LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, June 21, 2011

kuak lentang di dapur

satu petang di hari Jumaat,seharian tercongok dalam bilik tidur dengan anak2.di luar panas sangat. saya memang berkubu dalam bilik aje seharian kalau cuti2 macam ni..bosan2, saya basuh kain.tak pun cuci toilet dalam bilik tu.jangan tatau,mesin basuh ada dalam bilik utama.korang ade?tak de kan?memang pelik pun ade mesin basuh dalam bilik utama,tapi kami malas nak ubah2 paip yang former owner dah buatkan.rsnye owner yang dok sebelum ni ske membasuh kain sambil tidoq kot..hee. 

yang si mia ke hulu ke hilir dalam bilik..dah tak tertahan nak buat onar le tu kat luar bilik.tiba-tiba..

'mama,mia nak ngok ketun.'

'ok,bawa ali tengok tv aa..jangan main ayaq.'

selalu bila saya pesan macam tu,memang si damia sengih2 je.kemudian saya akan intai dia dari pintu bilik sampaila dia dan ali sampai depan tv.kebiasaannya,saya akan jengok dalam kadaran 2-3 kali dalam setiap 5 minit,nak pastikan si kakak tu tak cuba-cuba buka gate antara  ruang tamu dan dapur tu,dan pegi main ayaq kat filter.

tapi gamaknya,mia nampak mamanye tengah bizi basuh kain sambil2 cuci toilet ..mia dapat ideala,nak mengelat.

tak sampai brapa minit je  mia dan ali keluar dari bilik..saya dengar derang berdua mengekek2 ketawa.

berlari saya ke dapur..

dah agak dah...tak sampai ke depan tv pun budak2 ni,melencong ke dapur.




lencun tu.syiok main air sejuk.

jadinye petang tu,mia ali syiok sungguh minum+ bersiram dengan air sejuk dari penapis air...pandai tu, saya pusing ke room water,tapi si kakak pusing balik ke cold water.panas sangat gamaknye..tu yang syiok je main air tu. 

alahai.siap buat kuak lentang kat dapur..

den tak kuasa nak marah.biar je derang main,sampai derang berhenti sendiri.

dah lepas habis tonyoh jamban,tonyoh depa berdua ni plak. lepas tu,kena mop lantai dapur.last2, membungkang le  di petang2 jumaat tu..letih weh.

bapak mertua ritu terkejut tgk bil elektrik kiterang.bukan sengaja nak tunjuk,kantoi lupa nak semunyi. tapi lepas 2 hari,bapak tahule kot kenape..sebabnya bapak &  mama pun tak keluar2 dari bilik masa siang.hehe. panas tak terperi wa cakap lu utagha sekarang ni..awat aa?

oh anyway,sejak semalam saya dan mia ali 'beroperasi' di kubu baru,di bilik tetamu plak..sebabnya ekon di bilik utama tunggu orang mai servis.saya dah pelingkup..merajuk la dia pun, buka tak penah tutup.:p

7 comments:

MamaIlhan said...

ko pasang water filter coway eh? aku pun pasang gak...xbley letak romm temp. mesti ilhan alih ke cold..setiap 5 minit dan2 g dapur minum air..kt sebelah filter mmg saja jek aku letak cawan plastik utk dia..tapi..xder la sampai mandi..(maybe xder kwn nk ajak skali..) xpon dia takut mama dier bertukar jadik rasaksa gamaknyer...hehehe..Mia n ali xtahan panas dowh! Mia..mia..ader jek aktiviti dier eh?...jgn pasni dier ajak baby mandi skali udah...

Bionic women said...

ahahhaha..sonok plak tengok budak dowang tu main air.hehe
Dhiya x pernah lak buat aktibiti hover gini..tapi syok jugak ek tgk keletah dowang.hehehe..

kinna said...

seb baik umh sy takde filter air..ade basin basuh tgn pon depa dok mtk basuh tgn..rajin sungguh basuh tgn (pdhal main air sbb air dlm basin tu lmbt turun)

lily lotus said...

ekekekke shomel gilos budak tecik berdua ni :)

atulhani said...

byk aktiviti hang tuuu hehehehe... tp tu le, biasakan pakai ekon.. tu yang bil api tip-top kan hehe..

budak berdua tu, dorang bukak pagar dapur sendiri ek.. so ape tujuan hang pasang pagar? kekekkekeke...

Diyana said...

mamailhan:ha ah kan ,rajin kan dak2 ni minum air?sket2 nak minum air..pdhal main je si mia ni

bionic women:mia klu sorang2,ali tidur..mmg die tk tingn pn nak gi main .masa ade ali je naik tocang..sbb mia ada mangsa die nak simbah air tu.ali le mangsa

Diyana said...

lily:huhu.comot la dah tu..hmm

atulhani:mia baru dok pandai bukak gate tu,sblum ni tak pandai lagi..die dok perembang rasanye stp kali aku n ateng bukak,last2 dapat kat dia cara nk bukak gate tu