak mertua dia yg bermasalh, dia yg bermasalh kot. ntah2 mak mertua dia x tau pun dia mintak advanced ker aper ker..
adoiii..meh ler antar Mia ngan ali kat sini..biar eily cubit2 pipi ali tu..hehehe..cubit geram tau, bukan cubit dera.

kinna said...

susah nk jmp pengasuh yg ikhlas..sian anak2..seb baik mak dia leh blk awai.kalau mcm saya ni? uiii, takut..

Diyana Zulkifli said...

nornilia:muda lg kak ailin.baru 23 thn.tp ank dh 2.sorg 6thnsorg lg bsr mia.budak tu jaga depa dua ni,so far quite ok la.tp itula..bile trasa cam die ade krisis kewangan n family tu..rs x sedap plak.saye bkn x nk bg lagi duit..tapi itula..takut die rs senang plak dgn saye..tkde border plak nnti.hmm

faznasha:huhu.pengasuh dulu tu,suami die sakit.die nk tumpu jaga suami die..
itula ana takut jugak klu die abaikan ali n mia.

bionic women:hehe.ok gak tu..tp jauh sgtla..ehehe

Diyana Zulkifli said...

kinna:itula kinna..diyana sayang sgt dgn pengasuh sebelum ni..die mmg jenis tak berkira,mia ali pn dia jaga mcm cucu2 dia.td ptg pun,trus diyana gi mengadu kat pengasuh lama tu..huhu.tp nak wat mcmane,kesihatan suami dia masih x mengizinkan..klu bkn sbb dia nak jaga suami die,mmg diyana x akan cr pengasuh lain..:(

mzhany said...

uisshhh seram gak dgr cerita diyanan ni n membe2 semua nih. aperpun diyana hati2 jugak la kan. riso gak...takot ape2 kan...takleh gak nak percaya 100% nih...